Nieuwsbericht

Nederlaag in Bergen op Zoom

6 november 2008

BERGEN OP ZOOM - Het was een triest gezicht, daar op de laatste stoelen van de Leidse bank. Natuurlijk is Zorg en Zekerheid zo langzamerhand wel gewend, dat niet iedereen kan spelen, maar nu werd er wel een heel zware wissel getrokken op de ploeg van Ivo Boom. Zestig procent van de basisploeg moest het duel tegen West-Brabant Giants aan zich voorbij laten gaan.

door Jan van der Nat

Seamus Boxley (schouder), Cedric McGowan (enkel) en Vincent Krieger (hamstring) moesten toe kijken hun teamgenoten de ongelijke strijd aanbonden met de ploeg, die weliswaar ook een paar spelers miste, maar een surplus aan kwaliteit over had en eigenlijk zonder echte problemen de wedstrijd naar zich toe trok: 99-77.

Net nu iedereen dacht het ergste achter de rug was, sloeg het noodlot weer toe. De medische staf achtte het raadzaam om Boxley een weekje rust te geven om de gekwetste spier in zijn schouder te laten helen en de coaches vonden het verstandig om Vincent Krieger rust te geven. De spelverdeler kampt al vanaf het begin van het seizoen met een hamstringblessure. De ploeg heeft weinig aan een 'halve' Krieger en zijn kwetsuur kan alleen met voldoende rust verholpen worden.

Het zal dus nog even doorbijten zijn. Positief is dat de terugkeer van Cedric McGowan aanstaande is. De Amerikaan, die in  de tweede wedstrijd een zware enkelblessure opliep, herstelt voorspoedig en mocht het zelfs donderdag in Bergen op Zoom al weer even proberen (foto LOES ROMMENS). De drie minuten, die hij in de eerste helft mocht spelen, kregen echter later in de wedstrijd geen vervolg meer. Dat had weinig zin, want Zorg en Zekerheid liep vanaf het begin van het tweede kwart achter de feiten aan. En dat terwijl het begin hoopgevend was geweest. West-Brabant werd zelfs even overrompeld door drie driepunters op rij van Bubba Walther, Todd Babington en JS Nash. Maar de thuisploeg had de zaken snel onder controle.

Tevoren had coach Ivo Boom - ondanks alle narigheid - best ‘een goed gevoel' over deze wedstrijd. Er was goed getraind en iedereen was gespitst op die tweede, zo broodnodige, zege van het seizoen. Dat goede gevoel van de coach kon echter niet vertaald worden in het veld. Zorg en Zekerheid had vooral verdedigend problemen. Begrijpelijk, want Todd Babington moest bijvoorbeeld opboksen tegen Tim Blue, meer dan een kop groter. Zo'n verschil is moeilijk weg te werken. De uitzendkracht deed zijn best en slaagde aanvallend. Met negentien punten werd hij zelfs topscorer van de ploeg en zijn zes driepunters bewezen dat hij een echte schutter is. Maar er stonden ook 21 punten tegenover van Blue en dus was er geen netto winst.

Die was er ook niet voor de guards. Boom besloot te experimenteren en JS Nash terug te halen naar de positie, waar hij in zijn eerste Leidse jaar speelde. Dat bracht Bubba Walther op de ‘twee' met Joey Schelvis en Mick Burger als alternatieven. Maar dat werkte niet echt. Nash kon de aanvallen niet de noodzakelijke structuur geven en Walther kreeg niet de ruimte voor zijn schot, nadat hij de eerste de beste bal er voor drie had in geknald. Het vervelende is dat Walther nogal één-dimensionaal is. Als dan zijn schot onmogelijk wordt gemaakt, heb je niet zo gek veel aan hem.

Zeker niet als er razendsnelle mannen tegenover staan als Patrick Pope en Carlos Taylor. Mannen die loeren op elke bal en er dan ook nog eens vrijwel altijd iets goed mee doen. Eigenlijk ging elke vergelijking tussen een speler van West-Brabant Giants en eentje van Zorg en Zekerheid mank in het nadeel van Leiden. Maar vooral ook als team draaide het beter bij de thuisploeg.

En dat ondanks de problemen, die ook in Bergen op Zoom aanwezig zijn. Arvin Slagter was geschorst en maandag was Durelle Brown vertrokken of weggestuurd, het is maar welke interpretatie je wilt horen. Maar de Giants zetten zich over die problemen heen, ook al was dat natuurlijk gemakkelijker dan de blessuresores van Zorg en Zekerheid.

Voor de Leidse ploeg, die na de tik in het begin van het tweede kwart nooit meer in de buurt van West-Brabant kwam, is er op de korte termijn maar één oplossing: hopen dat Cedric McGowan en Seamus Boxley zich snel bij de ploeg kunnen aansluiten. Nu is de schade nog te herstellen.

Voor statistieken KLIK HIER