Nieuwsbericht

Ook Dexia Mons maatje te groot

30 augustus 2009

DOORNIK - Dat na Base Oostende ook de Belgische nummer twee Dexia Mons een maatje te groot zou zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, stond eigenlijk al tevoren vast. Op papier en qua ervaring was het verschil gewoon te groot. Dat het slechts 70-54 werd was de verdienste van Leiden, dat bleef knokken voor elke bal en deeed wat in haar vermogen lag.

Waalse ploeg domineren de laatste jaren het Belgische basketball. Niet in de laatste plaats door royale steun van de Waalse overheid, die in sport een mooi uithangbord ziet om het altijd wat achtergestelde Franstalige deel van het land te promoten. Dexia Mons kan mede daardoor beschikken over heel veel geld en doet al een paar jaar mee in de subtop van Europa. Netals Spirou Charleroi bijvoorbeeld.

Dat geld wordt grotendeeld uitgegeven aan Amerikanen, waarmee deze ploeg zit volgepropt. Assistent-coach Johan Royakkers - vervanger van zijn afwezige baas Chris Finch - kon dat ook zeven volbloed Amerikanen opstellen en ook nog eens Jim Potter, gebroren in de VS, maar al een 'eeuw' in Europa en in het bezit van een Belgisch paspoort. Hij miste de Amerikaanse Engelsman Neil Reinking, die met de nationale ploeg van Engeland aan het werk is.

Daar tegeover stond dus Zorg en Zekerheid Leiden met slechts twee Amerikanen (LeMelle en Boxley), omdat guard Danny Gibson nog wacht op de afronding van zijn medische keuring en coach Toon van Helfteren op zijn vierde Amerikaan. Dat laatste lijkt niet lang meer te duren en dus mag Leiden wellicht pas over een week of twee, met Gibson en de dan ook weer van zijn lichte enkelkwetsuur herstelde Jeroen Slor, echt beoordeeld worden.

Het Belgische weekeinde viel echter niet tegen. De twee nederlagen waren 'ingecalculeerd' en hadden vooral waarde voor de coachingstaf om te kijken wat er was blijven hangen van de eerste trainingsweek en wat niet. Misschein kwamen tegenstanders van dit kaliber wat te vroeg in de oefencampagne, maar Van Helfteren was niettemin blij dat er op dit niveau gespeeld kon worden.

Scores Zorg en Zekerheid: Boxley 20, LeMelle 12, Sas 8, Schelvis 7, Kuijper 4, Sawarttan 3. Rebounds: Boxley 12. Assists: Boxley en LeMelle 5.
Dexia Mons: Ebong 14, Costner 12.