Nieuwsbericht

Playoffs!!!

13 april 2009

LEIDEN - Er moest nog 2:15 worden gespeeld in de eerste helft, toen reeds  een bescheiden feestje kon worden gevierd. Op dat moment namelijk kwam de uitslag door van Matrixx-Landstede. De Zwolse ploeg verloor met 78-61 en dat betekende dat Zorg en Zekerheid Leiden definitief in de playoffs zat. Het gaat nu alleen nog om de zevende of de achtste plaats en dus de tegenstander (EiffelTowers of EclipseJet) in de eerste ronde. En eigenlijk is dat lood om oud ijzer.

door Jan van der Nat

Het kan bijna niet anders of de wetenschap dat de playoffs zeker waren heeft in de tweede helft (onbewust misschien) meegespeeld in de koppen van de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden. Was er bij de rust nog sprake van een echte wedstrijd (33-36), na de hervatting was het snel afgelopen. Ronny LeMelle trok het gaatje eerst nog wel dicht naar 35-36, maar toen West-Brabant afstand nam en vrijwel moeiteloos een punt of acht, negen handhaafde, vloeide het geloof bij de Leidse ploeg weg.

Dat was niet zo leuk voor het publiek. Tenslotte zat de Vijf Meihal op deze tweede paasdag weer eens - om met Dik Voor Mekaar te spreken - bommetje-bommetje. Logisch was het echter wel. Hetzelfde gebeurde in Leeuwarden, waar Aris Friesland door dezelfde uitslag in Nijmegen definitief uit de race was. De ploeg van Pete Miller verloor met 83-88 van nota bene hekkenslutier BluestreamSeals Den Helder.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg de finale tik in de openingsminuten van het vierde kwart, toen Giants een 0-8 op het scorebord zette. Bij 48-65 was de wedstrijd over en uit. Het werd tenslotte 59-75.

'Als de wetenschap van de uitslag van Zwolle heeft meegespeeld, begrijp ik dat niet', somberde de teleurgestelde Toon van Helfteren na afloop. 'Je wilt een wedstrijd toch winnen? Nu halen we de playoffs, omdat andere ploegen verliezen. Dat is onbevredigend...'

Daar had de coach natuurlijk helemaal gelijk in, maar ook hij had niet anders kunnen doen dan constateren dat de ploeg in de tweede helft niet vooruit te branden was en vooral aanvallend totaal geen bezieling toonde. Kijk maar eens naar de driepunters: 11.1 procent. Oftewel 2 op 18. Eentje raak voor de rust (Nash) en eentje bijna aan het einde van de wedstrijd (Krieger). Je kon het nauwelijks lichtpuntjes noemen.

Wellicht scheelde het ook dat Bubba Walther werkeloos moest toekijken. De man uit Ohio, die er nog wel eens een paar bommen in wil gooien, verdraaide zaterdag tijdens de training zijn linkerknie. Medisch onderzoek moet uitwijzen hoe ernstig het is, maar ook een verrekking kost een paar weken herstel en dan is vermoedelijk het seizoen voorbij.

Dat het voor de rust, ondanks de 1 op 10 driepunters, nog een wedstrijd was, kwam wellicht door de spanning, die er toen nog was en omdat er door Zorg en Zekerheid in de eerste helft behoorlijk werd verdedigd. Dat werd na de rust een stuk minder. Het publiek probeerde nog een paar keer zijn helden nieuwe energie te geven. Ze stonden op omdat ze nu eenmaal 'voor Leiden zijn' en de geluidsmannen draaiden de knoppen nog een stukje verder open. Het had allemaal niet de gewenste uitwerking. 

Voor de statistieken KLIK HIER
Fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER