Nieuwsbericht

Tevredenheid over generale repetitie

1 oktober 2006

De contouren werden op alle fronten zichtbaar. Qua omlijsting lukte het nog niet helemaal - maar daar was het ook een 'generale'voor - , maar de sfeer zoals die straks elke thuiswedstrijd zal zijn, kwam al boven drijven bij de laatste oefenwedstrijd op weg naar het eerste seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden in de eredivisie. Er werd met 93-98 verloren van Matrixx Magixx, maar ondanks dat was eigenlijk iedereen best tevreden.

Het mocht dan vooraf allemaal niet zo meezitten, toen bleek dat het leggen van de speciale vloer onoverkomelijke problemen opleverde, de wedstrijd tegen Matrixx Magixx maakte voor al die harde werkers rond Leidens nieuwste trots veel goed. Oké, er werd niet gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken. De ploeg van Ivo Boom speelde een zeer acceptabele wedstrijd, waarin voor de 500 toeschouwers toch duidelijk werd wat er zo ongeveer verwacht mag worden als het vanaf komende zaterdag (uit naar Polynorm in Bergen op Zoom) en volgende week donderdag (het thuisdebuut tegen Landstede) om het ‘echie' gaat.

Natuurlijk mogen de nieuwkomers in onze stad best een beetje 3 Oktober vieren, maar er wordt óók gewoon getraind. En dat is nodig, want er moeten best nog wat puntjes op diverse i's worden gezet. Het balverlies dat tegen de ploeg uit Nijmegen misschien wel het verschil bepaalde, moet minder en dan vooral daar waar het volstrekt onnodig was en voortkwam uit misverstandjes. Daarnaast mag het verdedigend ook best was scherper en steviger, maar dat is iets waarop Ivo Boom al een tijdje hamert.

Het was echter duidelijk dat de ploeg groeit en als straks de laatste ‘pijntjes' weg zijn (Edwin Engelhart is herstellende van een keelontsteking en Jeremy Ormskerk bleef met een blessure op de bank), dan lijkt de ploeg klaar voor het grote avontuur. Een belangrijk gegeven was dat er alternatieven zijn, wanneer een speler afhaakt. Sjors Besseling draaide een lekkere wedstrijd en vooral Matthijs Royé kwam prima uit de verf als vervanger van Ormskerk in de basis vijf. Met 13 punten uit slechts 5 doelpogingen (3 op 3 driepunters!) was hij één van de vier spelers in de dubbele cijfers.

De anderen waren, dat mag geen verrassing heten, de drie Amerikanen. Wat van Shelton Colwell verwacht mocht worden was bij sommigen bekend uit zijn Rotterdamse seizoen en met 28 punten en 9 rebounds voldeed hij aan die verwachtingen. Nick Curtis had het af en toe moeilijk in zijn rol, want omdat Boom regelmatig met Colwell en Johan Kuijper onder het bord speelde, kwam hij op de ‘drie' terecht. Curtis kan schieten en zal dat wellicht vaker moeten doen vanaf die positie. Niettemin zijn 15 punten met 11 rebounds niet verkeerd.

Veel aandacht ging natuurlijk ook uit naar JR Nash (op de foto van Peter van der Velde te snel voor Ryan Sears van Matrixx). Hij was op het moment van de wedstrijd pas vijf dagen in Nederland en had dus slechts een paar keer getraind. Maar volgens Boom heeft hij geen enkele moeite om zich de spelletjes snel eigen te maken. En de coach had het ook al snel gezien: the kid can play. Hij zou zó maar kunnen uitgroeien tot de publiekslieveling. Vooral dan door de manier, waarop hij ‘unstoppable' naar de ring kan gaan, terwijl zijn schot ook zeer behoorlijk is. Daarnaast heeft hij als pointguard goed oog voor zijn medespelers, getuige de 8 assists, die aan het einde van het duel achter zijn naam stonden. Naast 18 punten.

Al met al leverde Zorg en Zekerheid een heel behoorlijke prestatie tegen de ploeg, die vorig seizoen al heel leuke dingen liet zien en met de toevoeging van de Amerikanen Sears, Boxley en Carrawell (naast Mohammed en de Canadees Brempong, die bleven) meer kwaliteit in huis heeft dan afgelopen jaargang.

ZZ Leiden begon prima aan het duel en kwam met 10-3 voor. Daarna ging Alhaji Mohammed zich nadrukkelijk met het spel bemoeien en kwam Matrixx terug tot 20-22 einde eerste kwart. Kort voor de rust sloeg Mohammed het eerste serieuze gaatje en gaf ZZ Leiden een driepunter weg aan Ryan Sears voor de 41-52 ruststand.

Halverwege het derde kwart toonde Leiden de veerkracht, die nodig was en sloot met een goede serie aan tot op vier punten: 56-60. De laatste jump kon echter niet worden gemaakt en op driekwart van het duel was het verschil door Matrixx hersteld: 64-74. De ploeg van Ivo Boom voelde echter dat er een beter resultaat inzat en knokte keihard terug. Met succes, want met nog iets meer dan vijf minuten te spelen was het gelijk: 83-83. Het werd vervolgens een puntje-puntje wedstrijd met bij 93-94 winstkansen voor de thuisploeg. Leiden had de bal snel afgepakt na een driepunter van Matthijs Royé. Maar winst zat er niet in. Matrixx speelde de resterende tijd goed uit.

Ivo Boom was bepaald niet ontevreden. ‘We verliezen met vijf en als je dan ziet dat we een paar keer de bal zó maar weggeven, dat we een driepunter cadeau doen in het rustsignaal en een rebound weggeven aan het einde van het derde kwart... Dat soort dingen mogen dus straks niet meer. Maar dit was een goede wedstrijd.'

Scores ZZ Leiden: Colwell 28 (9 reb), Nash 18 (8 ast), Curtis 15 (11 reb), M. Royé 13, Burger 8, Kuijper 4, Besseling 3, Van Dorp 2, Engelhart 2.
Topscorers Matrixx Magixx: Mohammed 25, Carrawell 19, Boxley 19, Sears 17, Brempong 11 reb.

Jan van der Nat