Nieuwsbericht

Phoenix Hagen neemt revanche

17 september 2006

Ook de tweede wedstrijd in Duitsland heeft geen winst opgeleverd voor ZZ Leiden. Tegen Phoenix Hagen, waarvan vorige week in Leiden nog werd gewonnen, werd het nu 84-72 voor de Duitsers. Het was de eerste wedstrijd van Shelton Colwell, die een dag eerder nog aan de kant werd gehouden om zijn jetlag te kunnen verwerken. ZZ Leiden was echter andermaal niet compleet.

In de wedstrijd tegen Herten op zaterdag had Nick Curtis een elleboog op zijn neus gekegen en ondervond daar last van. Snel onderzoek in een lokaal ziekenhuis leerde dat er mogelijk sprake is van een kleine fractuur. Foto's zullen maandag moeten uitwijzen wat er precies aan de hand is. De behandelende arts achtte het verstandiger dat Curtis niet zou spelen. (Zie ook team verhalen onder Team)

Hoewel Shelton Colwell bij het ontbijt nog flink klaagde over een tekort aan slaap (en de blubbereieren...) speelde hij 's middag wel zijn eerste wedstrijd. Jammer natuurlijk dat Ivo Boom nog steeds geen wedstrijd heeft kunnen starten met zijn ideale vijftal, dus met alle drie de Amerikanen in de basis. Mogelijk kan dat komend weekeinde als in Leeuwarden wordt gespeeld tegen Woon! Aris en Groene Uilen. Wellicht dat Nick Curtis dan een masker moet dragen.

Hoewel de uitslag tegen Hagen er een stuk florissanter uitziet dan die tegen Herten, was het ook zondagmiddag in de oude Ischelandhalle (hoezo is de Vijf Meihal oud?) niet echt goed wat de ploeg liet zien. Er moest te vaak een lastige oplossing worden gezocht en er werd niet stevig genoeg gespeeld, iets waar Ivo Boom voortdurend op hamert.

Daar kwam bij dat er (te) veel balverlies was en vooral - het gebeurde vaak rond de guardposities - omdat er meestal een break op volgde met een simpele score voor Hagen. In feite bepaalde het balverlies het verschil in de wedstrijd, die werd geleid door twee scheidsrechters, die - laten we het voorzichtig zeggen - een wat 'Duits' gekleurde bril op hadden.

ZZ Leiden begon het duel overigens prima met twee driepunters (DeEarnest McLemore en Jeremy Ormskerk, uiteindelijk topscorer met 20 punten, foto) en had het eerste kwart winnend kunnen afsluiten als de driepunter in de buzzer beter was verdedigd. Nu kreeg de Duitse schutter alle ruimte. In het tweede kwart zette Boom vrijwel alleen Nederlandse spelers in het veld  en dat bleek niet echt te kunnen. Er was echter weinig keus. McLemore zat niet goed in de wedstrijd en Colwell was gelimiteerd met al drie fouten. Hagen profiteerde en ging met een voorsprong van 52-38 naar de kleedkamer.

De tweede helft ging gelijk op, ondanks dat het niet echt goed ging met ZZ Leiden. De arbiters, die in de rust door Boom even op de feiten waren gewezen (zeven keer een bonus-vrije worp tegen nul) gingen iets meer tegen de thuisploeg fluiten en dat zorgde voor redelijk evenwicht tot het einde: 84-72.

Ivo Boom en zijn assistent Alwin van der Pluym weten echter dat er nog heel wat werk aan de winkel is om de ploeg in de best mogelijk vorm aan de start te krijgen om 7 oktober, wanneer Polynorm wacht in de eerste competitiewedstrijd. Het aftellen is begonnen.

Scores ZZ Leiden: Ormskerk 20, Colwell 17, Engelhart 9, McLemore 7, Kuijpers 6, Besseling 4, M.Royé 4, Burger 2, Van Dorp 2, A. Royé 1.