Nieuwsbericht

David Chiotti blijft

17 mei 2008

David Chiotti keert het komende seizoen terug bij Zorg en Zekerheid Leiden. De mededeling van voorzitter Marcel Verburg,  gevolgd door een dvd-opname van het tekenen van het contract en het overhandigen van een trofee als speler van het jaar van ZZ, werd met gejuich ontvangen tijdens de slotavond van het seizoen voor medewerkers en businessclub.

De Amerikaan maakte vooral in het tweede deel van de afgelopen competitie een uitstekende indruk, waardoor coach Ivo Boom hem graag nog een jaar in zijn ploeg wil hebben. Omdat Chiotti het in Leiden erg naar zijn zin heeft tekende hij bij onder de voorwaarde dat hij tot 1 augustus weg mag, wanneer een Italiaanse club hem zou willen hebben. Dat zou alleen het geval kunnen zijn, wanneer hij in het bezit komt van een Italiaans paspoort. Pogingen om dat te bemachtigen waren tot nu toe niet succesvol. Omdat zijn roots in de laars van Europa liggen hoopt hij ooit als Italiaan te kunnen spelen in één van de beste competities van Europa.

David Chiotti speelde afgelopen seizoen in veertig wedstrijden voor ZZ Leiden, scoorde daarin gemiddeld 15.7 punten en pakte 9.3 rebounds per duel. In twintig wedstrijden haalde hij een zogenoemde double-double, meer dan tien punten en meer dan tien rebounds. Slechts twee spelers in de eredivisie (Ashley Champion van Upstairs en Devonne Giles van West-Brabant) hadden er met 21 stuks meer. David Chiotti wordt op 9 september, een maandje voor aanvang van de competitie, 24 jaar en speelde eerder voor de universiteit van New Mexico en het Oostenrijkse Sankt Pölten.

Van de vijf buitenlandse spelers keert in elk geval ook J.S. Nash terug. Zijn contract loopt nog een jaar door. Over de invulling van de andere plekken voor Amerikanen of spelers van een andere dan de Nederlandse nationaliteit is nog geen beslissing genomen. Van de Nederlandse spelers Vincent Krieger en Johan Kuijper loopt het contract nog door, zodat zij in elk geval in 2008-09 te bewonderen zijn in de Vijf Meihal. Dat is ook zo met Mick Burger, die zijn contract verlengde. Sjors Besseling en Frank Schaftenaar behoren in principe eveneens tot de selectie van coach Ivo Boom, waarvan in elk geval Jeroen van Dorp geen deel meer zal uitmaken. Doorslaggevend voor Besseling en Schaftenaar zal hun fysieke situatie zijn. Beide spelers kwamen in het afgelopen seizoen nauwelijks in actie door ernstige (knie)blessures. Met Bern Persoon en Jorne Snabilie worden gesprekken gevoerd.

Ivo Boom zal niet langer worden geassisteerd door Alwin van der Pluym. Hij verkiest een jaartje door te brengen zonder (top)basketball. De nieuwe assistent is Richard den Os, eerder coach van BS Leiden in de promotiedivisie en komend seizoen ook verantwoordelijk voor het tweede team in diezelfde promotiedivisie.