Nieuwsbericht

Ook Matrixx Magixx verslagen

27 september 2009

LEIDEN - Een oefencampagne met vier overwinningen in vijf wedstrijden tegen ploegen uit de eigen eredivisie. Het kan een stuk minder en het is voor Zorg en Zekerheid Leiden ook wel eens minder geweest.

Zondag werd de Open Dag afgesloten met een klinkende zege op Matrixx Magixx. Het werd overtuigend 79-62, al moet wel worden aangetekend dat de Nijmeegse ploeg het moest stellen zonder de Amerikaanse point guard Micheal Flowers en de Canadese Nederlander Henry Bekkering. Maar ja, blessures zijn part of the game, daar hoef je Leiden niets over te vertellen.

De Open Dag verliep overigens succesvol. De opening was een clinic door Niels Meijer. De ex-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, die moest stoppen door een blessure, gaat de clinics van de club leiden. Verder stelden de Leiden Devils zich voor, reikten prijzen uit van een fotowedstrijd, waarna de ongeveer vijftig deelnemers van de clinics een shoot-out hielden en ook de ouder konden ervaren hoe moeilijk het kan zijn om de bal door de ring te gooien. Na een wat uitgebreidere voorstelling van de speler van het eerste team, ging het loos tegen Matrixx Magixx.

Wat de overwinning op de Nijmeegse ploeg echt waard is zal snel blijken, want Matrixx is - in de eerste week van de competitie - de tweede tegenstander van Leiden in het nieuwe seizoen. Dat gaat van start in Leeuwarden, waar een oefenduel tegen De Friesland Aris ook werd gewonnen. Zoals ook zeges werden geboekt tegen Rotterdam en Amsterdam. Alleen van Landstede Zwolle werd verloren.

De grote vraag een week voor de competitieouverture was natuurlijk of Zorg en Zekerheid Leiden klaar is voor de klus. Fysiek is dat bijna honderd procent het geval. De enkels van Monta McGhee en Jeroen Slor zijn genezen en Terry Sas hoop er volgende week ook weer bij te zijn.

Door de aanwezigheid van McGhee en Slor kon coach Toon van Helfteren met zijn normale ploeg spelen. Er waren drie spelers van het tweede team opgetrommeld voor het geval dat, maar die konden het trainingspak aanhouden.

 

Met name in de tweede helft speelde Leiden bij vlagen goed. Toen begon ook Ronny LeMelle met scherp te schieten en sloot af op vier uit tien driepunters. Het kan nog wat scherper, maar er zat in elk geval meer overtuiging in zijn schoten, dan een paar dagen eerder tegen Amsterdam.

Dat zit er nu ook in de vrije worpen, de afgelopen seizoenen zo vaak de achilleshiel van Leiden. Monta McGhee geeft steevast het voorbeeld hoe het moet (nu 7 op 9) en de tachtig procent (20 op 25) als team, die nu in de statistieken kwam, was gewoon keurig. Jeroen Slor maakte er 5 van de 7 en Johan Kuijper 4 op 4.

Lichaamstaal verraadt altijd veel en wie zondag het plezier zag van met name Seamus Boxley - prima wedstrijd en een mooie double-double met 18 punten en 11 rebounds - en Monta McGhee, die een aantal lekkere acties in huis had en ook op 18 punten uitkwam, weet dat het daarmee wel goed zit.

Er is dit seizoen hoog ingezet op mentaliteit. Acties kunnen mislukken, fouten zullen altijd worden gemaakt, maar als de inzet honderd procent is en er geknokt wordt voor elke bal dan ben je bij Toon van Helfteren aan het goede adres.


Zoals bij elke ploeg zijn de Amerikanen de belangrijkste pionnen. Het echte verschil kan en moet misschien wel door de Nederlanders worden gemaakt. Het lange koppel Johan Kuijper en Jeroen Slor was tegen Matrixx goed voor vijftien punten en evenveel rebounds, terwijl bijvoorbeeld Joey Schelvis en Mick Burger op belangrijke momenten (in de buzzer van het eerste kwart, respectievelijk in een fase, waarin Nikki Hulzebos Nijmegen even terugtrok in de wedstrijd, driepunters maakten.

 

Die driepunter van Burger bijvoorbeeld zorgde voor 58-48 en in feite was dat de beslissing in de wedstrijd, want Zorg en Zekerheid Leiden hield daarna het gat steeds boven de tien. Maximaal was het vlak voor tijd zelfs twintig (78-58).

Zorg en Zekerheid Leiden: Boxley 18 (11 reb), McGhee 18 (3 ast), LeMelle 12, Gibson 10 (4 ast), Kuijper 8 (10 reb), Slor 7, Burger 3 en Schelvis 3.
Matrixx Magixx Nijmegen: Washington 21 (8 reb, 3 ast), Humphrey 16, Vermeulen 9.

KLIK HIER VOOR FOTOALBUM