Nieuwsbericht

Nash en Chiotti op dreef

7 september 2008

NOORDWIJK - Vrijdag tegen Akrides was hij nog duidelijk zoekende naar zijn rol binnen de ploeg. Zondagmiddag in Noordwijk vertoonde JS Nash weer trekjes van de speler, zoals we hem graag zien. Soms leidend in het veld en vooral hard naar de basket gaand. Hij nam in de oefenwedstrijd van Zorg en Zekerheid tegen MSV (66-98 winst) de scorende rol over van Bubba Walther.

door Jan van der Nat 

Voor zijn eigen fans, die met aardig wat het 'zeikweer' hadden getrotseerd en naar de Northgohal waren gekomen, leverde 'King David' Chiotii ook een lekkere wedstrijd af. Hard werkend als altijd kwam hij tot 25 punten en 16 rebounds. Natuurlijk was de tegenstander 'maar' MSV, maar ook tegen dit soort teams moet je hard werken voor de bal.

Dat deed Johan Kuijper ook. Vrijdag nog erg ongelukkig tegen Akrides, maar nu lekker dunkend - ook al ging het een keertje flink mis - en fel spelend. Zo wil Ivo Boom zijn langste speler graag zien: agressief, niet opzij gaan voor wie dan ook en de bal erin rammen.

Verder stond ook deze tweede oefenwedstrijd natuurlijk in het teken van zoeken naar de juiste samenstelling van de ploeg in allerlei situaties. Boom begon bijvoorbeeld nu met het vijftal Krieger, Nash, Chiotti, Meijer en McGowan. De beoogde eerste spelverdeler Bubba Walther bleef dus op de bank. Maar al snel werden andere formaties getest op de mogelijkheden.

Terwijl er verdedigend voortdurend gevraagd werd om hard in de passlijn te spelen en Boom boos werd als dat niet met 110 procent inzet gebeurde, wilde de technische staf graag aanvallend driehoekjes zien. De kenners zullen flitsen hebben herkend van de vermaarde Triangle Offense, beroemd geworden door Tex Winter, de assistent van Phil Jackson bij de Chicago Bulls en later ook bij de LA Lakers.

Als dat soort aanvallend echt lukken, dan is het genieten geblazen. En het lukte een paar keer fraai met een keurige score van de post-speler als gevolg. Maar het ging ook heel vaak mis. En dat was niet zo vreemd, want de Triangle is één van de moeilijkste aanvalsvormen en vraagt meer leertijd dan vele andere aanvalsvormen. ZZ Leiden heeft er wel de ploeg voor met 'aangevers' als Nash en Walther en 'afmakers' als Chiotti, Meijer en Kuijper.

Omdat er veel gespeeld werd op de 'driehoekjes' waren er wat minder schoten van buiten voor bijvoorbeeld Bubba Walther. Zijn landgenoot Cedric McGowan (foto) speelde wat zichtbaarder dan vrijdag, toonde aan dat hij lekker kan schieten en is met zijn snelheid vooral belangrijk in de transition, waardoor de aanvallen sneller worden. Voor hem hoeft een scheidsrechter niet tot acht te tellen, want hij is in twee seconden op de aanvalshelft...

Oefenwedstrijden zijn om te leren en de technische staf kreeg voldoende huiswerk mee. Zowel aanvallend als verdedigend (de schutters van MSV met Zeger van Leeuwen natuurlijk voorop, kregen wat te veel kansen) moet er nog flink geschaafd worden. Maar daartoe is nog voldoende tijd. Na weer een week hard trainen is komend weekeinde met twee wedstrijden in Duitsland (zaterdag tegen Schalke'04 en zondag tegen Essen) een volgend peilmoment. 

STATISTIEKEN

FOTOREPORTAGE RICHARD KOOLEN