Nieuwsbericht

Vierde Amerikaan

1 september 2009

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft een vierde Amerikaan gecontracteerd.  Monta McGhee zal zaterdag zijn opwachting maken in de oefenwedstrijd tegen De Friesland Aris in Leeuwarden. McGhee, een forward van 2.02 meter lang en 29 jaar, speelde afgelopen seizoen voor Nördlingen in de Duitse bundesliga, dezelfde club als waarvoor de nieuwe Leidse spelverdeler Danny Gibson uitkwam.

Nördlingen speelt door financiële problemen komend seizoen in de tweede bundesliga, waardoor beide spelers vrijkwamen. Monta McGhee speelde in Duitsland eerder voor Cuxhaven in de tweede liga, ook daar al samen met Gibson, zodat het met de chemie tussen beiden wel goed zal zitten.

McGhee kreeg zijn opleiding op het Kishwaukee Community College in Chicago, op dat niveau één van de topscholen in de VS. Hij is nog altijd in het bezit van het loopbaan-reboundrecord van Kishwaukee met 745 stuks. Na twee jaar verhuisde hij naar Lewis University in Romeoville, Illinois, in de tweede divisie van de NCAA. Ook daar behoorde hij tot de uitblinkers en verwierf diverse prijzen, vooral vanwege zijn verdedigende kwaliteiten.

Als professional ging hij daarna aan de slag in Denemarken. Eerst bij Sjaelland en daarna twee seizoenen bij Horsens. Tijdens zijn verblijf bij die club werd hij ondermeer twee keer uitgeroepen tot ‘Defensive Player of the Year' in de Deense competitie en kreeg hij een plek in het beste vijftal van de league.

Het waren slechts een paar van zijn vele prijzen, die hij tot nu toe verwierf. Nu staat de Deense competitie niet heel hoog aangeschreven, maar hij had natuurlijk wél de concurrentie van veel landgenoten. Bovendien bewees hij in Duitsland wat hij in zijn mars had, want als speler van Cuxhaven werd hij uitgeroepen tot ‘Forward of the Year' en stond hij in het beste vijftal van de Pro-A, een competitie vergelijkbaar met die van ons land.

Afgelopen seizoen in de bundesliga kwam hij tot gemiddeld 14.1 punten en 8.3 rebounds. Hij beschikt over een behoorlijk schot en kan ook met de driepunter overweg. Zijn vrije worpen werkte hij bij Nördlingen af tegen 70 procent.

De fans van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball moeten tot 16 september wachten om Monta McGhee in de Vijf Meihal in actie te zien. Dan speelt de ploeg een oefenduel tegen Landstede Zwolle. Na een toernooi in Luxemburg volgen dan nog oefenwedstrijden in Leiden tegen het Engelse Everton (23 september) en Matrixx Magixx (26 september).