Nieuwsbericht

Hard werken onvoldoende

12 oktober 2008

WEERT - Natuurlijk wordt er bij Zorg en Zekerheid Leiden halsreikend uitgekeken naar het debuut van Seamus Boxley, donderdag tegen Rotterdam Challengers, en het hopelijk spoedige herstel van Cedric McGowan, nu geen enkelbreuk is geconstateerd, maar 'slechts' een flinke beschadiging van de banden. Het zal de ploeg van Ivo Boom ongetwijfeld een behoorlijk stuk helpen. Maar, zo bleek bij Upstairs in Weert waar met 95-79 werd verloren, er zijn ook andere zorgen.

door Jan van der Nat

Zeer belangrijk is bijvoorbeeld het beter verdedigen van de driepuntslijn. Wat bij de seizoenouverture in Zwolle goed ging (slechts vijf drietjes van Landstede gingen raak), ging tegen BluestreamSeals en Upstairs mis. De ploeg uit Den Helder schoot er tien binnen en besliste daarmee in feite de wedstrijd en zaterdag tekende Upstairs voor een voorlopig seizoenrecord van elf.

Daarvan nam uitgerekend Niels Vorenhout er liefst zes voor zijn rekening en ook nog eens tegen honderd procent. Naar alle waarschijnlijk een persoonlijk record en in huize Vorenhout mag dan ook wel een plekje worden gezocht om de stats van deze wedstrijd ingelijst aan de muur te hangen. Vorenhout haalde kort na het begin van het vierde kwart persoonlijk de trekker over om ZZ Leiden neer te leggen.

De kogels waren raak, al worstelde de ploeg zich in de doodsstrijd nog terug tot op vijf punten door een driepunter van Mick Burger, gevolgd door scores van David Chiotti en JS Nash. Maar dat waren de laatste stuiptrekkingen. Omni Smith en David Patten zorgden weer voor ruimte bij 84-72, waarna de wedstrijd naar het einde sukkelde.

ZZ Leiden kon in Weert wel weer beschikken over JS Nash en dat zijn oog helemaal is genezen bewees de shooting guard met 25 punten. Hij moest het echter vanuit het backcourt vrijwel alleen doen. Bubba Walther kon - evenals tegen Den Helder - niet overtuigen, al bleek hij verdedigend snelheid genoeg te hebben om de twee kleine, rappe Yanken van Upstairs - Omni Smith en Nick Stapleton - redelijk bij te houden.

Voor Mick Burger was het een lastige wedstrijd. Hij kwam voor de derde keer in de dubbele cijfers qua score met nu tien punten, maar had het verdedigend moeilijk. Noodgedwongen moest hij op de 3-positie spelen, omdat McGowan en nu dus ook Boxley (ook inzetbaar als power forward op de 'vier') er niet bij waren. Lengteverschil is nu eenmaal moeilijk te overbruggen. Een geluk bij een ongeluk was dat zijn directe opponent Steve Ross, de ex-ZZ'er, niet helemaal fit was. Hij was vrijdag tijdens de training op de voet geland van Jeremy Ormskerk, een andere ex-Leidenaar. Een beetje thrillerschrijver zou een complot vermoeden...

Ross speelde met pijn, dat was te zien, maar dat weerhield hem er niet van toch 17 punten binnen te gooien. Zoals gezegd werd zijn rol op de 3-positie echter goed overgenomen door Vorenhout, die normaal niet op die plek speelt.

Hoewel er in Noord-Limburg duidelijk een professionelere wind is gaan waaien, heeft coach Olivier van Kempen een ploeg, zoals we die al jaren kennen in Weert. Vijf Amerikanen - nou ja, vier en Ross als Canadees dan - en een paar redelijke Nederlanders (Vorenhout, Ormskerk) als supporting act. Normaal hoort daar ook de Nigeriaanse Belg Hugo Sterk bij, maar die zat met hechtingen in de hand aan de kant, nadat hij zich had gesneden aan een blikje tonijn.

Het verschil van uiteindelijk zestien punten was groter dan ZZ Leiden verdiende. Oké, die driepuntslijn werd niet goed verdedigd, maar er werd in elk geval hard gewerkt om het gemis aan extra kwaliteit te compenseren. Dat was voor de mannen in het hart van de ploeg niet eenvoudig, want Upstairs heeft een 'beest' van een center aangetrokken in Marcus Jackson. Maar het is er wel eentje die beweegt als een olifant in een te kleine porseleinkast en daar maakte ZZ Leiden te weinig gebruik van.

David Chiotti en Johan Kuijper waren fysiek misschien dan wel de mindere, maar zijn beiden sneller en hadden daarvan wat meer kunnen en moeten profiteren. Jackson stapt rond met een paar knieën alsof hij in een fabriek in elkaar is gezet. Overigens boekte Chiotti wel 'gewoon' weer zijn double-double met 16 punten en 11 rebounds.  OP het laatste onderdeel werd hij wel duidelijk afgetroefd door Jackson, die op twintig afsloot.

Drie gespeeld, twee punten. Dat ligt onder de tevoren gemaakte planning, ook al zijn er aanwijsbare redenen voor. Donderdag kan het herstel komen thuis tegen Rotterdam Challengers, waarna op zaterdag weer een lange busreis gemaakt gaat worden. Dit keer naar Groningen.

Voor tv-samenvatting van L1 KLIK HIER
Voor fotoreportage van Peter van der Velde KLIK HIER
Voor de statistieken KLIK HIER