Nieuwsbericht

U18 en U20 herstellen zich

4 oktober 2008

Het tweede team van Leiden en ZZ Leiden U16 gaven in tegenstelling tot vorige week deze keer niet thuis. U18 en U20 daarentegen herstelde zich van de nederlagen van vorige week.

ZZ 2 niet opgewassen tegen EBBC

ZZ Leiden 2 was ondanks een redelijke start in Den Bosch niet opgewassen tegen het sterke EBBC. Bij rust had de ploeg van Richard den Os nog uitzicht op een beter resultaat, toen het nog 36-32 stond. Vooral onder de borden miste de Leidse ploeg kracht en lengte om het de Bosschenaren echt moeilijk te maken. In het derde kwart was Leiden even helemaal de kluts kwijt en incasseerde het een 15-0 run van Den Bosch in drie minuten tijd. Daardoor liep Den Bosch direct uit naar 55-37 en die klap kwam de jonge ploeg van Richard den Os niet meer te boven. Toch bleef Leiden knokken voor wat het waard was in een periode dat het verschil al was opgelopen tot 63-48. Dat sierde de ploeg, al ging er nog altijd wel veel en veel te veel fout.
Joey Schelvis, die het tweede team versterkte ondanks dat het eerste ook speelde, werd met 20 punten topscorer. Wouter Breel was verantwoordelijk voor 16 punten en schutter Bart Constandse maakte er 11.

U16 ZZ Leiden laat het afweten
 
Het U16 team heeft zijn eerste nederlaag opgelopen tegen de Wildcats. Nadat er in de kleedkamer gewaarschuwd werd dat het op een lakse manier een zware avond zou worden, was de start dramatisch te noemen. Binnen 3 minuten stond er 1-7 op het scorebord en vluchtte Leiden direct in een time-out. Na de time-out bracht de enige uitblinker Wouter Hoogeveen de stand bijna eigenhandig op 15-7. Leiden bouwde de voorsprong 3 minuten voor rust uit naar 14 punten, maar liet deze binnen een minuut weer teruglopen naar 8. Aanvallende rebounds konden de eerste helft achter elkaar gepakt worden door de Wildcats.
Toch werkte Leiden zich nog tot 2 maal naar een voorsprong van meer dan 10 punten, maar ook deze werd tot 2 maal toe net zo makkelijk weer weggegeven. Anderhalve minuut voor tijd kwam Wildcats voor het eerst sinds het eerste kwart op voorsprong. Leiden kwam, via de zieke Sander Vos nog 1 maal terug van 5 tot 1 punt, maar na 2 rake vrije worpen van Wildcats en een mislukte 3 punts poging van Kasper Averink was de eerste nederlaag een feit! Zowel Thomas Schelvis als Ruud Vos waren het over één ding eens; teleurstelling troef en duidelijk was dat de ploeg zaterdag absoluut niet klaar was voor de wedstrijd.

U18 boekt uitstekende zege

Het bolwerkteam onder 18 boekte een uitermate knappe zege thuis tegen Amsterdam. De ploeg van René Mulder won met 75-71. U18 opende opnieuw goed in de wedstrijd. Door scores van Ramzi Khalil en Jeffrey Schelvis was de stand na 7 minuten spelen al 24-6. Gerano Martis met twee driepunters en Paul de Ruyter met twee nuttige inside scores brachten de stand naar 34-24, maar Amsterdam sloop dichterbij.
Dat het verschil niet kleiner werd was te danken aan de scherp spelende Wiet van Haaster. Met twee scores aan het eind van de eerste helft werd de ruststand bepaald op 44-30. In het derde kwart kwam de spanning snel terug, via 47-39 werd het 52-45 door een benutte vrije worp van Tomas Breel. Wederom twee belangrijke inside scores van Wiet van Haaster gaven Leiden/Grasshoppers na drie kwarten wat lucht: 58-52.
Eerst loopt de thuisploeg uit naar 66-54, maar een eindsprint van Amsterdam zorgt dan voor 70-67. De finale van de wedstrijd breekt dan aan en de spanning is te snijden. Wesley Groen scoort twee belangrijke vrije worpen en brengt zijn ploeg naar 72-69. Tom Geneste scoort met minder dan 1 minuut 74-69, maar de wedstrijd is nog altijd niet gespeeld. Met 28 seconden op de klok scoort Amsterdam 74-71. STOL-Grasshoppers gebruikt de klok goed en met nog 8 seconden te spelen staat Wiet van Haaster op de vrije worplijn. Hij scoort nu wel 1 keer voor zijn team en brengt het verschil op 4 punten, hetgeen door Amsterdam niet meer in te halen is. Eindstand werd 75-71. Topscorers aan Leidse zijde waren Van Haaster met 16 punten en 8 rebounds, Jeffrey Schelvis met 13 punten en Glenn Schijf met 12 punten.

U20 boekt degelijke zege

ZZ Leiden U20 boekte een degelijke en uitstekende overwinning op Weert, het werd 92-67. Het eerste kwart verliep nog moeizaam voor Leiden. Veel fouten voerden de boventoon, wat dan ook tot gevolg had dat het eerste kwart met 18-23 voor Weert was. Het tweede kwart volgde Leiden de aanwijzingen van Roberto van den Broek beter op en bij rust waren de verhoudingen weer hersteld, dat kwart ging met maar liefst 31-15 naar Leiden.
Na rust kwam Leiden eigenlijk nooit meer in de problemen en bouwde het de voorsprong gestaag en degelijk uit. Reboundend was de ploeg een stuk sterker dan vorige weken, al dient daar volgens Van den Broek nog veel werk te worden verricht. Ook het uitboxen kan nog een stuk beter. De 29 assists die Leiden afleverde, waren wel uitermate hoopvol te noemen. ,,Dat getuigt in ieder geval van een uitstekende teamprestatie", aldus Van den Broek.
De topscorers bij Leiden waren Tony Mulder met 18 punten, Ruben Kooy met eveneens 18 punten, Wesley Groen met 10 punten en Raymond Schijf die ook tot 10 punten kwam, met daarbij het indrukwekkende aantal van 23 rebounds.