Nieuwsbericht

Maar heel even op dreef

15 februari 2009

LEIDEN - Op drie minuten van het einde leek het dan toch nog te gaan gebeuren. Met een gave driepunter bracht Bubba Walther de stand op 56-57. Op zich was dat al een wonder, want Zorg en Zekerheid Leiden zat niet in de wedstrijd en liep 37 minuten lang achter de feiten en Matrixx Magixx aan. De Nijmeegse ploeg speelde echter ook lang niet op de toppen van zijn kunnen. Daardoor bleef het verschil vrijwel voortdurend onder de tien punten.

door Jan van der Nat 

Zo sterk als die korte run was uitgevoerd, zo pover ging het weer daarna. McGowan schoot mis, terwijl hij naar de ring had gekund en eigenlijk had gemoeten, Nash verspeelde de bal en Walther schoot te snel een driepunter. In een zucht was het verschil weer zeven en daarmee de wedstrijd over en uit.

Aan het eind stond er tenslotte een verschil van negen punten op het scorebord (57-66) en dat was eigenlijk het verhaal van de wedstrijd. In het eerste kwart al liep Zorg en Zekerheid Leiden een achterstand op van acht punten en kon daarna - op de al genoemde korte opleving na - niet meer dichterbij komen. Natuurlijk, af en toe waren het er een paar minder, maar dan kwam direct het Nijmeegse antwoord.

Die minimale score in de eerste tien minuten gaf al aan dat het aanvallend uiterst moeizaam liep. Een driepunter van Cedric McGowan was in dat openingskwart de enige Leidse veldscore. De overige vijf punten kwamen vanaf de vrije worplijn. Dat het onder de ring van Matrixx zo slecht ging was extra jammer, omdat het verdedigend wél in orde was.

Johan Kuijper ging door waar hij voor zijn schouderblessure gebleven was. Hij gebruikte lekker zijn 217 centimeter en kreeg open doekjes voor twee uitstekende blocks. Ook aanvallend deed hij een paar keer wat Toon van Helfteren hem heeft bijgebracht en ramde de bal tot twee keer toe snoeihard door de ring.

Maar Johan Kuijper was vrijwel de enige, die speelde zoals je dat mocht verwachten. David Chiotti miste een aantal schotjes, die er bij hem in goeden doen gewoon ingaan. Seamus Boxley was totaal niet op schot. Zijn enige veldscore kwam uit een dunk na een overigens gave actie. Bij Cedric McGowan is het al weken wachten op weer eens een echt goede wedstrijd. JS Nash had veel moeite om de bal in een wat hoger tempo rond te laten gaan en verslikte zich weer een paar keer in zijn eigen bewegingen.

Dat was de basis vijf en van de bank kwam weinig. Eigenlijk alleen Bubba Walther, maar hij hield zijn kruit vrijwel droog tot in het laatste kwart. Niels Meijer bleef in trainingspak, omdat het weer niet ging met zijn knie en van nieuwkomer Ronny LeMelle mocht uiteraard nog weinig worden verwacht. Jetleg en onbekendheid met de ploeg en de spelletjes waren voor hem in de tien minuten dat hij mocht spelen, een geldig excuus. Joey Schelvis en Frank Schaftenaar sprokkelden wat minuutjes, maar konden ook geen rol spelen.

Dat mocht ook niet worden verwacht, omdat het team totaal niet draaide. Dat Zorg en Zekerheid Leiden desondanks - zij het op twee passen afstand - Matrixx bleef volgen, kwam vooral omdat ook de Nijmeegse ploeg heel ver van zijn beste vorm bleef. Wat dat betreft was het bijna een kopie van de dramatische wedstrijd eerder dit seizoen in Gelderland. Leiden moest de schuld helemaal bij zichzelf zoeken.

Cijfers zijn vaak keihard. Als je maar 43 procent van je tweepunters maakt, negentien keer de bal verspeelt aan de tegenstander, slechts vijf aanvallende rebounds hebt en in totaal veertien terugkaatsers minder pakt dan je tegenstander, is de optelsom snel gemaakt.

Natuurlijk mocht Toom van Helfteren terecht klagen over het niet geven van een onsportieve fout, toen Frank Tolbert (de enige behoorlijke schutter van Matrixx met 24 punten overigens) de doorgebroken Cedric McGowan tegen de grond werkte. Er volgde slechts een gewone uitbal, waar twee vrije worpen en dan zijkant op zijn plaats was geweest.

'Als dit geen onsportieve fout is, dan moet je er nooit meer eentje fluiten', concludeerde Van Helfteren. Arbiter John van Vugt: 'Ik dacht dat er nog een andere speler meeliep. Ik heb het niet beoordeeld als een doorgebroken speler, maar ik zal het nakijken op de dvd.'

Dat hebben wij natuurlijk inmiddels gedaan. In het bewuste shot zijn alleen Tolbert en McGowan te zien. Maar ja, wat wordt je daar wijzer van? Niets dus. OK, de kansen van Zorg en Zekerheid Leiden zouden met nog 1:40 te gaan en een stand van 56-61 mogelijk iets groter zijn geweest. Maar de wedstrijd werd natuurlijk niet in die laatste paar minuten verloren.

Voor de statistieken KLIK HIER
Fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER