Nieuwsbericht

Vlak bij tegen Giants

1 maart 2009

BERGEN OP ZOOM - Tot vlak voor het einde van een uitermate boeiende wedstrijd had Zorg en Zekerheid Leiden winstkansen in Bergen op Zoom. Maar een cruciale steal van Patrick Pope op David Chiotti zorgde alsnog voor een omwenteling. West-Brabant Giants won uiteindelijk met 76-73. En dat terwijl Zorg en Zekerheid eigenlijk het hele duel de regie had gevoerd.

door Jan van der Nat

De nederlaag kwam echter niet echt in die laatste minuut tot stand. De ploeg van Toon van Helfteren had een paar keer een flinke voorsprong, maar kon vervolgens niet doordrukken. Dat had bijvoorbeeld gekund toen Giants-coach Erik Braal een technische fout kreeg bij 42-51. Maar Bubba Walther miste twee keer en ook uit het balbezit daarna slaagde Leiden er niet in te scoren.

Aan de vrije worplijn deed Leiden - zonder de door een lichte longontsteking gevelde JS Nash en het trio Krieger, Burger, Besseling - het weer niet goed. Twaalf van de 26 kansen werden niet benut, waarvan alleen David Chiotti al tekende voor acht stuks. De laatste twee in de hectisch slotfase. Na de tweede misser pakte Johan Kuijper weliswaar de rebound, maar ook zijn schotje miste het doel. Zorg en Zekerheid kreeg daarna nog een kans, maar ook de driepunter van Walther was niet zuiver.

Op dat moment leek het over en sluiten. Maar toen eerst Patrick Pope één vrije worp miste en vervolgens Aaron Johnson twee keer de ring ergens anders zocht, kwam er met 6.6 seconden op de klok toch nog een kans voor Zorg en Zekerheid op een gelijke stand en dus overtime. Ronny LeMelle kwam echter niet goed uit en zette binnen de halve cirkel af. Dat hij miste deed er niet meer toe.

Nederlagen doen natuurlijk altijd pijn, maar deze deed extra zeer. Als je 38 minuten en een handvol seconden de bovenliggende partij bent, verdien je te winnen. Maar gerechtigheid en sport verdragen elkaar wel vaker niet. En je koopt er ook niet veel voor, dat andermaal geconstateerd kon worden dat Leiden goed had gespeeld en vanuit de verdediging de wedstrijd had gecontroleerd.

Dat begon al vanaf de openingstip. Het was duidelijk dat één van de opdrachten was om Patrick Pope uit de wedstrijd te houden. Als dat lukt trek je de angel uit de West-Brabantse ploeg. Weliswaar werd tussentijds Jesse Kimbrough gehaald als back-up voor de spelverdeler, maar de Amerikaan haalt lang niet het niveau van vorig seizoen, toen hij voor Aris Friesland speelde.

Pope - veelal verdedigd door Boxley - maakte in de hele wedstrijd slechts vijf punten, allemaal uit vrije worpen. Naast het zo veel mogelijk uitschakelen van hem was het werk onder het bord belangrijk. Daar heeft West-Brabant in Blue, Essengue, Collins en vooral Johnson sterke mannen. Leiden won ook die slag, omdat iedereen keihard werkte in de rebound. David Chiotti trok er twaalf naar beneden, maar daarnaast eindigden Niels Meijer (kon gelukkig weerspelen), Johan Kuijper (wat een metamorfose toch sinds de entree van Van Helfteren), Ronny LeMelle, Seamus Boxley en Cedric McGowan met vijf of zes terugkaatsers.

Eigenlijk zat het dus over de hele linie wel goed. Met uitzondering van die vermaledijde vrije worpen, die uitgerekend in Bergen op Zoom weer naar het oude, bedoevende niveau zakten. Slechts 53.8 procent maken vanaf de ´charity stripe´ is eredivisie-onwaardig. Als Leiden zich aan de norm in de FEB-eredivisie had kunnen houden, had dat vier of vijf punten gescheeld.

Maar ook zonder dat had de missie kunnen slagen. Tot drie keer toe stond er een verschil van negen punten in het voordeel van Zorg en Zekerheid op het scorebord. Momenten waarop de Leidse aanhang uiteraard het hoogste woord had en de wellicht van het carnaval nog wat vermoeide tegenhanger van de Giants het zwijgen oplegde.

Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er echter niet in om het sprongetje te maken naar het psychologisch zo belangrijke verschil van plus tien. Waarom het na de derde keer (Niels Meijer scoorde knap langs Collins) compleet misging was een raadsel. Kimbrough schoot een driepunter (zijn enige punten) binnen, waarna Arvin Slagter de bal stal, scoorde en een bonus kreeg. Vermeend lopen van Meijer en een 24-secondenovertreding deden de rest, waarna West-Brabant via de drietje van Slagter de leiding nam bij 56-55. Drie keurige vrije worpen van Bubba Walther zorgde toch nog voor een positief verschil in het voordeel van Leiden bij het ingaaan van de laatste periode: 58-60.

Ook daarin ging het lang goed, maar uiteindelijk - het verhaal is al verteld - glipte de verdiende winst de Leidse ploeg toch nog door de vingers. Een overwinning die zo geweldig zou zijn geweest voor het zelfvertrouwen vlak voor een drietal wedstrijden, die weleens beslissend zouden kunnen zijn voor de playoffs. Met Landstede, Bluestream en Upstairs voor de boeg gaan we gewoon keihard voor zes punten.

Voor de statistieken KLIK HIER