Nieuwsbericht

Twee maten te groot

7 februari 2009

LEIDEN - EclipseJet MG Amsterdam was zaterdagavond in de Vijf Meihal (bomvol natuurlijk weer) twee maten te groot voor Zorg en Zekerheid Leiden: 64-91. De ene maat was uiteraard de Amsterdamse ploeg zelf, die niet voor niets titelverdediger en ongenaakbaar koploper is. De andere maat zat bij de Leidse ploeg op de bank. In 'streetclothes' wel te verstaan: Johan Kuijper (schouder), Mick Burger (knie), Vincent Krieger (hamstring), Sjors Besseling (knie), Bern Persoon (knie) en omdat het toch niet op kon ook JS Nash (voet). 

door Jan van der Nat

Dat was dus simpel gezegd een kansloze exercitie. Was vorige week de wedstrijd tegen Rotterdam Challengers na vijf minuten in Leids voordeel beslist, dit keer duurde het in feite niet meer dan drie minuten. EclipseJet spoot uit de startblokken en stond op 2-12, voordat iedereen door had dat de wedstrijd begonnen was. Toon van Helfteren vluchtte onmiddellijk in een time-out. Het ging daarna wel iets beter met Zorg en Zekerheid Leiden, maar het gat was er en het gat bleef er, ook al werd in de openingsfase van het tweede kwart even vier bij 21-25.

Dat was een lekker begin van de tweede tien minuten, nadat het eerste kwart was afgesloten op 18-25. Maar Zorg en Zekerheid Leiden moest de Amsterdammers direct weer laten gaan en daardoor werd de rust bereikt bij 31-44, een stand die alleen op papier nog een echte wedstrijd verried. Ondanks het loodzware programma kon Amsterdam-coach Arik Shivek beschikken over een volledig fite selectie en dan is de lijstaanvoerder helemaal niet te stoppen.

Kansloos of niet, de Leidse ploeg bleef werken en deed was het kon. En dat werd gewaardeerd door het publiek. Bubba Walther beloonde de support - onder toeziend oog van zijn moeder - met 21 punten en kreeg vooral open doekjes bij zijn vijf driepunters. Ook Seamus Boxley (19 punten) en David Chiotti (12 punten, 14 rebounds) toonden hun kwaliteit.

Maar de ploeg van Van Helfteren had het moeilijk om lekker in de aanval te komen. Kandidaat Rookie of the Year Joey Schelvis (who else?) had het niet gemakkelijk tegen klasbakken als Teddy Gipson en Tamien Trent. En zonder JS Nash kon alleen Bubba Walther op die positie af en toe iets doen.

Meer dan keihard blijven werken en het verschil zo veel mogelijk binnen de perken houden zat er niet in. De eerste thuisnederlaag onder Toon van Helfteren was eenvoudigweg niet te vermijden. Daar had ook niemand op gerekend. Zoals voor EclipseJet de wedstrijd de opmaat was voor de Europa Cup-ontmoeting van dinsdag tegen Bergen, was het voor Leiden een tussenstop op weg naar Leeuwarden, waar dinsdag de belangrijke wedstrijd tegen Aris Friesland gespeeld moet worden.

Zonder zich bovenmatig in te spannen hield Amsterdam de afstand in takt en bouwde de voorsprong zelfs langzaam verder uit. Via 48-66 werd het uiteindelijk 64-91. 

Voor statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER