Nieuwsbericht

Onnodig eerste verlies

17 oktober 2009

LEIDEN - Door een onnodige nederlaag tegen WCAA Giants is Zorg en Zekerheid Leiden zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. In de Vijf Meihal werd het 61-64.

Verliezen kan en mag. Het hoort eenvoudig bij sport natuurlijk. Maar verliezen door eigen schuld doet altijd extra pijn. De nederlaag tegen het eveneens nog ongeslagen World Class AA Giants uit Bergen op Zoom moet Leiden zich zelf aantrekken. Dertien keer balverlies in de tweede helft, niet alert genoeg reageren in de rebound en een flink aantal keren niet profiteren van balbezit, deed de voorsprong slinken en uiteindelijk overgaan in een achterstand.

Natuurlijk had coach Toon van Helfteren gelijk, toen hij na afloop stelde, dat er wél was verloren van een heel goede ploeg, die breder is dan Zorg en Zekerheid en die bovendien nog eens Jordan Collins (gebroken pols) miste. 'Ik heb de eerste wedstrijd van de competitie gezien tussen Bergen op Zoom en Den Bosch en toen stond Den Bosch na het eerste kwart ook een eind voor (17-24, red). Toen kwam Bergen op Zoom in het tweede kwart terug, nu in het derde, maar vooral in het vierde. Ja, ik heb gedroomd van vier uit vier, maar helaas...'

 

Een prima eerste kwart zette Zorg en Zekerheid in een zetel. Heel lang dreef de ploeg van Toon van Helfteren voort op de 25-18, die na de eerste tien minuten op het bord stond. Op basis van een sterke defensie bleef de voorsprong lang in takt. Bij de rust was het verschil negen punten en was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht: 37-28.

Behalve dan dat het scoren moeizaam ging in dat tweede deel, maar omdat de opponent de basket ook niet echt goed kon vinden, was dat vooralsnog geen echt probleem.

Maar zo sterk als een week eerder het derde kwart tegen Upstairs Weert was, zo zwak was het nu. Verdedigend was het dan wel in orde, maar aanvallend was het niet goed. WCAA Giants kroop daardoor dichterbij, al kon Jeroen Slor (goed na de rust andermaal) het verschil nog net op zeven punten houden bij het einde van het derde kwart. Dat gat had groter moeten zijn, want Leiden liet veel te veel kansen liggen en verspeelde daarmee eigenlijk toen al de wedstrijd. Was het gat twaalf, dertien geweest - en dat lag binnen handbereik - dan waren er vermoedelijk geen echte problemen meer ontstaan.

Die kwamen er nu wel. Direct bij de start van het vierde kwart al. De West-Brabanders begonnen dat slotdeel zeer sterk. Tyrone Sally met twee scores en Ties Theeuwkens met een driepunter trokken de zaak gelijk (48-48). Het werd bloedstollend in een volkomen uit zijn dak gaande Vijf Meihal. Maar Giants bleef nuchter, hield Leiden van het scoren af en trok door.

 

De crux van het verhaal zat 'm echter in de rebounds. World Class pakte in het vierde kwart liefst zeven aanvallende rebounds en maakte daaruit elf punten. Leiden pakte er vier weg bij het Brabantse bord en noteerde slechts twee 'second change points'. De Brabantse ploeg had in de drie kwarten ervoor in totaal slechts acht offensieve terugkaatsers gepakt.

'Met name Sally werd in die fase erg actief', spoelde Van Helfteren de wedstrijdfilm terug. 'Je verliest nu met drie punten verschil. Als je dus in dat vierde kwart één of twee van die zeven rebounds pakt, win je de wedstrijd.' 

 

Dat gebeurde echter niet. Twee minuten voor het einde velde Theeuwkens het vonnis over Leiden met een driepunter. Het verschil werd daardoor vijf punten in het voordeel van de gasten (57-62) en Zorg en Zekerheid Leiden moest daarna heel diep gaan.

 

En in zo'n situatie zit het dan ook soms niet mee. Het arbitrale trio, waarover de thuisploeg overigens niet mocht klagen, ging in de fout door een score van Seamus Boxley niet te tellen. De Amerikaan maakte weliswaar een aanvallende fout, maar op dat moment was de bal onderweg en hadden de punten moeten worden toegekend, gevolgd door twee vrije worpen aan de andere kant, omdat Zorg en Zekerheid de limiet van vier fouten al had bereikt.


Hoofdscheidsrechter Bert van Slooten erkende dat later, maar hij had klaarblijkelijk niet de macht om zijn veel minder ervaren collega te corrigeren. Boxley reageerde zich in de volgende aanval af met een knappe driepunter voor 60-62. Maar de klok werkte in het voordeel van WCAA Giants, dat uiteindelijk met 61-64 won en met tien punten uit vijf wedstrijden de trotse koploper van de eredivisie bleef.

 

JAN VAN DER NAT

KLIK HIER voor de fotoreportage van Richard Koolen
KLIK HIER voor de statistieken 
KLIK HIER voor de samenvatting
KLIK HIER voor de postgame interviews