Nieuwsbericht

Nipte winst in Leeuwarden

6 september 2009

LEEUWARDEN - Zeven seconden waren voor Danny Gibson precies voldoende om Zorg en Zekerheid Leiden Basketball op het nippertje de winst te bezorgen in de oefenwedstrijd tegen De Friesland Aris in Leeuwarden. Het werd 75-76, een overwinning, die de Leidse ploeg volledig toekwam. Pas in het vierde kwart worstelde de thuisploeg zich naast Leiden, dat razendsnel uit de startblokken kwam en zelfs een maximale voorsprong van achttien punten had.

 Dat door de krappe bezetting Leiden de voorsprong (bij rust nog dertien punten, 38-51), moest inleveren, was niet onbegrijpelijk, wist ook Toon van Helfteren. 'Jammer dat we vlak voor rust nog wat punten inleverden, maar wel logisch. Die flitsende start (6-22, red) kostte natuurlijk ook veel energie en je komt over de hele wedstrijd gewoon mensen te kort.'

Behalve het aansluiten van Slor, Burger en McGhee, hoopt Van Helfteren op een vijfde Amerikaan. Graag een mannetjesputter, zoals Darryl Monroe van Aris bijvoorbeeld. Geen mooie basketballer, maar wel een vent van letterlijk en figuurlijk gewicht onder de ring. Zo'n kerel zou Zorg en Zekerheid prima kunnen gebruiken. Johan Kuijper moest nu eigenlijk in zijn eentje opboksen tegen de luchtmacht van de Friese ploeg.

Die was - op Bob van den Enden na - op volle oorlogssterkte en coach Pete Miller kon dan ook ruimschoots wisselen. Hij heeft met de terugkerende Amerikanen Blackwood, Spencer en Miller drie gedegen spelers in huis. Naast Monroe is ook Craig Moore nieuw, een guard met een driepunter, het geen hij overigens pas na de rust liet zien.

De driepunter wordt dit seizoen ook een serieus wapen van Leiden. De ploeg schoot er voor de rust zes binnen en daar lag - naast 13 op 16 vrije worpen, ook het vermelden waard in een verslag van Leiden... - de basis van de voorsprong. Na de rust was dat minder, maar negen 'rainbows' in totaal was niet slecht.

De grotere personele mogelijkheden van Aris zorgden voor een spannend vierde kwart. De Friese ploeg kwam op 7:39 van het einde voor de eerste keer op voorsprong via een vrije worp van Spencer en helemaal aan het eind stond er twee keer een positieve thuisscore op het bord na treffers van Moore en Monroe. Die laatste was een inleggertje na een noodschot van grote afstand van Jeroen van der List, het door EiffelTowers in Leeuwarden gestalde talent.

De score voor 75-74 leek beslissend, maar Danny Gibson had geen zin om zijn eerste echte wedstrijd in Leidse dienst te verliezen. Hij zette de turbo aan en kreeg nog net geen bekeuring wengens snelheidsovertreding op weg naar de 75-76...