Nieuwsbericht

'Normale' nederlaag in Amsterdam

22 januari 2009

AMSTERDAM - Zorg en Zekerheid Leiden en blessures horen bij elkaar als boter en suiker. En dus lag het - met het ontbreken van David Chiotti en nu ook Cedric McGowan (rug) - in de lijn der verwachtingen dat dat de ingrediënten zouden zijn voor de inhaalwedstrijd tegen EclipseJet MG. Maar Zorg en Zekerheid Leiden ging er bepaald niet in ‘met boter en suiker'.

door Jan van der Nat

Terecht kregen de mannen van Toon van Helfteren dan ook na afloop (73-62) een applaus van de 150 meegereisde supporters, die ten opzichte van het handjevol Amsterdammers in de meerderheid waren... En dat was mooi meegenomen. Want een beetje sfeer - er werd zelfs even ‘opgestaan, omdat ze voor Leiden waren' -  in de grauwe, kille Sporthallen Zuid kan geen kwaad.

De nederlaag was niet te voorkomen. Daarvoor is EclipseJet MG een te goede ploeg en de formatie van Arik Skivek hoefde dan ook niet in de hoogste versnelling te spelen. Dat kwam de Amsterdammers natuurlijk goed uit, want afgelopen dinsdag moest worden gespeeld in Den Bosch, nu dus thuis tegen Zorg en Zekerheid Leiden, zaterdag ook thuis tegen Aris Friesland en dinsdag begint de tweede fase van de Europa Cup. Een stevig schema, waar tegen een voetbalclub vermoedelijk zou protesteren bij het Europese Hof...

Voor Amsterdam was het dus een kwestie van goed omgaan met de krachten en ‘gewoon' zorgen dat er gewonnen zou worden. Maar Zorg en Zekerheid weigerde zich zo maar bij de feiten neer te leggen. Je mag dan een sterkere ploeg hebben, je zult er wel voor moeten spelen, was het uitgangspunt.

Zorg en Zekerheid begon dan ook brutaal en nam zelfs de leiding, omdat de tegenstander niet echt op gang kwam. Dat leek tegen het einde van het eerste kwart te gaan gebeuren. Het werd toen van 11-10 als nog 18-12 aan het einde van die eerste tien minuten.

Toen EclipseJet vervolgens wegsprong naar 29-14 leek toch te gaan gebeuren, waarvoor was gevreesd. Het aardige was, dat die gedachte vooral te bespeuren was aan Amsterdamse zijde. Zorg en Zekerheid had absoluut geen zin in een vernedering en sloot weer een beetje aan door een 0-7 run. Via twee vrije worpen van Johan Kuijper was het gaatje zelfs zes (31-25) en was het met acht bij de rust (33-25) nog altijd een open wedstrijd.

Op dat moment had Zorg en Zekerheid een opvallende serie neergezet in de statistieken. Alle elf de vrije worpen waren namelijk benut. En dat feestje zou in de tweede helft bijna perfect  worden voortgezet. Het is dat JS Nash er vlak voor tijd eentje miste, want anders was er écht een uniek feit de boeken ingegaan. Niettemin is de uiteindelijke score vanaf de lijn met 22 uit 23 (95.7%) absoluut een extra vermelding in de Leidse annalen waard.

Die vrije worpen hielden Zorg en Zekerheid Leiden voor een belangrijk deel in de strijd. Daarnaast zat het verdedigend best lekker in elkaar. Herhaaldelijk kwam EclipseJet in tijdnood en dreigde een overtreding van de 24-secondenklok. De ploeg van Van Helfteren wist van geen wijken en had geen zin om de Amsterdammers een eenvoudig einde van de wedstrijd te gunnen.

Het verschil bleef rond de tien punten hangen en daar waren sommigen helemaal niet blij mee. Teddy Gipson baalde er kennelijk zó van dat hij - vlak na het begin van het vierde kwart - een onsportieve fout maakte tegen Joey Schelvis en vervolgens ook nog eens ging mekkeren tegen de scheidsrechter. Gevolg: een technische fout er over heen. Schelvis mocht, behalve zijn eigen twee vrije worpen, van Van Helfteren ook de twee voor de T-fout nemen. Hij deed dat foutloos: vier uit vier.

En zo was het weer tien punten precies. En dat bleef het steeds in het restant van het duel, dat door Zorg en Zekerheid met opgeheven hoofd kon worden afgesloten: 73-62.