Nieuwsbericht

Vier dramatische minuten

17 oktober 2008

LEIDEN - Zorg en Zekerheid is er ook in de tweede thuiswedstrijd niet in geslaagd om de eerste winstpunten in de eigen Vijf Meihal binnen te halen. Tegen Rotterdam Challengers ging het na een goede eerste helft in de eerste vier minuten van het derde kwart helemaal mis. Van 36-36 werd het 36-50. And the rest is history.

Door Jan van der Nat

Natuurlijk was er op dat moment nog hoop op een miraculeus slot, zoals eerder tegen Den Helder, toen er nog bijna werd gewonnen. Maar dat zat er tegen de goed spelende Rotterdamse ploeg niet in. De dreun van het derde kwart (8-26) was te hard aangekomen bij ZZ Leiden, dat als excuus mocht aanvoeren, dat de selectie zo langzamerhand M*A*S*H-achtige trekjes begint te vertonen.

Naast Cedric McGowan kon ook nieuweling Seamus Boxley niet spelen door een (lichte) enkelblessure, die hem ook zaterdag tegen Hanzevast Capitals aan de kant zal houden. Daar kwam bij dat Mick Burger zich vlak voor de wedstrijd ziek afmeldde en dat David Chiotti met griepachtige verschijnselen niet fit aan het duel begon.

Het is duidelijk dat ZZ Leiden zich dit niet kan permitteren. Natuurlijk is Todd Babington als noodverband binnengehaald, maar de Amerikaan, die in tegenstelling tot de eerste training keurig gekapt en met getrimde baard op het appèl verscheen, is natuurlijk als een kat in een vreemd pakhuis.

Hij moet het team en de speelwijze nog helemaal leren kennen en kon in zijn acht minuten dan ook alleen maar even ruiken aan de sfeer in de Vijf Meihal. Zaterdag in Groningen en zeker een week later in Leeuwarden zal een beter oordeel over hem kunnen worden geveld.

Dat ZZ Leiden onder deze omstandigheden (de heer Murphy heeft zich nadrukkelijk gemeld) tegen een nederlaag aanliep, is tot daar aan toe. Rotterdam Challengers heeft een sterke ploeg en kan het zich veroorloven tot nu toe te moeten spelen zonder Amerikaan Sullivan Sykes en Rookie of the Year Jeroen Slor.

Maar dat haalt het natuurlijk niet bij een ploeg, die bijna vijftig procent (Babington mag je dus nog niet echt meetellen) van de beschikbare Amerikanen moet missen. Echter, juist onder die omstandigheden mag je van de anderen verwachten dat ze 110 procent geven. Als je alles doet wat binnen je vermogen ligt, zal niemand je onder de huidige omstandigheden iets kwalijk nemen.

De duizend toeschouwers in de Vijf Meihal kregen, in plaats daarvan, direct na de rust vier hopeloze minuten voorgeschoteld. Meer had Rotterdam ook niet nodig. Binnen die vier minuten ging ZZ Leiden volledig knock out. In het restant van de wedstrijd sleurde JS Nash er nog flink aan en gooide David Chiotti zijn zieke lichaam er nog maar eens tegenaan.

Maar de rest deed nauwelijks nog mee. Bubba Walther - met vier driepunters de held van de eerste helft - was niet meer bij de les en werd uiteindelijk door Ivo Boom maar naar de kant gehaald, ten faveure van Joey Schelvis (foto). Het jeugdige talent greep die eerste kans met beide handen aan. Hij schoot drie van zijn vier schoten raak, waaronder een driepunter, en verdedigde prima, zodat Boom hem tot het einde van de wedstrijd liet staan.

Het was een lichtpuntje in de duisternis. Net als de zes op zes vrije worpen van JS Nash, die zijn seizoentotaal daarmee op honderd procent hield. Maar het waren kruimels en als dat alles is, wat er op je bord ligt, stik je van de honger.

Met dat gevoel verlieten de fans dan ook de Vijf Meihal, waar de volgende afspraak pas op 30 oktober is. Pas over twee weken dus. En laten we het daarom vooral positief bekijken. Dan zijn de griepjes van Chiotti en Burger voorbij, speelt Boxley de sterren van de hemel en blijkt Babington een waardevolle vervanger van de snel herstellende McGowan. Want voor wie morgen de zon niet ziet schijnen, blijft het altijd nacht...

Voor fotoreportage KLIK HIER
Voor statistieken KLIK HIER