Nieuwsbericht

ZZ wint eerste oefenduel

5 september 2008

LEIDEN - Na de eerste oefenwedstrijd in een nieuw seizoen, na twee weken keihard trainen, mag je nog geen conclusies trekken. Een (eerste) oefenwedstrijd is precies wat de naam inhoudt: een potje om eens te kijken hoe ver je bent. De 63-34 overwinning op promotiedivisionist Akrides zegt dan ook niets. Nou ja, toch wel. Als je een tegenstander op 34 punten houdt en zelfs van minuut 25 tot 35 op nul, dan sta je in elk geval lekker te verdedigen.

door Jan van der Nat 

Dat het dan aanvallend minder gaat, is logisch. Bovendien moeten sommige spelers nog zoeken naar hun rol. Nieuwkomer Cedric McGowan bijvoorbeeld, die af en toe liet zien wat hij kan, maar het meest van allemaal plankenkoorts had. Die had JS Nash na twee jaar Leiden natuurlijk niet, maar hij zal moeten wennen aan Bubba Walther (foto) op de point guardplek.

De naam is gevallen: Bubba Walther. Een aanwinst. Dat werd wel duidelijk in zijn 26 minuten tegen Akrides. 22 punten, waarvan vijftien uit driepunters. Vijf knalde hij er dus binnen en maar eentje ging er mis. Maar daarvoor koos hij dan ook wel de NBA-afstand... De fans sloten de frêle Amerikaan, die in alles lijkt op de in ons land bekende Robby Bostain van Landstede Zwolle, onmiddellijk in hun hart.

Dat zou dus voor David Chiotti wel eens een ‘probleem' kunnen worden. Hij was vorig jaar duidelijk de publiekslieveling en mag in de populariteitspoll nu dus de strijd aanbinden met Bubba Walther. Overigens had Chiotti met 15 punten en 9 rebounds bijna zijn traditionele double-double binnen. Die was er vast en zeker gekomen als hij langer had gespeeld dan achttien minuten en niet met vijf fouten naar de kant was gegaan.

Coach Ivo Boom was tevreden over de eerste wedstrijd van zijn ploeg. Hij experimenteerde veel. Begon de wedstrijd bijvoorbeeld met Nash en Chiotti op de bank en gunde Bubba Walther, Cedric McGowan, Vincent Krieger, Johan Kuijper en Niels Meijer de eer het seizoen te openen. Na de rust begonnen Chiotti en Nash wel. Met Walther, McGowen en Frank Schaftenaar, die gelukkig helemaal fit is en van behoorlijke waarde kan worden in deze ploeg.

De spelers die zullen moeten knokken om minuten (naast Schaftenaar zijn dat Joey Schelvis, Ryan Warner en Bern Persoon) kregen hun kans tegen Akrides en grepen die eigenlijk allemaal gretig aan. Bern Persoon bewees in negen minuutjes dat hij prima in staat kan zijn om de lange mannen wat op adem te laten komen en Ryan Warner - hij heeft een kortlopend contract - was een prima vervanger van de wat zoekende McGowan.

Zeker verdedigend, zoals dat voor de hele ploeg gold. Er werd hard gewerkt en er werd ongeveer 45 verdedigende stops gemaakt. Wedstrijden kun je winnen met je verdediging. De ouverture tegen Akrides bewees, dat als de defensie klopt, zelf 63 punten genoeg kunnen zijn om te winnen...

STATISTIEKEN

KLIK HIER VOOR DE FOTOREPORTAGE VAN RICHARD KOOLEN