Nieuwsbericht

ZZ Leiden gooit wedstrijd weg

25 oktober 2008

LEEUWARDEN - Vier minuten waren er nog te spelen. Na een prachtige 18-4 run had Zorg en Zekerheid tegenstander Aris Friesland op de rug liggen. De dreun was hard aangekomen bij de ploeg van coach Pete Miller, die nauwelijks iets kon ondernemen tegen de ‘blitzkrieg' van Leiden en van plus 7 (44-37) naar min 7 (48-55) ging.

Door Jan van der Nat

Bovendien werd ZZ Leiden geholpen door een lijnfout van Bob van den Enden en een dubieuze charge van Matt Bauscher. Maar de Leidse ploeg maalde daar natuurlijk niet om. De voorsprong van zeven punten voor de ploeg van Ivo Boom kwam ook halverwege het laatste kwart nog een keer op het scorebord te staan bij 56-63, een tussenstand, die duidelijk perspectief bood.

De aanhang van Aris, aangevoerd door een groep supporters van Cambuur, was stil. Op de Leidse tribune werd al een voorzichtig feestje gevierd. Maar dat was een beetje aan de vroege kant. Te vroeg zou blijken.

Eigenlijk was het geen verrassing dat de spanning terugkeerde in de wedstrijd. Aris Friesland en ZZ Leiden hadden elkaar in de 36 minuten ervoor nauwelijks iets toegegeven.

Na een openingsfase, waarin beide teams aanvallend prutswerk afleverden (10-10 na het eerste kwart), leidde Aris weliswaar met 31-26 bij de rust, maar van een serieus gat was nog geen sprake.

Dat leek het wel te gaan worden, toen Rein van der Kamp kort na de rust voor 39-28 zorgde. Maar ZZ Leiden was nog niet verslagen. Bubba Walther gaf het vertreksein en Seamus Boxley (foto) bewees dat ZZ Leiden veel plezier van hem kan gaan beleven. Hij nam het initiatief en zou in zijn eerste wedstrijd uitkomen op een keurige double-double met 16 punten en 10 rebounds.

Een fraaie run van 4-18 was het gevolg en het had er alle schijn van, dat Leiden probleemloos over de finish zou glijden.

Akkoord, er was wat foutenlast, maar de routine zou het moeten kunnen winnen van de onervarenheid aan Friese zijde. Maar het waren uitgerekend de routiniers, die in de laatste minuten in de fout gingen.

Na de 65-60 van de zieke David Chiotti, trok Van der Kamp zijn ploeg naderbij, waarna Chiotti en Niels Meijer hun vijfde fout ophaalden. Maar ZZ Leiden bleef nog wel aan de goede kant van de score. Tot Vincent Krieger onnodig balverlies leed en JS Nash daarop een onsportieve fout maakte tegen Bauscher. De beste speler van Aris Friesland hield zijn team naast Leiden, waarna Van der Kamp de trekker overhaalde.

Bij 70-67 leek Leiden nog een kans te hebben. Maar Aris had pas twee teamfouten en kon zich dus nog iets veroorloven. Bauscher snoepte slim wat seconden weg en toen vervolgens ook nog de bal aan Aris werd gegeven, terwijl iedereen - behalve de scheidsrechters - zag dat Van der Kamp het nieuwe, bruinwitte speeltuig het laatst toucheerde, was het over en uit.

Bij 72-67 kon ZZ Leiden de wonden gaan likken. ‘Eigen schuld, dikke bult', zoals de grieperige Ivo Boom terecht concludeerde. Maar veel tijd om na te denken is er niet. Donderdag wacht in de Vijf Meihal alweer Matrixx Magixx. Een nieuwe kans op die broodnodige tweede overwinning.

Voor statistieken KLIK HIER
Voor fotoreportage van Richard Koolen KLIK HIER
Voor samenvatting (vanaf 6.30) KLIK HIER

Maandagavond zijn er op Omrop Fryslan via het digitale Ziggo-kanaal beelden te zien van de wedstrijd. Dat is in een programma om 19.30 uur met herhalingen om de twee uur.