Nieuwsbericht

Winst verspeeld

25 januari 2009

WEERT - Het was bijna een natuurgetrouwe kopie van de bekerwedstrijd anderhalve week eerder in Weert. Opnieuw verspeelde Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong, die groot genoeg leek om de winst binnen te halen bij concurrent Upstairs en ook nu mislukte het tactische foefje in de slotseconden. JS Nash miste opzettelijk de tweede vrije worp in de hoop op de rebound, die misschien in de laatste vier seconden (de vorige keer waren het er zeven) nog iets had kunnen opleveren. Maar het zat de ploeg weer niet mee. Upstairs pakte de rebound en daarmee de punten in dit uitermate belangrijke duel om de laatste playoff-plaatsen: 74-72.

door Jan van der Nat

De feitelijke nederlaag werd echter niet in die laatste seconden geleden, maar in de eerste vier minuten van het laatste kwart. Zorg en Zekerheid Leiden was aan de beslissende tien minuten begonnen met een lekkere voorsprong van negen punten, die knap was opgebouwd in het slotstukje van het derde kwart: 56-65. In de eerste minuten van het vierde deel had Upstairs dus de nekslag gegeven moeten worden.

Maar dat gebeurde niet. Binnen een minuut werd twee keer balverlies geleden en dat resulteerde in twee gemakkelijke scores voor de thuisploeg, die daardoor naderde tot op vijf punten. En daarna kwam het probleem. Zorg en Zekerheid Leiden kon niet meer scoren en met een run van 8-0 sloot Upstairs aan. Pas na vier minuten en 35 seconden ging de eerste bal van het vierde kwart namens Leiden door de ring, toen Seamus Boxley scoorde op aangeven van Joey Schelvis.

In de laatste vijf minuten van de wedstrijd ontstond de ‘nailbiter', die eigenlijk wel een beetje te voorspellen was, want de twee ploegen ontlopen elkaar bijzonder weinig. Na zaterdag is Upstairs echter wel in het voordeel. De Limburgse ploeg staat met 2-1 voor in wedstrijden en in saldo op plus acht. Dat is natuurlijk voor Zorg en Zekerheid Leiden nog wel goed te maken met een redelijke thuisoverwinning, maar het had nu al een stuk rooskleuriger kunnen zijn.

Natuurlijk mocht Leiden ook nu weer medische redenen aanvoeren om uit te leggen, waarom het niet optimaal liep. Maar dat is niets bijzonders intussen, want praktisch geen enkele speler bleef gevrijwaard van kwetsuren. Alleen Johan Kuijper, die alleen een duel miste door een griepje, en Joey Schelvis waren altijd present. De jonge guard staat op zestien wedstrijden, omdat hij een paar keer niet in actie kwam.

David Chiotti en Cedric McGowan waren er nu wel weer bij, maar McGowan kon geen bijdrage leveren. Hij probeerde het even - met wat pijnstillers in het lichaam vanwege zijn rug - maar moest al snel concluderen dat het niet lukte. Chiotti speelde wel, al kon hij niet voluit gaan en bleef hij ruim verwijderd van zijn normale vorm.

De center moest meer spelen dat Toon van Helfteren lief was en dat gold ook voor Niels Meijer. Beiden moeten werken aan hun wedstrijdconditie en dan is bijna 27 minuten te veel. Maar er was, door het ontbreken van McGowan, natuurlijk weinig keus. Ook JS Nash speelde langer dan Van Helfteren zich had voorgenomen. De spelverdeler kreeg maar drie minuten rust.

Hij werd in zijn hoofdtaak op momenten goed vervangen door Joey Schelvis, die lekker brutaal speelde tegenover de snelle guards Nick Stapleton en Omni Smith van Upstairs. Schelvis maakte negen punten en kon terugkijken op een goede wedstrijd. Wanneer hij het spel verdeelde, kon Nash op de 2-positie spelen. Of liever móést Nash daar spelen, want zijn logische vervanger op die positie, Bubba Walther, zat totaal niet in de wedstrijd. Eén driepunter in het eerste kwart was zijn hele productie.

Daarnaast is - en was hij ook nu - niet de beste verdediger. Mick Burger kon aanvallend dit keer ook geen potten breken en had het verdedigend moeilijk. Dat kostte hem uiteindelijk vijf fouten.

Het is maar om aan te geven dat Zorg en Zekerheid Leiden bepaald niet het beste liet zien, dat de ploeg in zich heeft, daar in sporthal Boshoven. En toch waren er mooie kansen op de winst en daarmee direct een plekje boven die vermaledijde streep, waaronder de drie afvallers van straks zich bevinden.

‘We hadden ook best wat harder mogen spelen', concludeerde Van Helfteren. ‘Als zo'n Jackson een aanvalsrebound pakt, mag je hem best wat harder aanpakken. Stuur hem maar naar de vrije worplijn. Ik heb dat een paar keer duidelijk aangegeven, ook een paar minuten voor tijd nog. Johan Kuijper had geen enkele persoonlijke fout. En toen de fouten dan aan het eind werden gemaakt, was dat op de verkeerde mensen. Op spelers, die de vrije worpen gewoon maken.'

Dat was bijvoorbeeld Nick Stapleton, die op 1:13 van het einde twee keer raak mikte voor 70-70 en Chris Woods, die er in de laatste twintig seconden nog eens even vier ingooide. Had Marcus Jackson daar gestaan, dan was de kans op Leids succes groter geweest. De mastodont van Upstairs haalt vanaf die plek namelijk slechts een Shaquille O'Neal-achtige 44 procent.

Maar het mocht niet zo zijn. Bij 74-72 kon de dj de knop met ‘feestmuziek' open zetten en moest Zorg en Zekerheid voor de tweede keer in twee weken in mineurstemming door de nacht terug naar Leiden.

Voor fotoreportage Peter van der Velde KLIK HIER
Voor de statistieken KLIK HIER