Nieuwsbericht

Anderhalve competitie in 2009-10

20 februari 2009

In de FEB Eredivisie wordt komend seizoen anderhalve competitie gespeeld. In plaats van veertig wedstrijden dus dertig. Daarbij zullen midweekse speeldagen zo veel mogelijk worden voorkomen. De zaterdag is de eerste optie om te spelen.

Dat is het resultaat van stemmingen tijdens de vergadering van de FEB deze week. In een eerste stemming was de vraag of de clubs voor een dubbele competitie waren of iets anders wilden. Vijf (Hanzevast Capitals, BluestreamSeals, Zorg en Zekerheid Leiden, Matrixx Magixx en West-Brabant Giants) kozen op dat moment voor handhaving van de huidige situatie. De rest zag meer heil in anderhalve competitie, 5 tegen 6 dus. Vorig jaar was die peiling nog 6-5.

De volgende vraag was wat dan voor die vijf wat het beste alternatief was. Daarbij kozen Hanzevast, Bluestream en West-Brabant voor anderhalve competitie en dus gaat dat het worden.

Het seizoen begint daarom met een halve competitie. Een 'commissie van wijze mannen' gaat daarbij het speelschema vaststellen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de 'zwakkere' clubs op basis van de ranking van dit seizoen thuisspelen tegen de toppers. Als die reeks van tien wedstrijden is afgewerkt start de hele competitie.

Enigszins ter compensatie werd de eerste ronde van de playoffs uitgebreid tot een best-of-five, maar voor de 'kleintjes' levert dan wellicht alleen maar een extra uitbeurt op tegen een topteam.

Ook de opzet van het bekertoernooi kwam ter sprake, maar daarover zal overleg moeten plaatsvinden met de NBB, de organisator van het bekertoernooi. Er wordt wel gedacht aan een andere vorm, bijvoorbeeld een Final Four of Final Eight. Ook is er een idee om vanaf de laatste zestien vervolgens vier toernooien te organiseren en dan de vier winnaars de echte Final Four te laten spelen. Maar dat zijn vooralsnog alleen maar plannen. 

Zorg en Zekerheid Leiden is bepaald niet blij met de uitkomst van de stemmingen in de FEB-vergadering. Algemeen manager Tjeerd Scheffer: 'Nee, maar we respecteren uiteraard een democratisch genomen besluit. Zo werkt dat nu eenmaal. Wij waren en zijn voorstander van veertig wedstrijden. Natuurlijk begrijpen wij de grote clubs ook, omdat hun belang nu eenmaal ligt in meer Europese wedstrijden. Voor ons is dat nu nog niet het geval. En wij willen zoveel mogelijk thuis spelen.'

Is voor de vele toeschouwers en sponsors belangrijk. Afgelopen donderdag was een doordeweekse dag, ook nog eens midden in de vakantie, zaten er toch bijna elfhonderd man in de Vijf Meihal. Die aantallen worden - op Groningen na - nergens gehaald. Zeker niet op een midweekse avond.

Scheffer: 'We kunnen natuurlijk nog wel aan wat extra wedstrijden komen. Wellicht door het bekertoernooi. Als je daar bijvoorbeeld vier toernooien met vier ploegen organiseert, zou er eentje in Leiden kunnen zijn. Dan heb je twee speeldagen extra. En als je het in de playoffs wat beter doet, zitten daar ook extra wedstrijden in.'