Nieuwsbericht

ZZ trekt Seamus Boxley aan

8 oktober 2008

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich per direct versterkt met de 26-jarige Amerikaanse power forward Seamus Boxley (2.01 m., 26 jaar). Boxley speelde in 2006-2007 voor Matrixx Magixx in Nijmegen en afgelopen seizoen voor de Giessen 46'ers in Duitsland.

ZZ Leiden was al langere tijd op zoek naar versterking, maar de gewenste Nederlandse aanvulling, forward Raoul Heinen, koos voor Matrixx Magixx in Nijmegen. Daar kwam bij dat jeugdspeler Wouter Breel is gestopt met eredivisiebasketbal. Hij kon de vele trainingen niet combineren met zijn studie en dat het proefcontract met Ryan Warner niet werd omgezet in een definitieve overeenkomst.

ZZ Leiden kon geen geschikte Nederlandse versterking vinden en koos daarom voor een buitenlandse speler. Dit neemt niet weg dat ZZ Leiden het beleid handhaaft om met zo veel mogelijk Nederlandse spelers in de eredivisie uit te komen. Met dat doel voor ogen is ook de jeugdopleiding neergezet. Dit seizoen spelen teams van ZZ Leiden in alle nationale eredivisies (U16, U18 en U20). Het U18-team is een product van de samenwerking met bolwerkpartner STOL Grasshoppers uit Katwijk.

De komst van Seamus Boxley staat los van de blessure van Cedric McGowan. Hij brak dinsdag in de wedstrijd tegen BluestreamSeals Den Helder zijn linkerenkel en is vermoedelijk, inclusief de revalidatie, drie maanden uitgeschakeld. Donderdag wordt hij nog onderzocht door de clubarts en een orthopedisch chirurg, waarna meer duidelijk zal zijn. Het bestuur bekijkt dan of het noodzakelijk is voor hem een tijdelijke vervanger te contracteren.

Seamus Boxley is geen onbekende op de Nederlandse basketballvelden. In het seizoen 2006-2007 speelde hij voor Matrixx Magixx in Nijmegen. Dat jaar haalde de ploeg van coach Michael Schuurs de finale van de playoffs en won de nationale beker. De gemiddelde cijfers van Boxley bij Matrixx waren dat seizoen 16.4 punten, 8.1 rebounds, 2.7 assists, 1.3 steals en 1.2 blocks.

Het afgelopen seizoen kwam Seamus Boxley, die werd opgeleid bij Portland State en later uitkwam voor het Chinese Fujian SBS XunXin, Queluz in Portugal en de Tulsa 66'ers in de Amerikaanse Developmental League van de NBA, uit voor de Giessen 46'ers in de Duitse Bundesliga.

Seamus Boxley komt vrijdag aan in Nederland en zal volgende week donderdag zijn debuut maken voor ZZ Leiden in de thuiswedstrijd tegen Rotterdam Challengers.