Nieuwsbericht

Met beide benen op de grond

9 augustus 2009

LEIDEN - De overwinningen op Israël in Almere en op Duitsland op de eerste dag van het Keytown Nations Cuptoernooi in Leiden, hadden bij Oranje voor een zekere euforie gezorgd. Niet helemaal onbegrijpelijk, want overwinningen op A-landen staan nu eenmaal goed op je CV. Op de slotdag echter van het Leidse toernooi zette Israël de ploeg van Gadi Kedar keihard met beide benen op de grond. De 68-88 eindstand liet niets aan onduidelijkheid over.

KLIK HIER VOOR DE NOS REPORTAGE VAN ZATERDAG 

Het was misschien een wat teleurstellend moment, maar wellicht ook wel goed voor de ploeg. Oranje is tenslotte goed bezig, maar het zou te ver voeren om te stellen dat de opmars niet meer te stuiten is. Van nederlagen leer je meer dan van overwinningen en wellicht werkt ook hier het verhaal van de slechte generale, die gevolgd wordt door een goed uitvoering.

Die uitvoering is natuurlijk de cruciale wedstrijd komende zaterdag tegen Montenegro in het kader van de kwalificatie voor de A-divisie van Europa. Nederland had wellicht het toernooi in Leiden, waar zondag zo'n 700 toeschouwers kwamen kijken, kunnen winnen, maar klaarblijkelijk interesseerde dat Kadar geen zier. Geen moment was hij bezig om het verschil niet verder te laten oplopen dat dertien punten, hetgeen goed zou zijn geweest voor de eerste plaats.

Had de Israëliër het toernooi willen winnen, dan had hij ongetwijfeld Francisco Elson in de slotfase in gezet. Maar de speler van de Milwaukee Bucks bleef in het laatste kwart op de bank, omdat Kedar niet tevreden was over zijn spel en voor niet over de keuzes, die hij maakte. Elson voerde de opdrachten niet goed uit en Kadar is een coach van het 'Spelers doen wat ik zeg'-soort. 

Daar kwam bij dat de tegenstander uit was op revanche na de oorwassing in Almere. Vooral in de tweede helft kwam dat tot uiting met het bekende snelle Israëlische spel. De fast breaks en driepunters vlogen Nederland om de oren. Altijd werd de vrije man gevonden. Oranje had aanvallend veel meer moeite. Met uitzondering van Peter van Paassen, die een uitstekende wedstrijd speelde met 26 punten en 8 rebounds. De ijverige Henk Norel noteerde met 11-11 een nette double-double. Met14 punten was Bryan Defares de derde Oranjeklant in de dubbele cijfers.

De wedstrijd werd helaas ontsierd door een regen van technische fouten, omdat de heren Van den Heuvel, Zegwaard en Van Dam geen enkele tegenspraak dulden. Vier Israëliërs plus Wessels en Jansen (twee flagrant fouls) gingen op de bon. 

De organisatie van dit eerste Keytown Nations Cuptoernooi was redelijk tevreden. Nietsw alles was gelopen, zoals het wellicht was voorgesteld, maar met ongeveer tweeduizend toeschouwers over drie dagen was de belangstelling behoorlijk. De hoge temperaturen en de vakanties waren tenslotte geen basis voor een bomvolle hal. Maar alle begin is moeilijk en omdat er tussen de Leidse organisatie en de NBB afspraken zijn gemaakt voor in elk geval drie jaar, zal er geleerd kunnen worden van deze primeur. In hoog tempo werd de Vijf Meihal na afloop omgetoverd, want maandagmorgen vroeg staan de eerste deelnemers aan het Skillzz Zomerkamp alweer te trappelen.