Nieuwsbericht

Walther aan basis van winst in Zwolle

4 oktober 2008

ZWOLLE - Tot vervelens toe was hij vergeleken met Robby Bostain. Door de technische staf van Zorg en Zekerheid, die aanvankelijk een oogje had op de guard van Landstede, maar ook door zijn zaakwaarnemer. Een grotere prikkel had Bubba Walther niet nodig voor zijn eerste competitiewedstrijd in het blauw-wit van ZZ. Zijn tegenstander was namelijk... Robby Bostain.

Door Jan van der Nat

‘Ik ben helemaal klaar voor hem', had Walther (op de foto van Richard Koolen maakt hij één van zijn vijf driepunters) tegen coach Ivo Boom gezegd. Na veertig minuten basketball in de Zwolse ZBC Hal kon iedereen dat beamen. Walther troefde Bostain op alle fronten af en was één van de belangrijkste factoren dat ZZ Leiden met 76-88 won.

Een opvallende overwinning, want vorig seizoen verloor ZZ vier keer van de Angstgegner uit Zwolle. Een paar keer ongelukkig en onnodig, maar toch. Nu viel er niets af te dingen op de zege, die natuurlijk lekker smaakte als seizoenouverture.

Bubba Walther liet meteen zien dat hij aanwezig was. Dat hij driepunters kan schieten wisten de fans al, want hij had zijn klasse op dat punt in de oefenwedstrijden een paar keer laten zien. In Zwolle nam hij direct plaats achter het geschut en binnen zeven minuten lagen er drie bommen in van de man uit Ohio.

Hij zou eindigen op 32 punten (verdeeld over de kwarten 11, 7, 7 en nog eens 7) en daarbij verbleekte Robby Bostain, die weliswaar nog tot 23 kwam, maar er daarvan elf maakte in het laatste kwart en in totaal tien vanaf de vrije worplijn. Walther zou afsluiten met vijf driepunters, net zo veel als de hele ploeg van Landstede samen.

Dat laatste was vooral ook de verdienste van ZZ Leiden. Het ‘weghalen' van de open schoten was een kernopdracht van Ivo Boom aan zijn mannen. Landstede heeft namelijk een paar uitstekende schutters. Niet alleen Bostain, maar ook Gerad Punch en Alexandre de Sa hebben een goede driepunter in huis.

Punch kreeg weinig open schoten, sprokkelde wel 26 punten bij elkaar, maar kon toch niet echt overtuigen. Vooral Vincent Krieger had de opdracht om De Sa te schaduwen. Hij joeg 34 minuten achter de kleine Angolees aan. En met succes, want De Sa kwam niet verder dan vier magere puntjes.

Dat de aanvoerder van ZZ Leiden zo veel minuten moest maken was zijn eigen ‘schuld'. Op de training van donderdag raakte hij vlak voor het einde het rechter ooglid van JS Nash, die daardoor zo veel last van dat oog kreeg (dubbel zicht), dat hij in trainingspak op de bank bleef.

Dat zat Ivo Boom aanvankelijk niet lekker. ‘JS is toch de man die de schoten moet nemen, die naar de basket moet gaan. In principe onze topscorer. Maar de rest heeft het prima opgepakt. We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Alleen de vrije worpen waren shit.'

Daarmee leek Boom een oude wond open te rijten. En dat deed pijn, want ZZ leek eindelijk van het syndroom af. Boom: ‘Bij de schottrainingen staan ze er tachtig van de honderd de man in te knallen...' In de vijf oefenduels kwam dat naar voren met een totaal percentage van 77.2, hetgeen voor de eredivisie zeer aanvaardbaar is. Maar zaterdag in Zwolle gingen er liefst 21 van de 34 mis. Ter vergelijking: in de twee wedstrijden van het preseason toernooi tegen Everton en Gent nam de ploeg ook 34 vrije worpen en toen gingen er 30 in...

De 38.2 procent was overigens nog geen 'Leids' record. Dat dateert van 15 november 2007, toen er tegen Omniworld slechts twee van de negen (22.2 procent) raak waren. Wanneer ZZ Leiden die vrije worpen ‘normaal' zou hebben genomen, zeg tegen 75 procent, dan zou het een zorgeloze wedstrijd hebben gespeeld. Op alle andere fronten namelijk werd Landstede volkomen afgetroefd. Ook bijvoorbeeld onder het bord, waar voor de Zwolse ploeg Nikki Hulzebos vrijwel al het vuile werk moest opknappen. De 2.10 lange Jamie Smalligan werd daar bijna niet gezien.

En dus heersten David Chiotti, Niels Meijer en Cedric McGowan (ook nog eens 15 punten) onder de ringen met samen 28 rebounds en werden er ook nog eens elf teamrebounds genoteerd. Daarnaast pakte ook Mick Burger vijf terugkaatsers naast zijn tien punten, waarmee hij een prima wedstrijd speelde.

Een wedstrijd, die eigenlijk al in de eerste helft - waarin David Chiotti (!) een driepunter maakte in de buzzer van de 24 seconden - zijn beslag kreeg. Landstede had geen antwoord op het schutterswerk van Bubba Walther en zag ook geen kans om het David Chiotti moeilijk te maken. Beiden stonden halverwege (33-47) al op achttien punten en Chiotti was met zes rebounds op weg naar zijn traditionele double-double.

Maar veertien punten kunnen snel smelten als schutters het heilige vuur krijgen. Dat gebeurde echter niet. ZZ Leiden kwam het derde kwart zonder kleerscheuren door (25-24 voor Landstede) en hield de tegenstander in het slotdeel de eerste vijf minuten op nul. Vanaf dat moment was het eigenlijk een kwestie van het koppie erbij houden en de wedstrijd uitspelen.

Dat eerste deed Bubba Walther even niet, toen hij terecht een onsportieve fout kreeg. Hij trok Bostain aan de arm, toen deze omhoog ging voor een score. Kennelijk moest de laatste adrenaline nog even uit het lijf, want een wegwerkgebaar richting arbiters kostte hem ook nog eens een technische fout.

Het deerde hem en ZZ Leiden overigens niet meer. De eerste wedstrijd van het seizoen was binnen.

GAMENOTE: Het is een goed gebruik dat er tussen coaches dvd's van wedstrijden worden uitgewisseld. Het komen filmen bij een komende tegenstander is minder gebruikelijk, maar wordt meestal toegestaan. Peter van Noord van BluestreamSeals was zaterdag vrij en kwam naar Zwolle. Logisch, want hij moet dinsdag in Leiden spelen. Hij besloot ook te laten filmen door zijn dvd-man. Tot zover... Maar Van Noord ging wel erg ver. Bij time-outs zoemde hij - volgens ooggetuigen - in op het tactiekbord van Ivo Boom en luisterde via de microfoon ook de instructies af. Zo'n verwerpelijke actie verdient maar één straf: een flink pak slaag voor de Seals dinsdag in de Vijf Meihal, waar eigenlijk een filmverbod zou moeten gelden voor anderen dan de twee betrokken teams en uiteraard de televisie.  

Fotoreportage Richard Koolen KLIK HIER

Statistieken van de wedstrijd KLIK HIER

Voor een samenvatting op RTV Oost (scroll naar 9.20) KLIK HIER