Nieuwsbericht

U20 in finale Final Four

17 mei 2008

DEN BOSCH - Het U20-team van Zorg en Zekerheid heeft voor een verrassing gezorgd tijdens de Final Four om het nationale kampioenschap in Den Bosch. In de halve finale werd met 74-87 gewonnen van het favoriete en thuisspelende EiffelTowers. ZZ Leiden speelt daardoor zondag om 19.00 uur de finale om de nationale titel tegen MyGuide Amsterdam dat met 102-72 te sterk was voor Hanzevast Capitals. In de competitie won ZZ uit van MyGuide met 70-72 en verloor later thuis met 52-67.

Op papier waren de kansen van ZZ Leiden, dat als vierde de Final Four had gehaald, natuurlijk niet groot tegen EiffelTowers. De Bossche ploeg verloor dit seizoen alleen een keertje van MyGuide Amsterdam en speelde bovendien in de eigen, vertrouwde omgeving. Coach Roberto van den Broek voelde echter dat er wel degelijk kansen voor zijn team waren. In de beide competitieduels was er niet veel verschil tussen beide teams. In Leiden werd het in het openingsweekeinde 80-83 en later in Den Bosch 85-74.

Het begon niet goed voor ZZ Leiden, want het pressende EiffelTowers schoot weg naar een 25-18 voorsprong aan het einde van het eerste kwart en dat verschil liep zelfs op tot twaalf punten. EiffelTowers scoorde vrij gemakkelijk en pakte ook (te) veel rebounds. Maar plotseling begon het te draaien bij Leiden. De Bossche aanval werd afgestopt en ook in de rebound ging het stukken beter. Tegen de press van EiffelTowers werd er goed gescoord en ZZ nam de regie van de wedstrijd in handen. Dat leidde tot een ruststand van 39-46 en een tweede kwart dus van 14-28.

In de tweede helft handhaafde ZZ Leiden het verschil van rond de tien punten. De penetratie van EiffelTowers werd goed afgestopt en de schoten goed verdedigd. Even werd het gaatje in het vierde kwart zes punten, maar een driepunter van Ognjen Ivanovic (foto) gooide de zaak op slot. ZZ won uiteindelijk met 74-87.

Topscorers ZZ Leiden: Joey Schelvis 25, Wouter Breel 22 (16 reb), Ruben Kooij 11 (8 reb) en Ognjen Ivanovic 11.