Nieuwsbericht

Nét niet in Bergen op Zoom

7 oktober 2006

Het scheelde eigenlijk niets of Zorg en Zekerheid was de competitie begonnen met een overwinning. Het is dat Tyrone Riley zijn hand namens Polynorm Giants tegen de bal kon krijgen, toen JS Nash diep in de Brabantse defensie doordrong, want anders had er minimaal een verlenging ingezeten en wellicht zelfs directe winst. Nu kreeg de thuisploeg op 15.8 seconden van het einde en bij 77-75 de bal en in zo'n situatie is het dan in de meeste gevallen gebeurd met de koopman: 79-75.

Maar één ding staat onomstotelijk vast: die ‘koopman' verkocht zijn waar met verve in de matig bezette Sporthal Boulevard. Nu koop je er weinig voor bij een nederlaag, maar de complimenten waren voor de ploeg van Ivo Boom. Zijn tegenstrever Tony Vandenbosch, de Belgische ervaren rot aan het roer van Polynorm Giants, had het zweet ruim na afloop nog op het voorhoofd staan. Alles wat hij probeerde werd afgebroken door een tegenzet van Boom, die zijn ploeg afwisselend man-to-man, zone-press en zone liet spelen.

Je weet als debutant natuurlijk nooit wat je écht te wachten staat in zo'n eerste wedstrijd. Voor hetzelfde geld word je naar de Filistijnen gespeeld en heeft de technische staf dagen nodig om de wonden te verzorgen. Maar ZZ Leiden was er helemaal klaar voor. Iedereen stond op scherp en de adrenaline stroomde in hoog tempo door de lijven.

Wat al in de oefenpotjes tegen Woon! Aris en Matrixx duidelijk werd is dat ZZ Leiden absoluut mee kan doen in de eredivisie. Iedereen weet wat zijn taak is en als dan alles goed uitpakt, dan gaat het ongetwijfeld straks allemaal lukken. Een heleboel ging al goed in de seizoensopener. JS Nash en Shelton Colwell draaiden op zich lekker, al wilde het schot van Nash niet echt vallen. Nick Curtis was en is wat zoekende naar zijn juiste rol, bleef scorend wat achter, maar was nuttig.

Over nuttig gesproken. Jeremy Ormskerk speelde een prima wedstrijd en een aantal andere Nederlandse spelers, voor wie een bescheiden rol is weggelegd, pakten stuk voor stuk hun kansen met beide handen aan en deden precies de dingen, die Boom graag van ze ziet. Sjors Besseling schoot twee driepunters binnen, Matthijs Royé gaf de defensie van Polynorm flink werk en Johan Kuijper pakte een paar uiterst nuttige rebounds en reageerde prachtig op een assist van Nash voor een knappe score.

Die kleine dingen stemden Ivo Boom - ondanks de nederlaag - tot tevredenheid, al baalde hij natuurlijk van het verlies, waar winst zo dichtbij was geweest. ‘Natuurlijk, we hebben verloren en daar ben ik ziek van. Dat ben ik altijd. Van elke nederlaag. Maar ik heb goede dingen gezien en aan een aantal zaken gaan we werken. Zoals de positie van Nick Curtis. We moeten kijken of hij zijn schot wat meer kan nemen, want schieten kan hij.'

Zoals gezegd had Tony Vandenbosch, de coach van Polynorm, het af en toe knap benauwd. De Westbrabantse ploeg, die naast Amerikaanse en (tegenvallende) Belgische inbreng, 31 punten kreeg van de internationals Rogier Jansen en Sydmill Harris, kon ZZ Leiden niet van zich afschudden.

Af en toe was er een klein gaatje, maar dat werd dan onmiddellijk dichtgelopen. Zoals de tien punten vlak voor rust naar 24-21 met een driepunter van Sjors Besseling praktisch in de buzzer. En ook de acht na drie minuten in het vierde kwart waren onvoldoende en werden gevolgd door spannende laatste minuten. Een slotfase dus, waarin het nét niet lukte.

JAN VAN DER NAT

STATISTIEKEN

FOTOREPORTAGE VIA FOTO'S IN HOOFDMENU