Nieuwsbericht

Winst na slechte eerste helft

10 september 2009

ROTTERDAM - Wat hij allemaal precies in huis heeft werd in zijn eerste oefenwedstrijd nog niet helemaal duidelijk, maar met Monta McGhee (foto)heeft Zorg en Zekerheid Leiden, dat met 69-71 in Rotterdam van Challengers won, de beste vrije-worpschutter ooit binnengehaald. Hij sloot af met elf uit twaalf en alle treffders waren 'just net'. Puntgaaf en voorbeeldig.

door Jan van der Nat

Monta (spreek uit MontEE) McGhee nam ze zelfs zo goed, dat hij ook de laatste maakte, terwijl de opdracht was die te missen. Hij had namelijk zojuist Leiden de winst bezorgd door de eerste vrije worp te maken (69-70) en er stond nog precies één seconde op de klok. Standaardsituatie dus. Bal achter op de ring, wedstrijd in de tas. Hij deed zijn best, gooide een merkwaardige hoge boog, maar de bal viel loodrecht naar beneden zonder dat het netje bewoog...

De ultieme poging van Rotterdam Challengers haalde niets meer uit, maar het was veelzeggend voor de zuiverheid, waarmee de nieuwste Amerikaan in het gezelschap zijn vrije worpen afwerkt.

Zorg en Zekerheid Leiden won dus ook deze oefenwedstrijd, al was het net als zaterdag in Leeuwarden op het kantje. Dit keer echter was het vooral eigen schuld. Kennelijk aangetrokken door het leuke resultaat in Friesland en de hoofdrollen daar van Danny Gibson en Ronny LeMelle, waren zeker vijftig Leidse fans naar het Rotterdamse Topsportcentrum gekomen. Ongeveer het dubbele aantal was gekomen voor de thuisploeg.

Een thuisploeg die het dit jaar gaat doen met uitsluitend Nederlandse spelers, liefst jonge jongens, maar aangevoerd door een paar ervaren krachten. Dat is lef en bewonderenswaardig, want de Rotterdamse formatie zal het heel moeilijk krijgen. Het is dat Zorg en Zekerheid een beroerde eerste helft afwerkte, want anders was dit team zo maar met een puntje of twintig, vijfentwintig aan de kant gezet.

De Leidse fans schrokken behoorlijk in de eerste helft. Dat Leiden onder de borden tekort kwam, was niet verrassend. Dat zal vaker gaan gebeuren, tenzij er een grote man bijkomt. Of dat op korte termijn haalbaar is, is onduidelijk, maar wel noodzakelijk. De ploeg van Toon van Helfteren moet het nu vooral hebben van snelheid en de schotkracht van de guards. Daarmee kun je best wedstrijden winnen, maar het begint in de verdediging en dan is een extra stuk 'beton' erg lekker.

Maar de schotkracht was donderdagavond in geen velden of wegen te bespeuren in het eerste deel van de wedstrijd. 31.3 procent tweepunters, 30.0 procent driepunters en 50.0 procent vrije worpen met bovendien tien rebounds minder en vijf turnovers meer dan Rotterdam, waren de beschamende cijfers.

Zo'n optreden zou tegen vrijwel elke ploeg dodelijk zijn en slechts een lange - vrijwel zeker niet succesvolle - inhaalrace tot gevolg hebben. Maar 'gelukkig' was Rotterdsam de tegenstanders er stonden er tegenover 23 Leidse punten slechts 32 van de thuisploeg.

De rust deed wonderen. Zorg en Zekerheid kwam scherp uit de kleedkamer en schoot het verschil in één ruk van het scorebord: 32-32. Leiden liep later even weg naar 40-45 via McGhee en twee vrije worpen van Johan Kuijper en leek een strik om de wedstrijd te doen, toen Danny Gibson drie loepzuivere bommen liet vallen en ook Ronny LeMelle er eentje maakte: 58-69.

Plotseling dook echter het probleem onder het bord weer op. Rotterdam pakte vier aanvalsrebounds in korte tijd, sloop naderbij en rondde 13.4 seconden voor tijd een 11-0 run af voor 69-69.

De Leidse fans 'wisten' echter dat er gewonnen ging worden. Gibson flikte het in Leeuwarden in zes seconden tenslotte. Vanaf de lijn deed nu Monta McGhee het: 69-71.

Scores Zorg en Zekerheid: Monta McGhee 19, Ronny LeMelle 15, Danny Gibson 14, Terry Sas 8, Seamus Boxley 7, Rogillio Sewrattan 5, Johan Kuijper 2, Jeroen Slor 1.
Topscorers Rotterdam: Chip Jones 18, Marvin Zaandam 13, Patrick Hilliman 11, Worthy de Jong 10.