Nieuwsbericht

Lekkere opsteker

23 september 2009

LEIDEN - Gegeven de omstandigheden was de 77-65 overwinning op het uitgeklede Amsterdam een lekkere opsteker voor Zorg en Zekerheid Leiden.

door Jan van der Nat

Toon van Helfteren kon nog niet beschikken over Slor (enkel), McGhee (enkel) en Sas (knie). De vierde geblesseerde werd deze week ontslagen uit de ziekenboeg. En Johan Kuijper greep - met name dan in de tweede helft - zijn kans en zette een keurige double-double (dertien punten, tien rebounds) op het scoutingformulier.


Niet alleen Kuijper, maar de hele ploeg draaide behoorlijk in het tweede deel van de wedstrijd. Voor de rust was het minder en was het vooral zoeken naar de juiste opties en uitvinden wat welke opponent kon. Dat was nodig, want er stond een heel ander Amsterdam in de Vijf Meihal dan de afgelopen jaren. De economische crisis - met faillissementen van de hoofdsponsors EclipseJet en MyGuide - heeft een krater geslagen aan het Burgerweeshuispad in de hoofdstad.

Alleen Robert Krabbendam, Sergio de Randamie en in iets mindere mate Jesse Voorn waren bekende gezichten in de ploeg van coach Arik Shivek. Veel jonge Nederlanders - meest uit eigen gelederen - en slechts één Amerikaan, als je de woensdag 'op zicht' aangeboden Grell (vier minuutjes) nog even niet meetelt. Die ene Yank is Chris Rodgers. Aangekondigd als de opvolger van Teddy Gipson, maar dan toch alleen in letterlijke zin. Hij presenteerde zich in de Vijf Meihal als een pleintjesballer en werd met puur solowerk topscorer van zijn team (19 punten, 9/9 vrije worpen). Dat waren er twee minder dan Ronny LeMelle. Hoewel hij veel 'bommen' miste (11 van de 14) sloot hij af op 20 punten.

Danny Gibson veroverde andermaal de harten van de enthousiate fans (winnen van Amsterdam deed de ploeg tenslotte de laatste tien keer niet) met een paar razendsnelle acties en een handjevol prima passes. Zestien punten en vier assists waren zijn mooie cijfers.

De kleine Amerikaan bewaarde het beste voor de tweede helft, toen Leiden meer grip kreeg op de tegenstander. Op Hicham Kherazzi bijvoorbeeld, die geen enkel punt meer kon toevoegen aan zijn twaalf van de eerste helft. Dat kwam vooral door de betre verdediging van Leiden. Voor het eerste tegen een Nederlandse ploeg in deze oefencampagne werden er meer rebounds gepakt dan de tegenstander (41 om 32). Van Helfteren toonde zich ook terecht tevreden over de achttien aanvallende terugkaatsers.

Op Rogillo Sewrattan na pakte elk van de overige zeven spelers minimaal één aanvalsrebound en dat vond de coach een goed teken. Immers het ontbrak tot nu toe nog wel eens aan agressiviteit. Tevreden kon hij ook zijn over de nuttige speeltijd van Wouter Breel (16 minuten) en vooral ook van Mick Burger (21).

Na een kleine achterstand bij de rust (36-40) maakte Zorg en Zekerheid Leiden het verschil in het derde kwart. Daarin stond de ploeg Amsterdam slechts elf punten toe en werd met een kwartwinst van 21-11 het beslissende gaatje geslagen. Toen aan het begin van het laatste kwart twee punten van Dimeo van der Horst werd omringd door driepunters van Danny Gibson en Mick Burger plus een krachtige score van Johan Kuijper, was het gat twaalf. Dat verschil trok Leiden op degelijke wijze over de eindstreep: 77-65.

Scores Zorg en Zekerheid: LeMelle 20, Gibson 16, Kuijper 13 (10 reb), Boxley 9 (5 ast), Schelvis 8, Burger 5, Breel 4, Sewrattan 2.
Topscorers Amsterdam: Rodgers 19, H. Kherazzi 12, Krabbendam 12, Voorn 10.

Gamenote: De wedstrijd begon tien minuten later dan gepland, omdat niemand tijdens het inspelen doorhad dat beide ploegen in het wit waren gekleed. In aller ijl werden de blauwe tenues van Zorg en Zekerheid Leiden tevoorschijn getoverd, omdat Amsterdam niet - zoals normaal altijd - de rode outfit had meegenomen.