Nieuwsbericht

Winst in laatste thuisduel 2008

14 december 2008

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de Vijf Meihal voor het jaar 2008 op slot gedaan met een duidelijke zege op Aris Friesland. In de andermaal stampvolle hal werd het 79-66 na een ruststand van 32-26. De wedstrijd verdiende geen schoonheidsprijs en vooral in de eerste helft waren de punten zeer duur.

door Jan van der Nat

Maar Zorg en Zekerheid Leiden speelde gedegen en behield voortdurend een voorsprong, die schommelde tussen de vijf en de tien punten. Telkens als er even dreiging was, werd die afgeslagen. In de laatste twee minuten liep de score heel langzaam op. Vrijwel uitsluitend vanaf de vrije-worplijn trok Leiden het gat wat verder open tot uiteindelijk 79-66.

De 1200 toeschouwers in de Vijf Meihal zullen zich vooral hebben afgevraagd wat er in twee weken Toon van Helfteren in hemelsnaam met Johan Kuijper (foto) is gebeurd. In de eerste twee maanden van het seizoen haalde hij nimmer de vorm van de vorige competitie. Opeens staat er een heel andere Johan Kuijper. Sterk in de rebound, voor niemand bang en goed scorend, zoals je dat mag verwachten van een vent van 2.17 lang.

Waren vorige week tegen Hanzevast Capitals zijn negen punten en tien rebounds al een aangename Sinterklaassurprise, nu werd hij overduidelijk de 'Man of the Match' met vijftien punten en zestien rebounds. Vooral die terugkaatsers waren een opvallende prestatie. Een persoonlijk eredivisierecord voor hem ook, want dat stond op veertien uit zijn beste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid tot nu toe, in januari van dit jaar tegen Amsterdam. Toen sloot hij tegen zijn oude club af op negentien punten en veertien rebounds. Kuijper kwam zaterdag voor de zevende keer in zijn loopbaan boven de tien rebounds en noteerde zijn vierde double-double.

Johan Kuijper was een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, factor voor Zorg en Zekerheid. Zonder de rest tekort te willen doen, was hij degene die het verschil maakte. Hij was ook duidelijk de baas onder de borden, waar overigens qua rebounds David Chiotti (tien) en Cedric McGowan (elf) ook hun mannetje stonden.

Zorg en Zekerheid opende de wedstrijd goed met een driepunter van McGowan en een score van Chiotti, maar viel daarna terug. Aris, dat overigens ook niet gemakkelijk scorde in de openingsfase, ging er langs en kwam op 9-14. Een logische time-out dus voor Van Helfteren. En die ingreep hielp. De verdediging werd aangtrokken en aanvallend werd een run neergezet van 12-0, die leidde tot 21-14 aan het einde van het eerste kwart.

Keith Spencer brak voor Aris de ban in het tweede kwart en toonde aan dat er echt geen deksel op de Leidse basket zat. Toch liep Zorg en Zekerheid, goed geleid door JS Nash en Vincent Krieger, wat verder weg. Het werd 30-18, maar dat ging wel ondermeer ten koste van de derde fout van David Chiotti, ook al zou deze aanvallende 'backing-in' door negen van de tien scheidsrechters niet zijn gefloten. Het vervelende was, dat juist die tiende op de vloer van de Vijf Meihal stond...

Zorg en Zekerheid leek soepel op de rust af te kunnen gaan, maar viel toch weer even stil en moest in de laatste minuten van de eerste helft een paar punten inleveren: 32-26. Het gat kwam echter al snel op tien punten, ondermeer door een loepzuiverde 'baseball-pass' van Cedric McGowan op Seamus Boxley. Weliswaar stribbelde Rein van der Kamp nog even tegen, maar het gat bleef rond de tien punten hangen.

Telkens als er even dreiging (vooral van de sterk spelende Matt Bauscher en van Rein van der Kamp) was, kwam er een versnelling, die de fans weer geruststelde. Ook al had Zorg en Zekerheid Leiden een paar keer wat geluk. Bijvoorbeeld toen Johan Kuijper zijn uitstekende wedstrijd nog meer glans wilde geven door over de slechts zes centimeter kleinere Kevin Steenberge - in weerwil van zijn naam een volbloed Amerikaan - heen te willen dunken. De Aris-center blokte clean, maar dat vond geen genade in de ogen van de arbiters, die Kuijpers dappere poging honoreerden met twee vrije worpen.

Vrije worpen zouden ook het slot van de wedstrijd bepalen. In de laatste twee minuten mocht Zorg en Zekerheid liefst veertien keer naar de vrije-worplijn. Tien keer was het bingo, waardoor het verschil nog aardig opliep en uitkwam op dertien punten: 79-66. Dat er toen zoveel vrije worpen in gingen was opvallend, want andermaal waren de FT's de achilleshiel van de ploeg. In totaal gingen er maar zestien van de dertig in en een percentage van maar net 53 is te laag op eredivisieniveau. Een betere prestatie vanaf de lijn zou gedurende de wedstrijd wat meer lucht kunnen geven en dat kan belangrijk zijn.

Maar achteraf zeurde niemand daar nog om. De derde thuisoverwinning op rij was binnen en Zorg en Zekerheid deed de laatste plaats op de ranglijst over aan BluestreamSeals en kwam in verliespunten op gelijke hoogte met Aris Friesland. Donderdag wordt 2008 afgerond met de uitwedstrijd bij Matrixx Magixx. Dan mogen de mannen - al dan niet in de VS - Kerstmis gaan vieren. Nog voor de jaarwisseling worden ze terugverwacht. Om te trainen - ook met oud- en nieuw... - en voor de eerste (thuis)wedstrijd op zondag 4 januari.

Voor de statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage van Peter van der Velde KLIK HIER