Nieuwsbericht

Leeuwenhart net te klein

19 februari 2009

LEIDEN - Het leeuwenhart bleek uiteindelijk net te klein. In een uitermate boeiende wedstrijd moest het keihard knokkende Zorg en Zekerheid Leiden toch nog het onderspit delven tegen EclipseJet MG Amsterdam: 68-74. Dat er tot vlak voor tijd winstkansen waren was eigenlijk niet veel minder dan een wonder.

Voor de wedstrijd namelijk moest de technische staf een streep zetten door de namen van JS Nash (ziek), Bubba Walther (gekneusde rib), Niels Meijer (knie), Vincent Krieger (hamstring), Mick Burger (knie) en - hoewel inmiddels wel weer trainend - uiteraard ook Sjors Besseling. Tel daarbij op dat David Chiotti en Joey Schelvis flink grieperig waren en het is simpel vast te stellen, wie er over bleven.

door Jan van der Nat 

Omdat de knieen van Frank Schaftenaar en Bern Persoon ook niet helemaal fris zijn, bleven er eigenlijk maar vier echt fitte spelers over: Cedric McGowan, Johan Kuijper, Seamus Boxley en nieuwkomer Ronny LeMelle. De bank was voor alle zekerheid aangevuld met Kevin Tjin-a-Koeng uit het tweede team.

En dan komt nota bene EclipseJet Amsterdam op bezoek, de onbetwiste koploper en een ploeg, waarvan je alleen kunt winnen als bij het eigen team alles klopt en iedereen in topvorm is, gekoppeld aan een - door het enorme aantal wedstrijden - wat mindere dag van de Amsterdamse ploeg. Tevoren ben je dan blij als de nederlaag zou meevallen en dat op zo'n dag niet Landstede, Upstairs of Aris de tegenstander is, een opponent tegen wie verliespunten extra zouden tellen.

Maar er is ook nog zo iets als het 'Mysterie van de Sport'. Er is ooit een boek over geschreven door Joris van den Berg. Het leeuwenhart dat Zorg en Zekerheid Leiden toonde zou een kersvers hoofdstuk verdienen in 'Mysterieuze Krachten in de Sport', het beroemdste standaardwerk van de Nederlandse sportliteratuur.

Wat te denken van een voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden van 45-36 rond de helft van het derde kwart. Maar wat ook te denken van één minuut en zes seconden, waarin de hele wedstrijd kantelde. Niet in de laatste plaats - om niet te zeggen: de eerste - door een reeks dubieuze beslissingen van het arbitrale trio Sinterniklaas, Toemeungte en Peters.

In een heel korte tijd mocvht Amsterdam alles en Leiden niets. Tot slot mocht CC Harrison achter elkaar struikelend lopen maken, de bal met de voet spelen en nogmaals meer passen maken, dan reglementair is toegestaan. Het leverde in feite de nekslag op voor de dappere Leidse ploeg. Teddy Gipson had net voor 56-59 gezorgd en rommelde er na bovenstaand gerommel ook 56-61 aantekenen.

Het was misschien niet handig, maar volstrekt logisch dat coach Toon van Helfteren zich daarover zeer opwond en een technische fout kreeg. Maar Van Helfteren pakte die fout bewust, zei hij later. 'Je gaat van vijf voor naar vijf achter en je krijgt niets mee. Dan probeer je op zo'n manier de scheidsrechters bij de les te krijgen. Natuurlijk is het risico, dat ze de vrije worpen maken en uit balbezit ook nog eens scoren. Maar dat risico pakt je dan.'

Amsterdam maakte de vrije worpen, maar verspeelde daarna de bal. Ronny LeMelle rpofiteerde met een driepunter en omdat de Leidse ploeg goed bij de les bleef, was het even later na een fraaie assist van Cedric McGowan op David Chiotti 68-71. Maar de tijd bleek te kort om daarna écht voor een geweldige stunt te kunnen zorgen. In een gevecht om de bal werd Chiotti op de slaap geraakt en was even van de wereld. Maar vlak daarna ging het al weer helemaal goed met de Amerikaan.

Je mag eigenlijk na een toch wat zure nederlaag niet tevreden zijn, maar ondanks het verlies mocht Zorg en Zekerheid met opgeven hoofd de Vijf Meihal verlaten. EclipseJet wiste zich het zweet van het voorhoofd. Bovendien toonde Cedric McGowan - naast Chiotti, Boxley en andermaal Kuijper - aan wat hij kan betekenen voor de ploeg en blijkt Ronny LeMelle, die wat aarzelend begon, een aanwinst. Een goede schutter, die zijn eigen schoten kan creeren en in zijn eerste echte wedstrijd tekende voor zestien punten.

Dat geeft hoop voor de toekomst. Die ligt voorlopig anderhalve week weg. In het weekeinde is Zorg en Zekerheid vrij en de volgende klus wacht daarna op zaterdag 28 februari in Bergen op Zoom.

Voor de statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER