Nieuwsbericht

Zilver in Summerleague

29 juni 2008

ROTTERDAM - De eindoverwinning in de Summerleague zat er niet in voor Zorg en Zekerheid. In de finale, zondag in de Rotterdamse Alexanderhal, bleek West-Brabant Giants veel te sterk: 83-60. En dat was logisch, want waar ZZ Leiden ook het finaleweekeinde gebruikte om te zien hoe met name het tweede team moet worden samengesteld, schoot West-Brabant aan het doel van de Summerleague voorbij door Domien Loubry mee te laten spelen, terwijl hij komend seizoen het tenue draagt van Optima Gent.

Dat was natuurlijk jammer, want in de Summerleague zou het er niet om moeten gaan om het toernooi te winnen. De jeugd testen, al dan niet mogelijk nieuwe spelers onder het fileermes leggen en dat tegen goede tegenstanders. Dat is de bedoeling van de Summerleague, want in goede wedstrijden zie je meer dan op welke selectietraining ook.

Loubry speelde tegen ZZ Leiden bijna de hele wedstrijd. Hij kreeg - waarom eigenlijk? - anderhalve minuut voor tijd een 'applauswissel' en werd vervangen door een jonge knaap, die ten onrechte nauwelijks minuten had gemaakt. Misschien mocht Leiden zich daardoor wel de morele winnaar noemen.

De missie was dan ook geslaagd, volgens technisch manager Rob van Hooven. 'We hebben de jeugd laten spelen in de eerste wedstrijden. Daar hebben we veel van opgestoken. Ik vond dit toernooi nuttig en belangrijk voor onze totale aanpak.' Ook coach Ivo Boom - evenals Van Hooven net terug van het Courtsidekamp in Frankfurt, waar mogelijke nieuwe (buitenlandse) spelers werden bekeken - zag het nut van het toernooi in. 'Voor Joey Schelvis bijvoorbeeld is het goed om te ervaren wat er gebeurt als je tegen een Loubry speelt. Hij leert wat hij moet doen en weet dat hij sterker moet worden. Hij gaat straks - net als Wouter Breel - veel met het eerste meetrainen en zal regelmatig ook bij de ploeg zijn. Daarom is dit toernooi erg nuttig voor deze jongens.'