Nieuwsbericht

Gehavend ZZ Leiden klopt Hagen

10 september 2006

Gehavend trokken de mannen van coach Ivo Boom ten strijde tegen het Duitse Phoenix Hagen (93-84). Nog altijd zonder de beoogde startende center Shelton Colwell. Daarnaast haakten Aaron Royé (griep) en Edwin Engelhart (vinger uit de kom) af. DeEarnest McLemore is een ander verhaal. De Amerikaanse pointguard kreeg last van een oude blessure aan zijn voet. Het is onduidelijk hoe lang McLemore is uitgeschakeld.

Zonder de twee eerste pointguards McLemore en Royé startte coach Boom ditmaal met Jeremy Ormskerk op de pointguard. "Dat was voor hem de eerste keer dat hij op deze positie speelde. Hij deed het niet verkeerd." Ondanks een aantal maal balverlies, maakte Ormskerk het aan de andere kant goed (17 punten, 3 assists).

Grote man bij Leiden was ditmaal Mick Burger. Met 21 punten was de shooting guard hiermee topscorer van de wedstrijd. Opvallend was dat de jonge guard ook 10 rebounds had. Na Nick Curtis (14 rebounds) was Burger de tweede rebounder van Leiden deze wedstrijd.

Achilleshiel van Leiden was het tweede kwart. De schoten die in het eerste kwart vielen, werden dit kwart gemist. Ook werden onnodige fouten gemaakt. Zo kwam het dat Jeroen van Dorp en Sjors Besseling in het tweede kwart 2 fouten hadden, terwijl Nick Curtis en Johan Kuiper er toen al 3 hadden. Curtis haalde het einde van de wedstrijd ook niet. Wel plukte hij 14 rebounds en scoorde hij 9 punten. leiden-hagen-2.jpg

Boom reageert op de overwinning van zijn team: "We missen vier spelers, maar spelen toch redelijk. We smijten met energie en verdedigen keihard. We werken voor elkaar." Typische Boom-defence, die eerder met de jeugd van BS Leiden en het tweede team van Demon Astronauts met succes hetzelfde type basketbal speelde.

De Duitsers hadden na rust geen antwoord op deze Boom-defence. Het derde kwart liepen de Leidenaars weg van hun Duitse tegenstanders. Mede door twee driepunters van Sjors Besseling lopen ze uit naar 76-67. Toch mistte Leiden ook in het derde kwart veel schoten. Aangezien de Duitsers ook niet zo scherp schoten, konden ze niet dichterbij Leiden komen. In het vierde kwart kwamen de Duitsers wederom niet dichterbij, waardoor het gat ongeveer hetzelfde bleef. Leiden behaalde hiermee haar vierde overwinning in de vijf oefenduels, die tot nu toewerden gespeeld.

Positief nieuws voor Leiden: stagiair Paul van der Meer (6 punten, 3 rebounds) is officieel toegevoegd aan het team van ZZ Leiden. "Het is een harde werker, die ook vandaag opstond, toen Curtis wegviel met vijf fouten", oordeelt Boom.

Topscorers ZZ Leiden: Burger 21, Ormskerk 17, Besseling 16. Toprebounders: Curtis 14, Burger, 10, Besseling 6. Assists: Van Dorp 4, Ormskerk 3, Curtis 3. Turnovers: Ormskerk 8, Tjin-A-Koeng 3.
Topscorers Phoenix Hagen: Rust 14, Jackson 10, Baumann 10. Toprebounders: Jackson 8, Baumann 5, Högrafer 4. Assists: Günter 6, Rust 4.