Nieuwsbericht

Mooie start Nations Cup

8 augustus 2009

LEIDEN, 7 augustus - Terwijl Meindert van Veen zijn honderdste zege boekte als coach van de nationale vrouwenploeg (77-45 tegen het kleine en zwakke Denemarken), werd zijn collega van het mannenteam, Gadi Kedar (foto), de 'most winningest coach' in de geschiedenis van Oranje. De Israëliër leidde de nationale ploeg naar een knappe en enigszins verrassende zege op Duitsland. Het werd op de eerste dag van het Keytyown Nations Cuptoernooi in Leiden 77-56.

Dat zijn opmerkelijke cijfers, zeker als je bedenkt dat de laatste overwinning van Nederrland op (toen nog West-) Duitsland dateert uit 1987. Sindsdien werd er acht keer verloren van de oosterburen, die al sinds jaar en dag een vaste waarde zijn in de Euorpese A-divisie. Dat niveau is het doel van Nederland, dat mogelijk bereikt kan worden door de campagne van deze zomer succesvol af te sluiten.

Dat zal niet eenvoudig zijn, want het grootste obstakel is Montenegro, een Europees topland dat in de B-divisie moest starten na de scheiding van Servië. De tweede wedstrijd in de voorronde tegen dit Balkanland is het openingsduel van deel twee van de EK-kwalificatie.

De zege op Duitsland en eerder deze week die op Israël in een oefenwedstrijd bieden echter wel hoop op een goed resultaat, al zou een (vermoedelijk noodzakelijke) zege in Montenegro een absolute stunt zijn.

Je moet resultaten in de sport - en zeker die in een oefencampagne - altijd op de juiste waarde inschatten. Natuurlijk staat het 77-56 resultaat definitief in de boeken. Samen met nog acht ovewrwinningen in de geschiedenis tegen (West) Duitsland, die in totaal dertig duels beslaat. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de ploeg, die in de Leidse Vijfmeihal (lekker gevuld met een kleine duizend toeschouwers) op het veld stond, niet de allerbeste was, die bondscoach Dirk Bauermann kan opstellen.

Zo beschikte hij niet over de NBA-sterren Dirk Nowitzki en Chris Kaman en gaf hij bewust veel ruimte aan zijn jonge, veelal nieuwe 'Nationalspieler'. De routiniers Schulze, Jagla, Hamann en Wysocki kwamen zelfs helemaal niet in actie en voor zes spelers betekende de oorwassing in Leiden hun debuut voor de nationale ploeg.

Met dat team had Nederland het tot in het derde kwart lastig. Bij de rust leidde Oranje met 35-31 en tot diep in het derde deel ging het gelijk op. De Nederlandse zoneverdediging was echter de Duitsers te machtig en omdat Nederland aanvallend goed speelde in die fase, was het na het derde kwart - afgesloten met een gave driepunter van topscorer (16 punten) Peter van Paassen (foto) - opeens 48-60.

Duitsland had niet meer de kracht om terug te komen en Nederland kon de wedstrijd in feite eenvoudig uitspelen. Tot tevredenheid van Kadar, die uiteraard minpuntjes had gezien, maar die hoopt weg ter slijpen in de laatste dagen van de voorbereiding. Dat hij de 'most winningest coach' was in de Oranje-historie, beviel hem wel. 'So I have to retire, when we win Sunday?' 

Dat zal ongetwijfeld niet gebeuren, getuige ook de glimlach. Die was echter niet zo vet als die van Marcel Verburg. De voorzitter van het toernooi had daar alle recht toe, want tenslotte zag hij de zaal lekker vollopen bij Nederland-Duitsland en kon hij al na de eerste dag constateren, dat het toernooi geslaagd is. En dat is lekker, want het was natuurlijk een gok om dit toernooi hartje zomer en middenin de drukste vakantieperiode naar Leiden te halen. Maar Leiden heeft natuurlijk een basketballhart en dat stond op die eerste dag wijd open.