Nieuwsbericht

Logisch verlies in Oostende

29 augustus 2009

OOSTENDE - Dat Zorg en Zekerheid Leiden Basketball de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Belgische topploegen zou verliezen, was eigenlijk logisch. Niet alleen is Base Oostende een ploeg, die een gooi wil doen naar de nationale titel, Leiden verscheen verre van compleet aan de start. Het werd in de fraaie Sleuyter Arena in de Belgische kustplaats uiteindelijk 76-62, een uitslag waarvoor Leiden zich niet hoefde te schamen. 

door Jan van der Nat

Coach Toon van Helfteren wacht nog op de komst van een sterke Amerikaan, die vooral van betekenis moet zijn onder de borden. Hij kon echter ook zaterdag niet beschikken over Danny Gibson en Jeroen Slor. De medische keuring van de Amerikaanse guard is nog niet helemaal afgerond en de club wil geen risico's nemen. Slor landde tijdens een training op de voet van Johan Kuijper en verstuikte daarbij zijn enkel. Geen echt zware blessure, maar spelen dit weekeinde zit er niet in.

Nood breekt altijd wetten en dus nam Van Helfteren drie spelers mee, die komend seizoen in het tweede team gaan spelen en wellicht wat minuten zullen maken in de hoofdmacht: Wouter Breel, Dave Conrad en Rogillio Sewarttan. De eerste twee kennen we natuurlijk al, maar wie is Sewarttan?

Hij speelde tot en met vorig seizoen bij Voorburg, maakte bij Zorg en Zekerheid zijn opwachting in de Summerleague en beviel daarin zo goed, dat hij zich bij de selectie van het tweede team mocht voegen. Uit nood haalde Toon van Helfteren hem afgelopen maandag naar de voorlopige groep voor het eerste team.

Naast Amerikaanse aanvulling zoekt de technische baas van Leiden ook nog een back-up point guard, die achter Danny Gibson kan spelen. Joey Schelvis zou een optie zijn, maar Van Helfteren ziet hem liever op de 2-positie. En misschien is de kleine, 21-jarige Rogillio Sewarttan straks wel de man, die Gibson de noodzakelijke rust kan geven.

Je mag niet te snel op zaken vooruit lopen en ook niet te snel conclusies trekken, maar wat Sewarttan in de fraaie Sleuyter Arena van Oostende liet zien was hartverwarmend. Hij pareerde zijn gebrek aan lengte en body met een flair en met een lef, die uitermate verrassend was. En wat te denken van zijn cijfers? Zes punten, waaronder een heerlijke floater, vier rebounds, vier assists en nog eens drie gave passes, die niet terug te zien waren in de cijfers, omdat er tegen de daarna doelende speler een fout werd gemaakt.

Nogmaals, je moet voorzichtig zijn, maar Zorg en Zekerheid Leiden Basketball zou met Rogillio Sewarttan wel eens een pareltje hebben kunnen binnengehaald. Zijn optreden zal Toon van Helfteren zeker aan het denken hebben gezet bij de invulling van die back up-plaats.

De coach was overigens toch niet ontevreden over het optreden van de ploeg. Zeker niet gezien de omstandigheden. 'In zo'n wedstrijd zie dingen terug, die we hebben doorgenomen, maar ook dingen niet. Ja, en dan is daar opeens die kleine...' Van Helfteren was duidelijk onder de indruk, want hij gunde de debutant liefst 28 minuten speeltijd en zag tot zijn genoegen, dat hij daarin eigenlijk niets fout deed.

Het viel voor de ploeg natuurlijk niet mee om tegen zo'n opponent te moeten spelen met een 'half' team. Maar daar tegenover stond dat Oostende ook (nog) niet compleet was. Maar ja, wat heet 'niet compleet', als je drie Amerikanen, twee Serviers en een Litouwer binnen de lijnen kunt brengen. Wel, dat betekent dat een Kameroener (niet fit) aan de kant bleef en dat er nog gewacht wordt op een Servier en een Puertoricaan, die op dit moment interlandverplichtingen hebben... Ja, er spelen ook nog twee Belgen mee en de plekken elf en twaalf zijn voor junioren uit eigen kweek.

Tegen dat gezelschap deed Leiden het helemaal niet gek. De start was zelfs prima met een 0-7. Weliswaar kwam daar een 14-0 antwoord op van Oostende, maar Leiden werd niet weggespeeld. Als het gat even te groot dreigde te worden, was daar Joey Schelvis of Ronny LeMelle met een driepunter, die het verschil dan beperkte. Zo was het bij rust 42-33 en knalde LeMelle er in het vierde kwart twee drietje op rij in voor 63-53.

Zondag rondt de ploeg de korte trip naar het zuiden af met een wedstrijd tegen Dexia Mons in Doornik.

Scores Zorg en Zekerheid: LeMelle 19, Kuijper 11, Boxley 9, Sas 9, Sewarttan 6, Schelvis 6 en Breel 2. Rebounds: Boxley 9, Lemelle 7. Steals: LeMelle en Boxley 5. Assists: Sewarttan 4. Turnovers: LeMelle 5.
Oostende: Lojeski 28 (6 op 6 driepunters, 8 op 8 vrije worpen), Vukosavljevic 19, Green 19.