Nieuwsbericht

Blessures nekken ZZ Leiden

8 oktober 2008

LEIDEN - Bijna kon er toch nog gesproken worden van een mirakel. Twee centimeter kwam de driepunter van Bubba Walther tekort om te vallen en de Vijf Meihal te doen ontploffen. De niet meer verwachte inhaalrace van Zorg en Zekerheid tegen BluestreamSeals Den Helder strandde echter op 80-82.

door Jan van der Nat

Voor een belangrijk deel is de nederlaag - een domper natuurlijk na de openingswinst in Zwolle - toe te schijven aan blessures. JS Nash bleef opnieuw aan de kant, omdat zijn oog nog niet is genezen. Maar belangrijker nog was het uitvallen van Cedric McGowan in het tweede kwart met een - naar later bleek - gebroken enkel.

Vanaf kort na het begin van het tweede kwart speelde ZZ dus met slechts vijftig procent van zijn Amerikanen en dat was natuurlijk een enorm probleem, zoals dat het geval zou zijn bij elke ploeg. De overblijvende kernspelers moesten eigenlijk te veel minuten maken. Als enige nuttige wisselspeler hield Ivo Boom eigenlijk alleen Frank Schaftenaar over. Bern Persoon kan het (nog) niet aan en Johan Kuijper haalt tot nu toe niet het niveau, dat we van hem kennen uit het vorige seizoen.

Tot zijn onfortuinlijke landing speelde Cedric McGowan een uitstekende wedstrijd en had in zijn elf minuten al veertien punten achter zijn naam. Het uitvallen van de Amerikaan was het breekpunt voor ZZ Leiden. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts en verdween de mooie 30-19 voorsprong als sneeuw voor de zon. Den Helder rook bloed en kwam razendsnel terug in de wedstrijd, om bij de rust zelfs voor te staan met 37-40.

Zonder McGowan, die voor onderzoek naar het ziekenhuis moest, had ZZ Leiden het vreselijk moeilijk. Het schot viel totaal niet. Met name Bubba Walther (ZZ's topscorer in Zwolle met 32 punten) had zijn dag niet en schoot al zijn driepunters mis. Er werd wel hard gewerkt door Niels Meijer (15 punten, 7 rebounds), David Chiotti (net geen double-double met 20 en 9), Krieger, die weer veel minuten moest maken, en ook Mick Burger, die voor de tweede keer in de dubbele cijfers (11 punten) kwam. 

Maar lekker liep het aanvallend niet. Dat kan gebeuren, maar dan moet je aan de andere kant de schade beperkt houden. Dan kun je je als ploeg nog herstellen. Maar BluestreamSeals mocht veel te gemakkelijk scoren en herhaaldelijk succesvol aanleggen voor een driepunter. Terry Sas alleen al knalde er vier in, terwijl Tjoe de Paula en Matt Witt twee keer een bom lieten vallen.

En leek geen houden aan voor ZZ Leiden. De achterstand liep op tot zelfs achttien punten (56-74) en met minder dan vier minuten te spelen waren het er nog altijd vijftien: 67-82. Het publiek bleef zijn helden aanmoedigen, maar niemand geloofde er nog in, omdat de Helderse zoneverdediging weinig ruimte bood en aan de andere kant de ene na de andere driepunter viel.

Een driepunter van nota bene David Chiotti gaf ZZ toch nog een boost. Wat voor onmogelijk werd gehouden gebeurde in de laatste drie minuten. ZZ kwam helemaal terug en toen Matt Witt op 17:1 seconden van het einde twee vrije worpen miste, kreeg de ploeg van Ivo Boom zelf nog een kans op de winst.

Bubba Walther en Vincent Krieger overlegden snel wie er moest schieten. Het werd de Amerikaan, die zich tenslotte al een paar keer had bewezen in andere wedstrijden. Bovendien had Kriger wat krampverschijnselen. Daarbij kwam dat Walther vlak ervoor dan toch zijn eerste driepunter had gemaakt. De keuze was dus logisch. Maar deze keer kwam de bal twee centimeter te kort. Het was ook te mooi geweest om waar te zijn.

Voor de fotoreportage van Richard Koolen en Marcel Koch KLIK HIER

Voor de statistieken KLIK HIER