Nieuwsbericht

Toon van Helfteren nieuwe coach

1 december 2008

LEIDEN - Toon van Helfteren is de opvolger van Ivo Boom als coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. De 57-jarige Delftenaar (van 20 februari 1951) tekende een contract voor de rest van dit seizoen met een wederzijdse optie voor het seizoen 2009-2010. Van Helfteren had op dit moment geen club. Een jaar eerder stond hij langs de lijn bij Rotterdam, de club waartegen hij donderdag debuteert als coach van Zorg en Zekerheid Leiden.

Van Helfteren is een zeer ervaren coach. Hij begon in 1990 bij Exact DAS in Delft na een imposante loopbaan als speler. Hij kwam van 1971-72 tot en met 1989-90 uit in de eredivisie, waarvan drie seizoenen voor Elmex en BS Leiden (1983-1986). De overige jaren speelde hij in zijn woonplaats Delft voor Punch en - na zijn Leidse tijd - DAS. In 1978 stond hij met Tripper Jeans Punch in de finale van de eerste playoffs ooit tegenover... Parker Leiden.

Van Helfteren werd in 1975 landskampioen met Raak Punch onder coaching van Bill Sheridan en als coach won hij de nationale beker in 2001 met Image Center Werkendam. Hij werd twee keer gekozen in het best-verdedigende team van de eredivisie (1975 en 1980) en was in 1986 MVP.

Dat laatste was een heel bijzondere verkiezing. Van Helfteren is namelijk de enige speler ter wereld ooit, die als MVP niet in het All Star Team werd gekozen, wat natuurlijk normaal is. Hij had dat te danken aan honderden stemmers uit Delft en omgeving, die op hun formulier alleen een kruisje zetten bij de MVP en de rest blanco lieten...

Recordinternational

De Tilburger van geboorte - zijn eerste club was BC Paulus - speelde een record aantal keer in het nationale team. Liefst 207 keer droeg Van Helfteren het Oranjeshirt. Hij debuteerde als international in 1971 in een wedstrijd tegen Frankrijk in Parijs en sloot zijn interlandcarrière af in 1988 met een nederlaag tegen Groot-Brittannië in het kader van het voor-olympisch toernooi in Groningen. Mede op basis van die lange loopbaan als international werd hij in 1989 benoemd tot Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond.

Voor Van Helfteren is het vervangen van een ontslagen coach geen noviteit. Hij deed dat in zijn loopbaan al twee keer. In 1990 verving hij in februari Ed Zaal bij DAS Delft en in 1998 nam hij - ook in februari - bij Libertel Den Bosch het stokje over Jos Wolfs.

Tussendoor was hij van 1993 tot 1997 bondscoach en liet in die functie onder anderen Vincent Krieger, nu de aanvoerder van Zorg en Zekerheid Leiden, debuteren. Als bondscoach zat Van Helfteren 44 wedstrijden op de bank en won er daarvan twintig.

Naar Den Bosch

Na zijn interim-periode in Den Bosch verhuisde Van Helfteren naar Werkendam, waar hij eerst het jeugdteam en in het seizoen 2000-01 het eerste team van Image Center coachte. Daarna ging hij voor vier jaar aan de slag in Den Bosch, waar hij zich vooral in de laatste seizoenen onderscheidde, omdat er veel met jeugd en met weinig geld gewerkt moest worden.

In 2005-06 was hij coach van Demon Astronauts in Amsterdam, waar hij na één seizoen geen contractverlenging kreeg. In Amsterdam had hij onder anderen Niels Meijer in zijn team. Er volgde een tussenjaar, waarna Toon van Helfteren in 2007 aan de slag ging bij Rotterdam. Aan het einde van zijn eerste seizoen werd zijn contract door de club opgezegd.

Toon van Helfteren wordt maandagmiddag aan de spelers en de begeleiding van de ploeg voorgesteld. Donderdag debuteert hij als coach van Zorg en Zekerheid Leiden in de uitwedstrijd tegen Rotterdam Challengers.