Nieuwsbericht

A Knight to remember

19 april 2009

LEIDEN - Ademloos. Dat was misschien wel de beste omschrijving van de ruim 250 coaches en andere belangstellenden, die de zonnige zondagmiddag hadden ingeruild voor de door Skillzz en Topsport.nu georganiseerde clinic met in de hoofdrol de legendarische Bobby Knight. Het was muisstil, toen de NCAA-grootheid zijn visie gaf op een aantal basketball-onderwerpen. 

Een visie die door de meesten misschien niet werd verwacht. Bob Knight die 42 jaar op topniveau in de NCAA coachte en uiteraard het bekendst is al de man, die drie decennia op de bank zat bij Indiana University, denkt anders dan over het algemeen wordt aangenomen over bijvoorbeeld de aanval tegen een zoneverdediging.

Maar ook het verdedigen van de ballside en de weakside ziet hij op een heel aparte manier. Evenals het zetten van screens. Hij noemde bijvoorbeeld het veel gebruikte baseline-screen niet nuttig, omdat de 'cutter' niet goed uitkomt en zich moet omdraaien voor het schot.

Het kan niet anders of de coaches hebben er het nodige van opgestoken. Jammer dat de meeste coaches uit de eredivisie bij demannen verstek lieten gaan. Alleen Toon van Helfteren, Michael Schuurs en Maarten van Gent werden in de Vijf Meihal gesignaleerd. Voor de anderen, die in een aantal gevallen wel hun assistent hadden gestuurd, werd het dus geen Knight to remember. Zij misten een clinic, zoals die nog nimmer werd gegeven in Nederland. Zelfs niet destijds in Haarlem door de ook al legendarische Dean Smith.

Ook de voordracht van Ton Boot was zeer de moeite waard. De visie van 'De kampioenenmaker uit Schoorl' op in feite allerdaagse zaken is apart. Accepteer je het als een speler vijf seconden te laat is? Ja? En tien? Nee, afspraak is afspraak. Als je daarmee gaat marchanderen, maak dan geen afspraak. Boot ging ondermeer ook in op een onderwerp als de vertrouwensrelatie. Wees duidelijk, eerlijk en consequent, hield hij zijn gehoor ondermeer voor.

Er werd door de aanwezigen driftig geschreven en getekend tijdens de beide 'lesuren'. Het is te hopen dat ze er ook iets van in de praktijk weten te brengen.

Voor een uitgebreide fotoreportage KLIK HIER