Nieuwsbericht

Leidse fans domineren in Nijmegen

7 juni 2009

NIJMEGEN - Voor de tweede keer in de geschiedenis deed een Leids supportersteam mee aan het jaarlijkse supportersbasketbaltoernooi, al weer voor de vijfde keer vlekkeloos georganiseerd door Matrixx Magixx. Nadat twee jaar geleden in de finale nog was verloren, was het Leidse team zaterdag niet te verslaan en ging de wisselbeker, uitgereikt door Randy Wiel, mee terug naar de Sleutelstad.

Leiden was in de voorronde ingedeeld bij Matrixx Magixx 13, nieuwkomer Aris, Donar en Eiffel. In de eerste wedstrijd kon Aris nog een beetje tegenstand bieden, maar niet voor lang. Van 8-11 liep Leiden door naar 22-11 en de wedstrijd was wel gespeeld. Aris kwam nog terug tot 24-19, maar het bekende Leids lummelen maakte een einde aan de wedstrijd.           

Matrixx Magixx 13 en Donar hadden weinig kans tegen een zeer snel spelende Leidse ploeg. Beide wedstrijden werden ruim gewonnen, waarbij verschillen van 30 punten ontstonden. Opvallend was het trefzekere optreden van zaalopbouwchef Wim Groen, die twee loepzuivere drietjes op rij scoorde.    

Hoewel de kruisfinales al waren bereikt, wilde Leiden niet achterover leunen. De pot tegen Eiffel verdiende zeker geen schoonheidsprijs en een enkele speler van Eiffel kon het verlies niet goed verwerken, wat resulteerde op een aanval recht op de kin van Ruben Verdoorn. Ook deze slotfase werd koelbloedig uitgespeeld: 19-11.

In de halve finale stuitte Leiden op de enige niet-supportersvereniging, namelijk de wekelijks trainende recreanten van Pigeons. Ook hier werd al snel afstand genomen en heerlijk rennend werd de ene na de andere break afgerond. De eindstand was iets van 47-14. Kee Brinks viel op door als dame twee keer een heer te blokken, waarvan eentje volhield dat haar blocks niet clean waren.

In de finale, op het center court, wachtte niet Eiffel op Leiden, maar Matrixx Magixx 14 dat door een late driepunter de halve finale had weten te winnen. De Leidse verdediging richtte zich op de heren 11 en 13 van Matrixx Magixx en dat was voldoende. De zone van de Nijmeegse ploeg vormde geen probleem en na een minuut of vijf stond het al 10-0. Matrixx Magixx wist in de eindstrijd slechts één field goal (vlak voor tijd) te maken. Voeg daarbij zes vrije worpen en je komt tot het schamele puntentotaal van 8. Daartegenover stonden 25 Leidse punten. 

Bij de prijsuitreiking overhandigde Randy Wiel de wisselbeker aan aanvoerder Eric Arkensteijn, waarna het team een polonaise door een erehaag mocht lopen, voortgestuwd door het luidkeels door de aanwezige supporters gescandeerde ‘Leiduhh, Leiduhh'. Na een overheerlijk buffet werd de thuisreis aanvaard.    

Het Leidse team bestond uit Eric Arkensteijn, Mitchell van den Berg (die zich verslapen had en op eigen gelegenheid later kwam), Kee Brinks, Pavel Goultiaev, Wim Groen, Martin Hoekstra, Martin Houwaard, Jasper van Paridon, Ruben Verdoorn en de jarige Maarten Walter.

MARTIN HOEKSTRA - FOTO: BRIGITTE VAN HEESWIJK (MM)