Nieuwsbericht

Overwinning op karakter

18 januari 2009

LEIDEN - De schrik moet vele fans even om het hart zijn geslagen. Nog vijf minuten te gaan. Frank Schaftenaar en Mick Burger hebben Zorg en Zekerheid Leiden net met elk een driepunter op een lekkere voorsprong van twaalf punten gezet: 76-64. Twee minuten later. Matt Witt heeft - bijna solo - het gat vrijwel gedicht met een run van 0-11 namens BluestreamSeals Den Helder.

door Jan van der Nat

Het zal toch niet weer...? De flashback was pijnlijk. In de eerste thuiswedstrijd tegen de Seals ging het mis na de zware blessure van Cedric McGowan, die een mentale dreun bleek voor de hele ploeg. Later, in Den Helder, ging het om onverklaarbare wijze mis in de laatste acht minuten. Toen werd zelf een voorsprong van achttien punten prijsgegeven.

Misschien hebben die twee wedstrijden even meegespeeld in het hoofd van JS Nash. Als een orka dook hij op de kansloze zeehonden. Vijf punten, een steal en twee assists op Seamus Boxley en Cedric McGowan later was het 85-77 en kon de eindpolonaise in de stampvolle Vijf Meihal (er was zaterdagmorgen al geen kaart meer te koop...) worden ingezet. 21 seconden voor tijd kreeg Nash zijn verdiende applauswissel.

Toon van Helfteren was uiteraard dik tevreden over de prestatie van zijn pointguard. 'JS is een professional. Hij heeft het de afgelopen tijd best moeilijk gehad, omdat hij liever niet als pointguard speelt. Maar door de blessure van Vincent Krieger is hij gedwongen om dat wel te doen. Eigenlijk krijgt hij te weinig schoten, maar als hij anderen in de wedstrijd krijgt dan vind ik dat niet zo erg. Want dat is de taak van de pointguard. Vandaag had hij zeven assists. Dat zijn ook veertien punten.'

Nash zelf was de eerste om ook anderen in het succes te betrekken. ‘Frankie (Schaftenaar) en Mick (Burger) maakten belangrijke driepunters. Cedric (McGowan) had een cruciaal Block in de slotfase. En ja, ik voelde dat we konden winnen. We moesten ook winnen. Het was moeilijk. Ook omdat we zonder David Chiotti moesten spelen.'

De center van Zorg en Zekerheid Leiden probeerde het wel in de aanloop naar de wedstrijd. Een MRI-scan heeft aangetoond dat er geen schade in zijn rechterknie is qua meniscus of banen. 'Het ging de afgelopen dagen goed, maar bij het aanzetten voelde ik toch weer die stekende pijn in mijn knie', aldus Chiotti, die tijdens de wedstrijd op de bank zat met een apparaatje, dat elektrische schokjes doorgaf, op de knie. ‘Ik hoop donderdag weer te kunnen spelen, maar in elk geval zaterdag in Weert. Dat is de belangrijkste van de twee komende wedstrijden.'

Met de terugkeer van Niels Meijer - hij speelde voor het eerst sinds 29 november - heeft Leiden er wel weer wat reboundkracht bij, maar de zeventien punten en negen rebounds gemiddeld van Chiotti en vooral zijn nimmer aflatende werklust, zijn erg belangrijk en kunnen in veel wedstrijden net het verschil maken.

Een deel wordt natuurlijk gecompenseerd door Johan Kuijper, die ook nu weer keihard werkte en in de openingsfase van de wedstrijd het sein gaf om er echt tegenaan te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden startte namelijk sloom en kwam niet tot scoren tot het moment, waarop Kuijper dunkte en direct daarop een knappe verdedigende rebound pakte. Opeens ging het lopen, werd het van 1-5 snel 15-8 op weg naar 19-16 aan het einde van het eerste kwart.

BluestreamSeals is een ploeg, die minder aandacht aan de verdediging dan aan de aanval schenkt en is daardoor lastig te bestrijden. Matt Witt en Tjoe de Paula - ondanks de stevige verdediging van McGowan toch 19 punten - haalden telkens weer bij en gaven Leiden niet de kans weg te lopen. Even rustig aan doen, waar de ploeg nog wel eens toe nijgt bij een voorspong, was er al helemaal niet bij.

Van Helfteren: ‘Het leek net alsof we iedere keer dat we voorstonden, dachten dat we het rustig aan konden doen. Tegen Den Helder kun je in de verdediging echter niet uitrusten. Áls je al kunt uitrusten. Toen ze tot op één punt kwamen, namen we een time-out om de snelheid uit de wedstrijd te halen. We gingen lange aanvallen spelen. Het gevaar van dit soort teams is dat ze iets beter kunnen rennen, en dat je dus niet moet proberen mee te gaan in hun tempo. Zij spelen dit spelletje iedere wedstrijd al.'

Zorg en Zekerheid Leiden bleef aan de goede kant van de score, ook al was het maar net aan. Op 30-30 bijvoorbeeld schoot Niels Meijer er een driepunter in en gaf samen met Mick Burger (twee vrije worpen) de ploeg weer wat lucht. En zo ging het steeds, want ook die vijf punten waren zó weer voor een deel weg en dus bleef het gat overbrugbaar voor de Noord-Hollandse ploeg.

Toch leek Zorg en Zekerheid de marge naar het eindsignaal te kunnen halen. Maar behalve van beren mag je dus kennelijk ook de huid van zeehonden niet verkopen, voordat ze (met excuses aan Greenpeace) geschoten zijn. Bij 76-64 leek dat gebeurd te zijn, maar met acht van de elf punten in de 0-11 run stuurde Matt Witt zijn team weer langzij bij Leiden.

Maar ook hij kon niets meer uitrichten, toen kapitein Nash het sein ‘enteren' gaf.

===================================================

Voor statistieken KLIK HIER
Fotoreportage van Peter Looijen en Richard Koolen KLIK HIER
Samenvatting TV West KLIK HIER (vanaf 9:15)