Nieuwsbericht

Deceptie in Zwolle

11 januari 2009

ZWOLLE - Er zat minder dan 48 uur tussen, maar het was een wereld van verschil. Donderdag kon de lol niet op na de miraculeuze wedstrijd tegen EiffelTowers in Den Bosch. Zaterdag volgde een deceptie van de eerste orde met een nederlaag in Zwolle tegen Landstede. Een nederlaag waarop niets viel aan te merken. Zorg en Zekerheid moet de schuld van het 71-60 verlies geheel en al bij zichzelf zoeken.

door Jan van der Nat

Toen het spel op de wagen ging in de tweede helft van het derde kwart, werd de Zwolse driepunter onvoldoende verdedigd. Het kon toch moeilijk verrassend worden genoemd, dat de ploeg uit de Hanzestad van afstand de ballen erin ging knallen. Landstede doet nooit anders en heeft een aardig arsenaal specialisten in huis. Natuurlijk Robby Bostain en Gerad Punch. Maar ook Jamie Smalligan, Frank Young, Alexandere de Sa en Arno Bunnig kunnen het.

En als ze dan eenmaal gaan vallen, kan het hard gaan. En hard ging het, want van 34-34 werd het door twee driepunters en een gewone score van Jamie Smalligan met tussendoor een drietje van De Sa in één klap 42-34. Toch was Zorg en Zekerheid Leiden op dat moment nog niet geklopt. Voor het einde van het kwart werd het verschil namelijk teruggebracht tot zes punten.

Leiden zat derhalve toen nog volop in de wedstrijd en toen Bubba Walther er een driepunter ingooide - zijn derde van vier, slechts eentje onder zijn gemiddelde voor 2009 - was het zelfs 50-47. Voor de honderd meegereisde Leidse fans, voorzien van vijftig toeters en tot wanhoop van de arbiters en de zaalwacht twintig confettikanonnen, reden om nog eens extra herrie te maken en hun ploeg naar de zege te schreeuwen.

Maar dat lukte niet. Frank Young, de man die eerder in de Vijf Meihal de winnende punten maakte in de laatste seconde, peerde er twee driepunters in en werd in die specialiteit opgevolgd door Anrno Bunnig. In drie harde klappen was het toen 59-47 en was het met nog vijf minuten te spelen pompen of verzuipen voor Leiden.

Het frappante was dat Zorg en Zekerheid Leiden best goed stond te verdedigen. Als het daartoe tenminste in staat was. Vaak, te vaak, kwam een Zwolse score voort uit een Leids balverlies. Dat viel vaak heel ongelukkig. Zó namelijk dat herstel nauwelijks mogelijk was en Landstede vrije doorgang had.

Een blik op de statistieken leert dat Landstede liefst 27 punten maakte uit achttien keer balverlies van Leiden. Achttien turnovers is redelijk veel, maar dat er zó veel punten uit worden gemaakt door de opponent is niet normaal. In de ook zaterdag gespeelde wedstrijd tegen Hanzevast had EclipseJet Amsterdam bijvoorbeeld zeventien keer balverlies, maar maakte de Groningse ploeg daaruit negentien punten.

‘Als dat er tien minder waren geweest, had de wedstrijd er heel anders uitgezien', mijmerde Toon van Helfteren, die zijn ploeg bijvoorbeeld de vrije worpen behoorlijk zag nemen (10 van de 15), terwijl er ook een fors reboundoverzicht was: 50 tegen 36. Dat laatste is op zich al opvallend voor Leiden, dat heel vaak de tegenstander meer ballen ziet plukken. Nu echter werd Boxley (8) en Chiotti (12) overtroffen door Cedric McGowen (foto), die vijftien terugkaatsers liet noteren. Met twaalf punten kwam hij aan zijn eerste double double in Leidse dienst.

Omdat Vincent Krieger niet kon spelen door zijn hamstringblessure, kwam er in opbouwend opzicht heel veel neer op de schouders van JS Nash. En die had natuurlijk wél Robby Bostain, een van de beste point guards in de eredivisie, tegenover zich. Aan echte aanvallende acties en behoorlijke schoten kwam Nash dan ook nauwelijks toe. Hij had zijn handen vol aan Bostain, die hem in vele opzichten de baas was: 18 om 4 punten en 5 om 2 in zowel rebounds als assists. Weliswaar gaf Joey Schelvis Nash af en toe wat lucht, maar zodra Nash weer de lijnen ging uitzetten, klitte Bostain zich weer aan hem vast.

De bommen van Young en Bunnig trokken het laatste beetje geloof in succes weg uit de ploeg van Zorg en Zekerheid en toen ook nog een heel slecht schot van Smalligan via het bord werd omgezet in drie punten, kon het boek dicht.

Dat mag dinsdag weer open in Weert voor de bekerwedstrijd tegen Upstairs. De Limburgers verloren van Matrixx, zoals Aris Friesland klop kreeg in Rotterdam. Maar dat waren slechts hele kleine gelukjes bij een ongeluk.

Voor statistieken KLIK HIER
Samenvatting TV Oost KLIK HIER
Fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER