Nieuwsbericht

Weer een drama in Vijf Meihal

2 april 2009

LEIDEN - Halverwege het derde kwart werd de deur naar de playoffs in feite wagenwijd opengezet. Landstede had verloren van Hanzevast en met nog uitwedstrijden in Nijmegen en Amsterdam te gaan voor de Zwolse ploeg, waren de kansen voor Zorg en Zekerheid Leiden op het naseizoen zeer groot. Maar dan moest er wel worden gewonnen van Aris Friesland. Dat zat er in die fase (61-56 na dertig minuten) dik in. Maar in het vierde kwart ging het weer eens helemaal mis en de winst ging uiteindelijk mee naar Leeuwarden: 73-75.

door Jan van der Nat

Dat die nederlaag andermaal onnodig was, laat zich raden. Sonny Waaldijk mocht bij de opening van het vierde kwart zo maar doorlopen voor 61-58. David Chiotti kreeg vervolgens een pass van JS Nash op enkelhoogte en 'moest' daarna een onsportieve fout maken. Dat resulteerde in 61-60 en even later zette Matt Bauscher de Friese ploeg weer op voorsprong: 61-62.

Weer, want Aris was perfect begonnen. De voor de donderdag zeer behoorlijk gevulde Vijf Meihal werd doodstil en keek gelaten toe hoe Aris een 2-16 voorsprong nam tegen het verdedigend zwak en aanvallend hopeloos spelende Zorg en Zekerheid Leiden. Gelukkig kwam redelijk snel het besef dat het anders moest. In hoog tempo werd de achterstand ingelopen en na een driepunter van Bubba Walther was het kort voor het einde van het eerste kwart 16-18.

Goed was het aan Leidse zijde nog steeds niet. De ploeg ontbeert nu eenmaal een echte point guard, die wat rust in de aanval kan brengen. JS Nash is niet de juiste man op die plek, gaat te vaak in de fout en kan zijn ploeg in aanvallend opzicht niet neerzetten. Na tien minuten was het 16-23, maar het was in elk geval een echte wedstrijd.

Toch duurde het erg lang voordat het gaatje helemaal werd gedicht. Pas op 1:20 van de rust zorgde Ronny LeMelle met een driepunter voor 37-37 en gaven Bubba Walther met een keurige floater en JS Nash met een vrije worp de fans een lekker gevoel bij de rust: 40-37.

Maar Zorg en Zekerheid Leiden kon niet doorpakken. Dat had de zaken kunnen verlichten. Aanvallend ging het bij vlagen wat beter, maar vrijwel elke succesvolle actie werd door de Leeuwarder ploeg beantwoord. Zo zorgde JS Nash met een driepunter voor 50-46, maar kwam het antwoord van Tristan Blackwood: 50-49.

Toch had de Leidse ploeg aan het einde van het derde kwart een klein gaatje geslagen. Gewoon omdat het af en toe goed ging en een paar spelers wel deden wat van ze werd verwacht. Johan Kuijper boekte bijvoorbeeld een keurige double double met twaalf punten en elf rebounds. Ronnie Lemelle haalde ook een voldoende. Voor de rest was die niet weggelegd. Seamus Boxley had het excuus net te zijn hersteld van een schouderblessure en liep daarnaast snel tegen drie fouten op. David Chiotti kon - ondankls het Leidse reboundoverwicht (42-25) niet zijn gebruikelijke stempel op de wedstrijd drukken.

Het was op driekwart van het duel 61-56 na een laatste score van David Chiotti en dat had de basis moeten zijn voor de overwinning. Een paar snelle scores zou Aris tot een achtervolgingsrace hebben veroordeeld. Maar dat lukte niet.

Nadat Matt Bauscher, de topscorer van Nederland werd behoorlijk aan banden gelegd, voor 61-62 had getekend bleek Jayme Miller niet af te stoppen. Hij hield samen met Rein van der Kamp, die bijna niet kon missen, het minieme gaatje open, ook al omdat David Chiotti twee vrije worpen miste. Vanaf dat moment was het nog meer een struggle for life voor Zorg en Zekerheid Leiden.

De ploeg van Toon van Helfteren bleef grossieren in balverlies en dat is natuurlijk dodelijk in zo'n wedstrijd. Op het overzicht van de statistieken verschenen in totaal 21 turnovers voor Leiden, waaruit Aris liefst 26 punten maakte. 'Dat soort cijfers vertellen een heleboel', somberde Toon van Helfteren.

Zorg en Zekerheid liet met het verlies een mooie kans liggen om enigszins ontspannen aan het restje van het seizoen te kunnen beginnen. Dat is zwaar, om niet te zeggen loodzwaar met uitbeurten in Nijmegen, Den Bosch en Amsterdam en thuiswedstrijden tegen EiffelTowers Den Bosch en West-Brabant Giants. Daarvan zal er in principe eentje gewonnen moeten worden, anders kon Landstede er via een thuiszege op Aris nog wel eens langs kunnen glippen.

Maar goed, niemand kan een andere conclusie trekken dan dat het eigen schuld is en als Zorg en Zekerheid Leiden straks andere ploegen de laatste pleken in de playoffs zou zien innemen, hoeven de spelers alleen elkaar maar aan te kijken. 

Voor de statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER