Nieuwsbericht

Net niet in Amsterdam

17 april 2009

AMSTERDAM - Negenendertig minuten en veertig seconden was Zorg en Zekerheid gelijkwaardig aan de onbetwiste nummer een van Nederland. Maar ook de laatste seconden tellen mee en daarin won EclipseJet MG Amsterdam toch nog met 76-70. De waardering was voor het lekker knokkende Leiden, maar dat leverde helaas geen punten op.

door Jan van der Nat

Voor de thuisploeg stond er niets meer op het spel en dat was te merken. Niet bij echte knokkers als Peter van Paassen en Teddy Gipson, maar wel bij een aantal anderen. Orien Greene bijvoorbeeld had er helemaal geen zin in en maakte razendsnel in nog geen dertien minuten vijf persoonlijke fouten, zodat hij kon gaan zitten.

Er waren mensen die dat niet eens in de gaten hadden, want de duurste Amerikaan in de Nederlandse competitie bleef vrijwel onzichtbaar. Dat gold ook voor C.C. Harrison, de koele schutter, die nauwelijks iets liet zien en vooral opviel door een technische fout wegens verbaal geweld jegens de arbiters. Zo'n fout was er overigens ook voor Toon van Helfteren.

Natuurlijk valt het niet mee je echt op te laden voor de paar laatste, onbelangrijke wedstrijden van het reguliere seizoen. En al helemaal niet, wanneer je bij de warming-up wordt toegejuichd door op de kop af zes supporters. Later kwamen er wel wat meer mensen binnen, maar de tweehonderd werd niet gehaald. En dat was inclusief een stuk of vijftig Leidenaars.

Daar waren de zaalbeheerders van Sporthallen-Zuid overigens niet blij mee. Eén van hen vond zelfs dat de schoonmaakkosten van de tribune maar verhaald moesten worden op Zorg en Zekerheid Leiden. Was het dan zo erg? Welnee. Een beetje confetti. Vermoedelijk slechts een klein voorproefje voor volgende week, wanneer de eerste playoff-wedstrijd gespeeld wordt en er ongetwijfeld een veelvoud aan Leidenaars de tribunes van SHZ zal bevolken.

De kleine fanatieke groep had overigens alle recht van spreken, want in weerwil van de slappe houding van Amsterdam zagen de Leidse supporters hun ploeg in elk geval met inzet spelen en ook dankbaar priofiteren van elke verslapping en misstap aan Amsterdamse zijde.

Dat was bijvoorbeeld al het geval in het eerste kwart, dat werd afgesloten op 18-23 in Leids voordeel. Daarbij werd optimaal geprofiteerd van de technische fout, die C.C. Harrison kreeg. Seamus Boxley gooide eerst de twee vrije worpen er in voor de gewone fout van Harrison en toen ook de twee voor de T-fout. De aanval vanuit de vrije bal aan de middellijn leverde ook nog een score op van David Chiotti.

EclipseJet gaat dit natuurlijk rechtzetten, was de algemene gedachte in de korte pauze. Dat leek ook het geval, toen Wessel, Greene en Trent met 7-0 openden voor 25-23. Maar Zorg en Zekerheid Leiden wenste zich niet neer te leggen bij de vermeende suprematie van Amsterdam. Die zou er normaal gesproken moeten zijn, maar was in geen velden of wegen te bekennen.

Vandaar dat Leiden via Johan Kuijper en Niels Meijer (driepunter) gewoon weer de leiding nam. En zo bleef het heel lang op en neer gaan. Bij de rust was er evenwicht (38-38) en dat was er praktisch ook op driekwart van de wedstrijd: 52-53.

Zo langzamerhand ging een ieder zich toch afvragen of er wellicht een stuntje in de maak was, omdat het evenwicht bleef. Soms door externe factoren, zoals bij de onterechte onsportieve fout van Niels Meijer (twee rake vrije worpen en daarna een score van Van Paassen), maar ook twee keer door een niet zo slimme fouten tegen een driepuntsschutter. De schoten van eerst Gipson en later Wessels gingen er dan wel niet in, beide spelers waren met drie uit drie feilloos vanaf de lijn.

Op de vrijeworplijn lag toch weer voor een deel de achilleshiel van Zorg en Zekerheid Leiden. Beide ploegen kregen in de tweede helft negentien vrije worpen. Amsterdam maakte er vijftien, Leiden slechts tien.

En dat telt in een close game. Daarin zijn het nu eenmaal details, die beslissen over winst en verlies. Een net aan mislukte lob van Meijer op Chiotti. Een misverstand tussen Chiotti en Nash. Een gemiste vrije worp van Meijer, gevolgd door een noodzakelijke fout en twee rake vrije worpen. Pijnpuntjes, die Zorg en Zekerheid Leiden de mogelijke winst kostten.

Was dat dan echt belangrijk? Ja en nee. Er zou - om eventueel zevende te worden - nog altijd ook van EiffelTowers gewonnen moeten worden. Maar je wilt natuurlijk winnen wat er te winnen is. Er dat had donderdag zomaar gekund.

GAMENOTE: Bij Amsterdam bleef Avis Wyatt lichtgeblesseerd aan de kant. Bij Leiden keek Bubba Walther toe. Hij verrekte een knieband en zal dit seizoen niet meer in actie komen.

Voor de statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER