Nieuwsbericht

Derde kwart basis voor zege

31 oktober 2009

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden had aan een uitstekend derde kwart voldoende om Landstede Zwolle onderuit te halen. Met 79-61 werd de vijfde overwinning bijgeschreven door de trotse nummer drie van de eredivisie.

Landstede is een tegenstander, waaraan Zorg en Zekerheid geen goede herinneringen bewaard. Je mag de Overijsselse ploeg gerust een Angstgegner noemen. Maar in de vorm van de laatste weken mocht de nummer voorlaatst van de ranglijst geen probleem zijn.

Zorg en Zekerheid moest het echter stellen zonder Seamus Boxley en Terry Sas. De eerste zal vermoedelijk tot het einde van het kalenderjaar moeten toekijken. Hij heeft een probleem met de meniscus in zijn rechterknie, wordt vermoedelijk komende week geopereerd en zal dan een week of vijf, zes moeten revalideren. Terry Sas is geveld door een stevige griep.

 

Aanvoerder Seamus Boxley is natuurlijk een belangrijke kracht. Hij sleept vaak de ploeg door moeilijke momenten heen. Die waren er nu ook, vooral in de eerste helft, waarin Leiden niet goed verdedigde, te veel rebounds onder het eigen bord aan de tegenstander liet en daardoor te veel punten tegen kreeg.

 

Het wegvallen van een (belangrijke) speler zorgt altijd voor een puzzel bij een coach. Hoe moet je dat opvangen? Toon van Helfteren koos voor Johan Kuijper en Jeroen Slor samen in de basis. 'Je moet niet alleen zeventien punten en een stuk of acht rebounds vervangen, maar in het geval van Seamus ook het feit dat hij als aanvoerder de ploeg vaak op sleeptouw neemt.' Al vrij snel mochten ook de reservetroepen hun opwachting maken.  Van Helfteren daarover: 'Johan en Jeroen kunnen natuurlijk geen veertig minuten spelen. Daarom zette ik al vroeg even Wouter (Breel) en Youri (van der Linden) in. Ik wilde uiteraard ook uit foutenlast blijven.'

 

Toch had Leiden het moeilijk. Vooral met Todd Hendley, die aan het einde van het eerste en het begin van het tweede kwart niet te stoppen was en de rust inging met veertien punten achter zijn naam. 'Je bekijkt dvd's, we hebben hier een oefenwedstrijd tegen ze gespeeld, je kijkt naar cijfers en je ziet dat Hendley geen factor van betekenis is. En dan plotseling vanavond wel. Dat kan gebeuren. Wij vonden het belangrijk dat Williams goed werd verdedigd en dat ik aardig gelukt.'

 

Het is dat Ronny Lemelle (drie in het eerste kwart), Joey Schelvis (1) en Danny Gibson (2) in het tweede deel, knappe driepunters door het netje lieten glijden, want anders zouden de problemen weleens echt serieus geworden kunnen zijn. Nu bleef het beperkt tot een minimale achterstand bij de rust: 38-39.

Klaarblijkelijk stonden er bussen peper klaar in de kleedkamer. Samen met ongetwijfeld een donderspeech van Toon van Helfteren zette dat de ploeg op de rails. Opeens sloot de verdediging als een vesting en liep het aanvallend als een trein. Landstede ging voor acht tellen tegen het canvas en toen de Zwolse ploeg opkrabbelde stond er een verschil van zeventien (!) punten op het scorebord: 60-43.

 

De hoofdrollen waren daarbij voor Danny Gibson en Monta McGhee, die in dat derde kwart respectievelijk twaalf en zes punten maakten en beiden ook een heerlijke assist gaven op Jeroen Slor, die door de ex-Hilversummer gretig werden geconverteerd in twee spetterende dunks, die het publeik in extase brachten.

 

Maar het was nog niet gedaan. Na een kwartstand van 62-50 kwam Landstede terug met ondermeer twee driepunters van de dit seizoen verrassend goed spelende Jesper Jobse. Het verschil werd zelfs vier punten (62-58).

Bij blessures kan een ploeg goed blijven presteren als andere spelers opstaan. Dat gebeurde in het verleden regelmatig en het gebeurde ook zaterdag. Mick Burger zette met een knappe driepunter in de buzzer van de 24 seconden Zorg en Zekerheid weer in het goede spoor en de Amsterdamse arts in opleiding gaf later met een lay-up en een driepunter het laatste zetje dat nodig was om Landstede in het ravijn te duwen: 75-58.

 

Belangrijk voor Mick Burger, die het afgelopen seizoen voor een belangrijk deel miste door een knieblessure. 'Zo heb ik het gevoel dat ik echt terug ben', keek hij terug op een voor hem prima wedstrijd. 

 

JAN VAN DER NAT

 

Zondagavond zijn er in WestSport bij Omroep West beelden te zien van de wedstrijd
KLIK HIER voor de fotoreportage van Richard Koolen
KLIK HIER voor de statistieken