Nieuwsbericht

Everton en Gent te sterk voor ZZ

28 september 2008

LEIDEN - Is Zorg en Zekerheid klaar voor het nieuwe seizoen? Wie het weet mag het zeggen. De laatste oefenwedstrijden, gespeeld in het kader van het eerste Pre Season Tournament van ZZ Leiden, konden de vaste fans nog niet die zekerheid geven. Het kleine verlies tegen Everton (72-79) werd gevolgd door een pijnlijk grote nederlaag tegen Optima Gent. Dat is weliswaar een gerenommeerde ploeg, maar 98-69 en dan vooral na een positieve ruststand van 44-41, kwam flink aan.

Door Jan van der Nat

Goed, er waren verzachtende omstandigheden. Cedric McGowan kon niet spelen, omdat hij tegen Everton door zijn linkerenkel was gezwikt. Niet heel ernstig, maar te pijnlijk om achttien uur later alweer op het veld te staan. Bubba Walther had wat last van zijn rug en werd na de rust niet meer ingezet.

Daarbij kwam dat Frank Schaftenaar er niet bij was. De botsing met JS Nash - vorige week op de training - is toch wat harder aangekomen dan aanvankelijk gedacht. De vermoedelijk lichte hersenschudding heeft tijd nodig om te genezen. Daar kun je niet voorzichtig genoeg mee omgaan. De basketballwereld kent ten slotte te geschiedenis van Sander van der Holst en Jos Frederiks, die beiden te snel weer begonnen. Van der Holst speelt helemaal niet meer en Frederiks moet zich zeer in acht nemen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Gent niet compleet in Leiden verscheen. Dat wil zeggen alle spelers waren er wel bij, maar de van Aris Friesland overgekomen Jesse Kimbrough en ex-West-Brabantspeler Mike Krikkemans bleven in burger op de bank.

Terug naar de vraag in de aanhef van dit verhaal. Er is de afgelopen vijf, zes weken hard en veel getraind, dus conditioneel moet het goed zitten. En dat de mannen van Ivo Boom stuk voor stuk heel aardig kunnen basketballen, hebben ze eerder bij ZZ Leiden of elders bewezen. En de kern van spelers waarom het draait heeft dat de afgelopen wedstrijden, dit weekeinde of eerder, laten zien.

Niels Meijer en David Chiotti tegen Antwerpen op de Open Dag, Bubba Walther zaterdag tegen Everton, Cedric McGowan vooral in de tweede helft van dezelfde wedstrijd en JS Nash (foto) in een heerlijk tweede kwart tegen Gent. Maar als één of twee spelers top zijn in een wedstrijd is dat te weinig. Dus is de vraag of ZZ Leiden klaar is voor het echte werk moeilijk te beantwoorden.

Als het in eerste instantie zaterdag in Zwolle en een paar dagen later in de home-opener tegen Den Helder klopt dan kan deze ploeg dat soort wedstrijden winnen. Het zijn uitgerekend twee duels die ook gewonnen zouden moeten worden, wil je met vertrouwen het seizoen ingaan. Leiden zal - op weg naar de playoffs - zeker dit soort teams onder zich moeten houden.

Uitermate belangrijk is natuurlijk dat de ploeg fit is. Zeker de kern. Want zonder Schaftenaar en natuurlijk nog altijd zonder Sjors Besseling is de bank bezetting goed als back up, maar te mager om van die spelers heel veel goede minuten te vragen.

Vraagtekens dus te over minder dan een week voor aanvang van de competitie. Behoorlijk werk nog voor zowel de technische als de medische staf. Maar het is zeker geen reden om pessimistisch te zijn over de mogelijkheden. Laten we zeggen dat ZZ Leiden niet het meest gelukkige voorseizoen heeft gehad uit de geschiedenis. In de wereld van het theater wil men altijd doen geloven dat een slechte generale automatisch een goede voorstelling betekent. En van nederlagen kun je altijd meer leren dan van overwinningen... 

Foto's Pre Season Tournament KLIK HIER

Statistieken ZZ-Everton KLIK HIER
Statistieken ZZ-Gent KLIK HIER