Nieuwsbericht

Cruciale winst op Aris

11 februari 2009

LEEUWARDEN - Als het niet helemaal gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Aris Friesland tegen Zorg en Zekerheid Leiden was geen mooie wedstrijd. Maar misschien kon dat ook niet. De belangen waren tenslotte zeer groot. Winnen betekende een flinke stap in de richting van de playoffs. En winnen deed Zorg en Zekerheid. Met 74-76. Het werd een duel met een laatste kwart dat bol stond van de spanning en waarin de wedstrijd beide kanten op kon.

Dat was eigenlijk de hele wedstrijd het geval. Het eerste kwart eindigde bij 16-18 en op het moment dat Aris met een voorsprong van acht punten leek te gaan rusten, knalde David Chiotti er een driepunter in voor 40-35. Dat verschil was na de rust snel weg en vervolgens gaven de twee ploegen elkaar geen duimbreed meer toe.

Het werd daardoor weer eens een ouderwets spannende pot, waarbij aan beide kanten regelmatig ballen werden gemist, die wellicht voor een gaatje hadden kunnen zorgen. Af en toe kwam het helemaal niet tot een schot, omdat er dom balverlies werd geleden. Aan beide kanten werd dan op een medespeler gemikt, die daar helemaal niet stond.

Het aardige was dat het eigenlijk best bij de wedstrijd paste. Zoals ook de ongemeen felle coaching van Toon van Helfteren helemaal in het plaatje paste. Hij stond zijn mannen soms zo in woord en gebaar bij, dat je de indruk kreeg dat hij elk moment zelf het veld in kon stappen.

Dat felle coachen was nodig, omdat Zorg en Zekerheid Leiden het bepaald niet gemakkelijk had tegen de Friese opponent. Enige rust bij het opbrengen van de bal werd JS Nash niet gegund. Hij was nauwelijks over de middellijn of er dook een speler van Aris voor hem op.

Het feit dat Nash, in tegenstelling tot zaterdag tegen Amsterdam, kon spelen was natuurlijk belangrijk voor de Leidse ploeg. Hij had de hulp van Bubba Walther en Joey Schelvis, maar het lam leggen van de Friese aanvoer was een zware klus.

Wie Aris Friesland zegt, zegt Matt Bauscher. Vrijwel elke aanval van de ploeg van Pete Miller loopt over hem. Logisch, want de Amerikaan is gewoon een uitstekende basketballer en in een één-tegen-één nauwelijks af te stoppen. Zijn bewaker moest dan ook steeds hulp krijgen van de lange mannen achter zich. Maar dat was zo voorzien en dus onderdeel van de defensie.

Bauscher zou afsluiten met slechts vijftien punten, een ongewoon lage score voor hem. Alleen in de openingsweek van het seizoen kwam hij lager uit, maar moest toen nog wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Met het gedeeltelijk lam leggen van Bauscher was de angel uit de Friese ploeg, maar nog lang niet het gevaar. Jayme Miller, Tristan Blackwood en Rein van der Kamp zijn ook jongens die een wedstrijd kunnen beslissen. Maar onder aanvoering van David Chiotti wenste Leiden niet van wijken te willen weten.

Toch had Zorg en Zekerheid Leiden het vooral aan zichzelf te wijten dat er vlak voor de rust een verschil van acht punten op het scorebord stond. Het grootste, zo zou blijken, in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden liep nooit verder dan vier punten weg en dat was al heel vroeg in de wedstrijd bij 12-16.

Die acht punten van Aris haalden overigens de rust niet, omdat David Chiotti - toch niet de eerste waar je aan denkt - een driepunter maakte. Zijn vijfde van het seizoen en net als eerder onder dreiging van de buzzer.

Na de rust was het gaatje van vijf ook snel gedicht en werd het een bloedstollende partij. In totaal stond er twaalf keer een gelijke stand op het scorebord en zou de leiding liefst twintig keer wisselen, Het is maar om aan te geven hoe weinig de twee teams elkaar toegaven.

Vandaar ook dat de winst naar beide kon gaan. Wellicht waren er Friezen op de tribune die een slecht voorgevoel hadden, omdat recent Aris in eigen hal ook net misgreep tegen Hanzevast Capitals en Matrixx Magixx.

Nek-aan-nek ging het in de richting van het eindsignaal en extra minuten, zoals vorig jaar, toen het na twee verlegingen 111-120 werd, mochten niet worden uitgesloten. Zorg en Zekerheid zat echter op de voorhand in de slotminuten, omdat er pas twee teamfouten waren gemaakt.

En dat bleek de 'gamewinner', want nadat Niels Meijer vanaf de lijn 74-76 had gemaakt kon eerst hij en daarna Seamus Boxley een fout maken, die geen vrije worpen tot gevolg had. Een mooi blok van Boxley op Bauscher en vervolgens drie man, die het ultieme schot van Rein van der Kamp onschadelijk maakten, deden de rest.

Voor de statistieken KLIK HIER  
Fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER