Nieuwsbericht

U23 klopt Oranje U20

3 juni 2008

LEIDEN - Ondanks een knappe overwinning op de nationale ploeg U20 (het door assistent-coach Richard den Os geleide team klopte de Oranjejeugd na verlenging met 95-85), kan de ploeg van Zorg en Zekerheid (nog) geen hoofdrol spelen in de Summerleague voor spelers tot en met 23 jaar.

Dat lag ook niet in de lijn der verwachtingen. Richard den Os heeft gekozen om heel veel jonge spelers te laten aantreden in de poulewedstrijden. Daarna wil hij de sterkste ploeg in de kwartfinales en verder in het toernooi laten spelen.

Op de eerste dag van het toernooi zaterdag in de Vijf Meihal werd de openingswedstrijd tegen MyGuide verloren met 60-74, een nederlaag die vooral tot stand kwam in het tweede kwart, dat met 9-19 werd verloren. Na de rust was er vrijwel evenwicht (36-37), maar dat was dus niet genoeg om de achterstand goed te maken.

Omdat de nationale ploeg, met onder anderen ZZ-speler Joshua Dussel en ex-ZZ'er Aron Royé, gehakt maakte van Landstede (89-55), leek ZZ Leiden een moeilijke dag te krijgen. Landstede moest na een pauze van maar twintig minuten direct weer aantreden tegen MyGuide en leverde - gezien de fysieke inspanning van twee volledige wedstrijden op rij - een zeer knappe prestatie door met 74-69 te winnen.

De slotwedstrijd tussen ZZ Leiden en Oranje U20 werd een heel aardige. Hoofdcoach Ivo Boom zag vanaf de tribune dat Ryan Warner van MyGuide, die wellicht de overstap wil maken, goed speelde in het blauw-wit. Positief was beslist ook het spel van Frank Schaftenaar, die zo lang sukkelde met een knieblessure. Hij speelde zonder knieprotectie en kon achter deze serieuze testwedstrijd een dikke plus zetten. Het duel was leuk en spannend. ZZ had al in de reguliere speeltijd kunnen en moeten winnen, maar 'koos' voor een verlenging: 95-85.

In tegenstelling tot ZZ Leiden treden ploegen als Landstede en MyGuide wél met een sterke ploeg met veel ervaren spelers aan. Bij Landstede spelen bijvoorbeeld jongens als Nikki Hulzebos, Arno Bunnig, Florian de Vries en Tom Schonewille, stuk voor stuk afgelopen seizoen en sommigen al veel langer eredivisiespeler. MyGuide stuurt vrijwel het complete tweede team met de bankspelers van het eerste.

Dat ZZ Leiden daarom zondag in Zwolle van Landstede en MyGuide verloor was niet onlogisch. Maar Richard den Os was toch tevreden, omdat er tegen de ervaren teams goed was gespeeld, voor een deel door jongens die afgelopen seizoen in het bolwerkteam onder 18 speelden. Tegen Landstede stond er zelfs bij de rust een voorsprong van 38-42 op het scorebord voor het brutaal spelende ZZ Leiden. Die voorsprong kon niet worden vastgehouden, maar de complimenten waren na de 70-78 nederlaag voor Leiden.

Ook tegen MyGuide Amsterdam ging het lang goed. ZZ Leiden bleef drie kwarten lang goed inde wedstrijd. Bij de rust was het 45-42 voor MyGuide, dat pas in de laatste tien minuten wat meer afstand kon nemen en uiteindelijk won met 84-74.

Komende zondag speelt ZZ Leiden om 10.30 uur in de Amsterdamse Apollohal tegen Landstede en om 13.30 uur tegen de Oranjejeugd, dat dan zal bestaan uit speler onder 18, omdat de oudste jeugd deelneemt aan een toernooi in Bosnië.