Nieuwsbericht

Hagen wint in slotminuut

30 september 2009

LEIDEN - Een stuntje zat er net niet in. Zorg en Zekerheid Leiden stond tegen Phoenix Hagen 39 minuten en 30 seconden aan de goede kant van de score, maar het werd nog 89-92.

Zoals je maar één keer voor hoeft te staan om te winnen, hoef je ook maar één keer achter te staan om te verliezen. Zo simpel zit een basketballwedstrijd soms in elkaar. Het overkwam Leiden woensdagavond in de laatste preseason game tegen de Duitse Bundesligist Phoenix Hagen, dat op de clubwebsite repte van 'Knapper Sieg im Endspurt'. En zo was het maar net.

De ploeg waar tegen Zorg en Zekerheid Leiden in het verleden vaker speelde, is promovendus en wellicht geen hoogvlieger, maar ploegen uit de eerste bundesliga zijn over het algemeen een maatje te groot voor Nederlandse teams. Coach Ingo Freyer heeft de beschikking over zes Amerikanen en ook nog eens een Belg.

 

Zorg en Zekerheid Leiden toonde echter opnieuw aan over een bijzonder aardige ploeg te beschikken en dat de overtuigende overwinningen tegen Amsterdam en Matrixx Magixx geen uitzondering waren.

 

Er wordt snel gespeeld en iedereen is bereid om voor een ander te werken. In tegenstelling tot voorgaande jaren lijkt er nu in elk geval letterlijk 'No I in Team' te zitten. Seamus Boxley nam direct het voortouw en zorgde bijna solo voor een 13-8 tussenstand na een 6-0 start. Boxley maakte twaalf van de dertien Leidse punten.

De hoofdrol mocht dan voor de captain van het team zijn met negentien punten in de eerste helft, een mooie rol was er ook voor Monta McGhee, die in twintig minuten op twaalf uitkwam en daarnaast nog eens zeven assists uitdeelde. Hij is voor een tegenstander moeilijk te bespelen. Hij slingert zich overal doorheen en trekt dan heel vaak een winnend lot met twee vrije worpen. Die maakt hij vrijwel perfect.

Helaas niet aan het einde van de wedstrijd. Uitgerekend hij mikte twee keer mis, waardoor Hagen de kans kreeg voor het eerst in de wedstrijd de leiding te namen. Dat was op dertig tellen van het einde. De Belg Thomas Dreesen zorgde met een driepunter voor 85-87.

Het werd daarna nog heel spannend, want McGhee zorgde voor 87-87, de prima small forward Clint Griffin voor 87-90, waarna Leiden nog slechts vijf seconden restte. Slor maakte 89-90, Boxley een snelle fout. Maar die was op Griffin en die was vanaf de lijn de hele avond perfect: 89-92.

Een beetje zure nederlaag, die deels verklaard mag worden door de fysieke afwezigheid van Ronny LeMelle, die de plotseling overgang van zomer naar herfst heeft moeten bekopen met een flinke kou. Hij speelde wel, maar kon nauwelijks iets bijdragen.

Over de vraag of hij tevreden was over de oefencampagne moest coach Toon van Helfteren even nadenken. 'Ja, toch wel. Verdedigend moet het nog wel beter, maar er gaan dingen heel goed. Ik had graag was meer aanvalspatronen getraind en uitgevoerd, maar we waren bijvoorbeeld in Luxemburg incompleet. Daar tegenover staat dat onze basisaanvallen heel goed lopen. Als je alles bekijkt ben ik tevreden.'

Zaterdag zal blijken of de ploeg ook helemaal klaar is voor het echte werk. Terwijl 'heel Leiden' vermoedelijk al in kennelijke staat verkeert, spelen de mannen van Van Helfteren in Leeuwarden tegen De Friesland Aris. Die ploeg zou het dit seizoen wel eens veel beter kunnen gaan doen dan de afgelopen jaren. Maar optimistisch als je moet zijn, dat geldt ook voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden: Boxley 27 (9 reb), McGhee 18 (8 reb, 7 ast), Slor 12, Gibson 11, Schelvis 7, Burger 5, Kuijper 5 (11 reb), LeMelle 3, Sewrattan 1.
Phoenix Hagen: Griffin 26, McGee 20, Fleetwood 13.

Fotoreportage Richard Koolen