Nieuwsbericht

Geen kans tegen EiffelTowers

19 april 2009

LEIDEN - Zorg en Zekerheid heeft in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen niet voor een stunt kunnen zorgen. Tegen EiffelTowers Den Bosch was de opdracht simpelweg te moeilijk. In de eerste helft bleef de ploeg van Toon van Helfteren goed in het spoor van de nummer twee van Nederland (34-36), maar in het derde kwart moest de witte vlag worden gehesen.

door Jan van der Nat 

Daarmee werd het in feite een kopie van de wedstrijd onlangs in Den Bosch. Ook toen was er evenwicht tot aan de rust en deelde EiffelTowers in het derde kwart de beslissende tik uit. Nu werd het van 44-45 met een 0-9 run opeens 44-53 en daarmee was de wedstrijd gespeeld.

In het vierde kwart was er niet veel meer te beleven. Helemaal niet nadat Kees Akerboom en Dean Oliver namens EiffelTowers de score hadden geopend met ieder een driepunter. Het was nog slechts wachten op de eindstand. Die werd 63-81. JS Nash had de eer om - met een driepunter - de laatste punten van het reguliere seizoen namens Zorg en Zekerheid te maken.

Het was op zich jammer dat de nachtkaars er aan te pas moest komen om het reguliere seizoen af te sluiten. Dat verdiende Zorg en Zekerheid eigenlijk niet. Maar het verschil tussen de topploeg uit Den Bosch en Leiden is nu eenmaal aanzienlijk en de verhoudingen kwamen dan ook keurig aan het licht met de uiteindelijk 63-81.

En dat terwijl het eerste kwart prima was geweest en met een driepunter van Cedric McGowan werd afgesloten op 17-12. McGowan liet in de eerste helft eindelijk weer eens zien, wat de technische staf in hem zag, toen ze hem vanuit Finland naar Nederland haalde. Direct in het tweede kwart kwam hij namelijk door met nog twee gave driepunters.

Mede daardoor kon Zorg en Zekerheid gelijke tred houden met EiffelTowers. Helaas was met die drie bommen de koek weer op bij McGowan. De schouders zakten weer af en de lichaamshouding, die inmiddels kenmerkend voor hem is, keerde terug. Om een of andere reden wil er maar niet uitkomen, wat erin zit. Je zou wel eens wat peper in een bepaalde lichaamsopening willen stoppen.

Beschikte hij maar over de werklust van David Chiotti of Johan Kuijper. Zij gingen Zorg en Zekerheid Leiden voor in de strijd. Want tenslotte heb je ook van EiffelTowers pas verloren als het eindsignaal gaat. Dat moet zeker deze ploeg zich nog herinneren van de eerste uitwedstrijd in Den Bosch.

Maar zoals recentelijk al in de Brabantse hoofdstad bleek, er staat nu een heel ander Den Bosch, dan in de eerste helft van de competitie. De nieuwe coach Don Beck heeft zijn zaken behoorlijk voor elkaar en weet dat ergens in het derde kwart het moment komt, waarop zijn ploeg orde op zaken stelt en aangeeft wie de baas is.

Zo ook nu. Het leek even dat Zorg en Zekerheid Leiden er doorheen zat. Vlak nadat David Chiotti zijn achtste rebound had gepakt en zijn puntentotaal op dertien had gebracht voor 44-45, draaide EiffelTowers de gashandle even open en spoot weg naar 44-53. Zo'n 0-9 run op dat moment kun je vergelijken met een knock down van een bokser. Het is nog niet helemaal afgelopen, maar je staat te tollen op je benen.

Het EiffelTowers van nu geeft een voorsprong van tien punten, die er aan het einde van het derde kwart met 46-56 stond, niet meer weg. Akerboom en Oliver strooiden met driepunters nog wat extra zout in de Leidse wonde, waarna EiffelTowers het rustig uitspeelde. Zorg en Zekerheid wist dat het geklopt was en drong niet meer echt aan.

Donderdag gaat Zorg en Zekerheid Leiden beginnen aan het toetje. Dat wordt in eerste instantie opgediend bij landskampioen EclipseJet in Amsterdam. Verwacht wordt dat een paar honderd Leidse fans in Sporthallen Zuid zullen aanschuiven om een vorkje mee te prikken om er in het hol van de leeuw een extra 'thuiswedstrijd' van te maken. 

Voor de statistieken KLIK HIER
Voor de fotoreportage van Richard Koolen KLIK HIER