Nieuwsbericht

Hanzevast een maatje te groot

27 oktober 2006

GRONINGEN - Als je een kans wilt hebben tegen een ploeg als Hanzevast Capitals dan moet je als Zorg en Zekerheid Leiden topfit en boven jezelf uitstijgen. De ploeg van Ivo Boom was donderdag in Groningen dat eerste niet en dus was het tweede simpelweg niet mogelijk. Omdat Hanzevast nog lang niet is waar coach Ton Boot kon ZZ Leiden ruim drie kwarten bijblijven, maar moest de thuisploeg in het laatste deel van de wedstrijd toch laten gaan: 83-62.

ZZ Leiden was compleet. De enkel van JS Nash en de knie van Shelton Colwell waren redelijk hersteld, maar het was duidelijk dat beiden niet konden brengen wat ze eerder lieten zien. Begrijpelijk natuurlijk, maar de ploeg heeft hun inbreng zeer nodig.

En dan vooral aanvallend, waar Nash maar een enkele keer zijn schot los kreeg, maar ongelukkig was met zijn penetraties. Colwell kon ook te weinig zijn gepatenteerde moves onder de ring maken. Verdedigend was hij echter met liefst zes (!) geblokte schoten een belangrijke hindernis voor de Groningse aanval, die lange tijd niet kon imponeren.

Echt verrassend was dat niet. De ploeg van Ton Boot start altijd moeizaam, maar staat er straks als de prijzen worden verdeeld. Dat zal ook dit seizoen wel het geval zijn. Kan bijna niet anders met zo veel kwaliteit. Dat kwam er tegen ZZ Leiden nog niet bij iedereen uit.

Chris Woods, John Turek en Joshua Helm, vorig seizoen topscorers van respectievelijk Upstairs, Omniworld en Rotterdam, hebben hun draai in het hoge noorden nog niet gevonden en bleven vrijwel onzichtbaar. Maar er is meer in Groningen. Dan Oppland is een aanwinst voor de eredivisie en Darnell Hinson - vorig seizoen de grote man bij Landstede - bleek een meester in het s oren op de rand van de 24 seconden. Beiden waren goed voor achttien punten.

Nadat ZZ Leiden het eerste woord had gehad met een score van Nick Curtis en een driepunter van Jeremy Ormskerk, ging het eerste kwart gelijk op, tot Hanzevast in de laatste anderhalve minuut gas gaf voor het eerste serieuze verschil aan het einde van het eerste kwart: 28-18.

ZZ Leiden voelde er echter niets voor om al zo vroeg de handdoek in de ring te gooien. De ploeg voelde dat Hanzevast niet lekker in zijn vel zat en kreeg de bijna 2500 toeschouwers in het fraai verbouwde Martiniplaza stil. Het gat, dat eerst nog via Raoul Heinen op dertien kwam, werd halverwege het tweede kwart bijna gesloten  door een drietje van Sjors Besseling: 31-28. ZZ Leiden hield stand en ging met een achterstand van maar vijf punten naar de kleedkamer.

De voorgaande wedstrijden hadden steeds een beter ZZ Leiden laten zien dan voor de rust en dat gaf de burger moed. Maar het bleek dit keer te veel gevraagd. Nog zes  minuten hield de ploeg van Ivo Boom gelijke tred met Hanzevast. Toen was de pijp leeg. Van 47-44 denderende de thuisploeg naar 60-47 aan het einde van het derde kwart.

Voor ZZ Leiden zat daarmee de wedstrijd er natuurlijk op. Zelfs een Hanzevast in matige vorm laat zo'n voorsprong niet meer schieten. Het verschil bij het eindsignaal was met 83-62 groter dan het verschil in de wedstrijd rechtvaardigde.

Na afloop waren er complimenten voor ZZ Leiden van Ton Boot, die de ploeg een aanwinst noemde voor de eredivisie. Het frisse spel van met name de eerste helft had hem aangenaam verrast. Dat was natuurlijk prettig om te horen, maar ook een veer in een bepaalde plek van de goeroe van het Nederlandse basketball levert bij verlies geen punten op.

ZZ Leiden heeft nu negen dagen rust en heeft die hard nodig. De spelers hoeven zich pas maandag weer te melden. Dan begint de voorbereiding op de wedstrijd tegen Amsterdam Astronauts, volgende week zaterdag. Een pikant duel met zo veel 'Leidenaars' met een Amsterdams verleden.